Suklaakääretorttu
4 munan pohja riittää 60 cm leveän uunin uunipellille
Pohja
1 dl erikoisvehnäjauhoa TAI perunajauhoa
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
4 L- koon kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
Täyte
120 g mansikkaa
45 g hillo- ja marmeladisokeria
3 dl vispikermaa
2 prk mansikkarahka (400 g)
1/4-1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 1/2 rkl vaniljakreemijauhetta
(2 tl mansikkasiirappia tai
1 rkl mansikka hilloa
1 tl sitruunanmehua)
MUUNNOKSIA
*TAI käytä 3 prk rahkaa ja 1 dl vispikermaa
*Jokin muukin makurahka kuin mansikka sopii täytteeseen, tee esim. Vadelma torttu tai kirsikkatorttu
KORISTELUUN
1 - 1,5 dl vispikermaa
(1/3 tai 1/2 voi olla rahkaa tai tuorejuustoa)
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta
POHJA
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään.
Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi - se ei kestä kopautusta, eikä odottelua, eikä voimakasta sekoitusta - silloin vatkattu ilma poistuu taikinasta ja taikina laskehtii. Lisää jauhoseos ilmavasti siivilän läpi nuolijalla nostellen - tarkista, että taikinan pohjalle ei jää jauhoa, vaan seos on läpeensä tasalaatuista.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 8-10 minuuttia, kokeile tikulla levyn kypsyys tarvittaessa - jos taikinaa tarttuu tikkuun, pohja on vielä raaka.
Ota puhdas leivinliina (keittiöpyyhe) pöydälle silikonialustan päälle. Kun torttupohja on kypsä, tartu uunipeltiin kahden patalapun avulla niin, että sormesi ovat pellin reunan päällä, peukut alla. Kumoa kääretorttulevy pyyhkeen päälle ja irrota paistoalustana ollut leivinpaperi varovasti vetäen - tarvittaessa voit sivellä sitä ensin kylmällä vedellä talouspaperin avulla, jos se ei tahdo vetämällä irrota.
Pyyhkeeseen pohjalevy ei tartu kiinni, joten mitään korppujauhoa tai sokeria ei tarvita avuksi pohjaa käännettäessä.
Jos kääretorttutaikinassa on perunajauhoa tai kaakaota, se rullautuu hyvin kylmänäkin. Jos taikinassa on pelkkää vehnää, torttu repeilee kylmänä rullattaessa. Kermatäytteen kanssa pohja on jäähdytettävä, ettei kerma sula.
TÄYTE
Mansikkamarmeladin voit keittää jo edellisenä päivänä valmiiksi, mutta se valmistuu noin 10 minuutissa! eli ehdit hyvin tehdä sen leipomisen ohellakin. Jos tahdot peittää koko kääretorttu levyn marmeladilla, tee 2-3 kertainen annos. Tässä ohjeessa marmeladia on pisteinä kermatäytteen päällä.
Käytä pakastemansikoita tai tuoreita.
Sulata vähän mansikoita mikroaaltouunissa ja siirrä pieneen kattilaan. Tuoreita mansikoita käyttäessäsi lisää ihan pieni tilkka vettä kattilan pohjalle. Kuumenna hetki marjoja, lisää hillo-ja marmeladisokeria ja keitä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes seos paksunee ja neste tiivistyy. Maista sokerin määrä, tarvittaessa makeutta voi lisätä lisäämällä taloussokeria valmiiseen marmeladiin.
Siirrä kattila kylmävesialtaaseen, siten marmeladi jäähtyy ja jähmettyy nopeasti.
Kermarahkatäyte
Vatkaa kerma ja rahka yhdessä tukevaksi vaahdoksi.
Tee täytteestä sopivan paksua, ettei se valu tortun sisältä pois, lisää vatkaamisen lopussa sokerit ja 1-3 rkl Sallisen vaniljakreemijauhetta, se on laktoositonta ja gluteenitonta ja hyydyttää maitotuotetta. Jos täytevaahdosta tulee liian tukevaa, lorauta vähän kermaa joukkoon.
Maista täytteen maku. Mansikan makua voit vahvistaa mansikkamarmeladilla, mansikka mehulla ja mansikkasiirapilla tai 2 teelusikallisella kylmäkuivattua mansikkaa - hienonna jauheeksi esim. huhmarissa.
Levitä täyte tasaisesti kääretorttu levyn päälle. Pudota jäähtynyttä, jähmettynyt tä mansikka marmeladia pisteinä kermatäytteen päälle. Jos laitat marmeladia suuremman annoksen, tasoita se ensin pohjan päälle ja lisää sitten kermarahkaa varoen sekoittamasta täytteitä.
Rullaa torttu silikonialusta liukuesteenä pyyhkeen avulla itseesi päin torttua vetäen, tee tiukka alku sormin auttaen tai puhtaalla viivottimella vastaan tyrkäten, ettei kääretortun keskusta jää "auki".
Rullaa ja käännä kääretortun sauma tortun alle ja rullaa lopuksi leivinpaperi tortun ympärille, koska pyyhe helposti kostuu.
Laita torttu jääkaappiin yöksi tai pakastimeen hetkeksi, jotta täyte jähmettyy ja torttu saa muotonsa.
KORISTELU
Leikkaa päät irti tortusta, jotta saat siistin leikkauspinnan. Nosta torttu tarjoiluastiaan tai kakkualusta päälle.
Vaahdota kermaa niin kauan, että vatkaimen koukerokuviot jäävät vaahdon pintaan selkeästi. Älä tee rakeista kermasta, voit korjata rakeisuuden lisäämällä vähän vispikermaa. Mausta ja lisää vatkaamisen lopulla vaniljakreemijauhetta niin, että saat tukevan seoksen. Koristele kääretorttu kermavaahdolla pursottaen, lisää mansikoita, vihreitä lehtiä esim. Mustikan tai viinimarja pieniä lehtiä ja ehkä syötäviä kukkia.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: