Siirry pääsisältöön

Banana bread, banaanileipä, banaanikakku hapanjuurella







Hei, onko sulla sellaista leivonnaista, jota moni muu on tehnyt, mutta itselläsi se on jäänyt kokeilematta? Niin on usein meillä sellaisillakin leipureilla, jotka olemme pitkään leiponeet ja monipuolisesti monenlaista - minä olen kerran maistanut banaanileipää ja todennut sen herkulliseksi, mutta vasta nyt leivoin itse sitä - eikä jää viimeiseksi kerraksi! - uudet ohjekokeilut jo tulivat mieleeni.

Kaikki alkoi siitä, koska PISTAASI... oli eksynyt amerikkalaiseen banaanileivän ohjeeseen ja mietin, että tuota on tehtävä. Mutta kun hapanjuuritaikina oli keittiössäni tehoruokinnassa pitkän lomailun jälkeen, piti sitäkin saada kokeilla banaanileivän ohjeeseen. Hapanjuuri oli siis ruokittu aktiiviseksi, moussemaiseksi jo n oin 3-4 kertaa peräkkäin eli sen maku oli mieto, ei hapan. Tutkin erilaisia ohjeita ja tein niistä yhdistellen ohjeen, jonka annosmäärää arvelin uuteen Iloleipuri-vuokaani sopivaksi - ja tästä tuli täydellisen hyvää, annoskokokin oikein.  Vuoan koko on 1,5 litraa ja sisämitat 23 x 13 cm, syvyys 7,5 cm. Maistakaapa tätä banaanileipää, mitä mieltä olette!

Banaanileipä on oikeastaan makea kuivakakku kahvipöytään. Ohjeita on paljon erilaisia, yhteistä niille on, että ne ovat sekoitettavaia pikataikinoita ja niissä on banaania, perinteisesti on käytetty ylikypsiä banaaneja. Mieheni ei syö banaaneja, minusta tässä kakussa ei banaanit maistuneetkaan, mutta mies sanoi kyllä maistavansa banaani maun ja kehui kuitenkin kovasti kakun makua. Minulle pistaasi on lempimaku ja se sopi erinomaisesti banaanin mietoon vivahteeseen. Näin yhdistin makujutut:


Banaanipistaasileipä eli banaanipistaasikakku


2 keskikokoista banaania
150 g fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna L-koko
70 g aktiivista vaaleaa hapanjuurta
180 g vehnäjauhoa
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
30 g hienonnettua pistaasipähkinää
85 g rypsiöljyä
40 g maitoa tai kauramaitoa tai maustamatonta jogurttia
(puoliksi leikattuja pistaasipähkinöitä 
voi lisätä taikinaan tai kakun päälle paistoa ennen tai sen jälkeen)


Pistaasitäyte 

30 g rouhittua pistaasipähkinää (osa saa jäädä suuremiksi paloiksi)
25 g fariinisokeria
25 g sulatettua voita tai margariinia
(tippa pistaasiesanssia tai 1-2 tl pistaasitahnaa)


1. Valmista ensi pistaasijauhe hienontamalla kuoritut pistaasit monitoimikoneella tai sauvasekoittimen leikkuuterällisessä kulhossa - päätä tahdotko siitä tsaisen hienoa, vai voiko kakussasi olla pistaasin paloja. 

2. Valmista sitten pistaasitäyte odottamaan. Rouhi pähkinöitä monitoimikoneella, mutta jätä palasia. Lisää seokseen fariinisokeria ja pehmeää huoneen lämpöistä margariinia, voit lisätä vaniljasokeria tai pistaasi makuaineita.

3. Vuoraa vuoka leivinpaperilla tai sprayaa vuokaspraylla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

4. Taikina.
Soseuta pehmeät banaanit haarukalla tai sähkövatkaimella hiljaisella nopeudella taikinakulhossa. Lisää kananmuna ja sokeri tai vatkaa tasaiseksi seokseksi.

Lisää taikinan päälle kuivat aineet ja kosteat aineet rtesptin mukaisessa järjestyksessä ja sekoita lastalla. Pikataikinassa vältä liikaa sekoittamistta, ettei taikinaan tule sitkeyttä. Jos korvaat maidon kiinteämmällä maitotuotteella, voi vähentää vähän jauhojen määrää, myös juuren vahvuus vaikuttaa jauhojen määrään. Tee taikinasta pehmeä, lähes valuva. Kaada se pitkän malliseen leipävuokaan.

5. Ripottele päälle pistaasitäyte, voit halutessasi laittaa ensin banaaniviipaleita kakun päälle.

5. Paista noin 50-60 minuuttia uunissa - voit laittaa alussa 10 minuutiksi uuniin vesihöyryä esim. kuumaa vettä teräskupissa uunin pohjalle.  Hapanjuuri on kuitenkin tässä taikinassa ennen kaikkea maun vuoksi, joten vesihöyryn hapanjuuren toimintaa edistävällä vaikutuksella ei ole juuri merkitystä.

Kokeile kypsyys painamalla puutikku kakun paksuimpaan kohtaan - jos tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku valmis.

Kun kakku tulee uunista, voit lämpimänä lisätä sen pintaan puolitettuja pähkinöitä koristeeksi.

Jäähdytä kakku hyvin ennen kuin irrotat sen vuoasta. Kakku säilyy seuraavaan päivään jääkaapin lämmössä suojattuna.


Kakun päälle voi tehdä myös tuorejuustokuorrutteen ja ripotella sen päälle pistaasipähkinöitä. 

Tuorejuustokuorrute 

50 g voita tai margariinia
150 g maustamatonta Philadephia tuorejuustoa
1 1/2   dl tomusokeria
1/2 tl vanilliinisokeria
(pistaasipähkinöitä)

Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja tuorejuusto tasaiseksi seokseksi, vatkaa sitten tomusokeri ja vanilliinisokeri mukaan. Levitä seos jäähtyneen kakun päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja