Siirry pääsisältöön

Mansikkakääretorttu






Suklaakääretorttu 

4 munan pohja riittää 60 cm leveän uunin uunipellille


Pohja

1 dl erikoisvehnäjauhoa TAI perunajauhoa 

1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
4 L- koon kananmunaa
1  1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

 Täyte 

120 g mansikkaa
45 g hillo- ja marmeladisokeria


3 dl vispikermaa
2 prk mansikkarahka (400 g) 
1/4-1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 1/2 rkl vaniljakreemijauhetta
(2 tl mansikkasiirappia tai
       1 rkl mansikka hilloa
1 tl sitruunanmehua) 


MUUNNOKSIA

*TAI käytä 3 prk rahkaa ja 1 dl vispikermaa
*Jokin muukin makurahka kuin mansikka sopii täytteeseen, tee esim. Vadelma torttu tai kirsikkatorttu


KORISTELUUN

1 - 1,5 dl vispikermaa
(1/3 tai 1/2 voi olla rahkaa tai tuorejuustoa) 
1 rkl sokeria 
1 tl vanilliinisokeria
 2 tl vaniljakreemijauhetta


POHJA 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään.

Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi - se ei kestä kopautusta, eikä odottelua, eikä voimakasta sekoitusta - silloin vatkattu ilma poistuu taikinasta ja taikina laskehtii. Lisää jauhoseos ilmavasti siivilän läpi nuolijalla nostellen - tarkista, että taikinan pohjalle ei jää jauhoa, vaan seos on läpeensä tasalaatuista. 

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 8-10 minuuttia, kokeile tikulla levyn kypsyys tarvittaessa - jos taikinaa tarttuu tikkuun, pohja on vielä raaka.

Ota puhdas leivinliina (keittiöpyyhe) pöydälle silikonialustan päälle. Kun torttupohja on kypsä, tartu uunipeltiin kahden patalapun avulla niin, että sormesi ovat pellin reunan päällä, peukut alla. Kumoa kääretorttulevy pyyhkeen päälle  ja irrota paistoalustana ollut leivinpaperi varovasti vetäen - tarvittaessa voit sivellä sitä ensin kylmällä vedellä talouspaperin avulla, jos se ei tahdo vetämällä irrota.

Pyyhkeeseen pohjalevy ei tartu kiinni, joten mitään korppujauhoa tai sokeria ei tarvita avuksi pohjaa käännettäessä. 

Jos kääretorttutaikinassa  on perunajauhoa tai kaakaota, se rullautuu hyvin kylmänäkin. Jos taikinassa on pelkkää vehnää, torttu repeilee kylmänä rullattaessa. Kermatäytteen kanssa pohja on jäähdytettävä, ettei kerma sula. 



TÄYTE

Mansikkamarmeladin voit keittää jo edellisenä päivänä valmiiksi, mutta se valmistuu noin 10 minuutissa! eli ehdit hyvin tehdä sen leipomisen ohellakin. Jos tahdot peittää koko kääretorttu levyn marmeladilla, tee 2-3 kertainen annos. Tässä ohjeessa marmeladia on pisteinä kermatäytteen päällä. 

Käytä pakastemansikoita tai tuoreita. 
Sulata vähän mansikoita mikroaaltouunissa ja siirrä pieneen kattilaan. Tuoreita mansikoita käyttäessäsi lisää ihan pieni tilkka vettä kattilan pohjalle. Kuumenna hetki marjoja, lisää hillo-ja marmeladisokeria ja keitä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes seos paksunee ja neste tiivistyy. Maista sokerin määrä, tarvittaessa makeutta voi lisätä lisäämällä taloussokeria valmiiseen marmeladiin. 

Siirrä kattila kylmävesialtaaseen, siten marmeladi jäähtyy ja jähmettyy nopeasti. 


Kermarahkatäyte
Vatkaa kerma ja rahka yhdessä tukevaksi vaahdoksi. 

Tee täytteestä sopivan paksua, ettei se valu tortun sisältä pois, lisää vatkaamisen lopussa sokerit ja  1-3 rkl Sallisen vaniljakreemijauhetta, se on laktoositonta ja gluteenitonta ja hyydyttää maitotuotetta. Jos täytevaahdosta tulee liian tukevaa, lorauta vähän kermaa joukkoon. 

Maista täytteen maku. Mansikan makua voit vahvistaa mansikkamarmeladilla, mansikka mehulla ja mansikkasiirapilla tai 2 teelusikallisella kylmäkuivattua mansikkaa - hienonna jauheeksi esim. huhmarissa. 

Levitä täyte tasaisesti kääretorttu levyn päälle. Pudota jäähtynyttä, jähmettynyt tä mansikka marmeladia pisteinä kermatäytteen päälle. Jos laitat marmeladia suuremman annoksen, tasoita se ensin pohjan päälle ja lisää sitten kermarahkaa varoen sekoittamasta täytteitä. 





Rullaa torttu silikonialusta liukuesteenä pyyhkeen avulla itseesi päin torttua vetäen, tee tiukka alku sormin auttaen  tai puhtaalla viivottimella vastaan tyrkäten, ettei kääretortun keskusta jää "auki".  


Rullaa ja käännä kääretortun sauma tortun alle ja rullaa lopuksi leivinpaperi tortun ympärille, koska pyyhe helposti kostuu. 


Laita torttu jääkaappiin yöksi tai pakastimeen hetkeksi, jotta täyte jähmettyy ja torttu saa muotonsa.






                  KORISTELU

Leikkaa päät irti tortusta, jotta saat siistin leikkauspinnan. Nosta torttu tarjoiluastiaan tai kakkualusta päälle. 


Vaahdota kermaa niin kauan, että vatkaimen koukerokuviot jäävät vaahdon pintaan selkeästi. Älä tee rakeista kermasta, voit korjata rakeisuuden lisäämällä vähän vispikermaa. Mausta ja lisää vatkaamisen lopulla vaniljakreemijauhetta niin, että saat tukevan seoksen. Koristele kääretorttu kermavaahdolla pursottaen, lisää mansikoita, vihreitä lehtiä esim. Mustikan tai viinimarja pieniä lehtiä ja ehkä syötäviä kukkia. 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi