Siirry pääsisältöön

Vaaleanpunainen lohirulla voileipäkakku









Ylioppilasjuhlaleivonnan jälkeen pääsimme lapsenlapsen syntymäpäiville. Hän oli itse suunnitellut leivonnaiset ja leipoi yhdessä perheensä kanssa, mutta minä pääsin tekemään voileipäkakun. 

Sain ideaa kevään juhliin vaaleanpunaisiksi värjätyistä kakuista ja täytteen tein paljon @emmasofiacake ohjetta mukaillen. Minä olen mökillä ja joskus töissä kotitalousluokassa muun värin puuttuessa käyttänyt punajuuria täytekakkukermankin värjäämiseen🤔😉 - Kaunis värihän sillä tulee, mutta on tullut etikkaista makuakin vähän 😁. Varmasti riippuu säilöntäreseptistä, mutta tähän kakkuun ei tullut etikan makua, päinvastoin jouduin lisäilemään mukavasti mausteita. Emman hieno idea oli käyttää grillimaustetta, olen esim. terijakilohen ystävä ja loheen sopivat monet mausteet, mutta tämä oli minulle uusi kokeilu ja tykkäsin kovasti.

Mietin pohjaksi flatbread tyyppistä pohjaa leivinjauheella tai pitsataikinaa hapanjuurella tai hiivalla. Valitsin hiivalla tehdyn ohutleivän ja tulikin oikein hyvä, juuri sopivan pehmeä pohja pienin apukeinoin. 

Vaaleanpunainen lohirulla voileipäkakku

Pohja 

3 dl haaleaa vettä
25 g hiivaa
3 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
2 dl sämpyläjauhoja  esim. Myllärin hurjan viljainen
5- 6 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn veteen, lisää muut aineet tukevalla lastalla sekoittaen. Lisää jauhoja vain sen verran, että taikina lähes irtoaa kulhon reunoista, se saa jäädä pehmeäksi. Tarvittaessa lisää jauhoja.  Anna taikinan kohota noin 15 minuuttia. 

Laita työpöydälle silikonialusta ja leivinpaperi. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja kauli se jauhojen avulla leivinpaperin eli uunipellin (30 x 40 cm) kokoiseksi levyksi. Anna taikinan kohota leivinpaperin tai muovin tai leivinliinan alla vielä 20-30 minuuttia ja laita se sitten paistumaan 200 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi, kunnes taikina saa vähän väriä pintaan, mutta on vielä pehmeä. Kovaa kuorta ei toivota leivän pintaan, se vaikeuttaisi rullausta.

Kun otat leipälevyn uunista, kumoa se silkonialustalle tai toisen uunipellin ja leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi pohjasta ja laita lämpimän leivän päälle puhdas leivinpaperi ja leivinliinoja kaksi päällekkäin tai muovia (käytän Puuilon riistapakastepusseja kohoamista tehostamaan, ne sopivat tähän leivän pehmitykseenkin. Tarkoituksena on pitää leipälevy pehmeänä - voit myös kostuttaa jo lämpimänä levyn, jos teet täytteen saman tien.

Kostutukseen

1-2 dl keitettyä, jäähdytettyä vettä 
sitruunanmehua
ripaus sitruunapippuria 
ripaus  suolaa

Ennen täyttämistä leikkaa leipälevystä reunat pois ja kostuta levy pullasudin tai kostutuspullon avulla.
Varmista levyn kosteus esim. reunapaloja kostuttamalla ja maistamalla. Kosteus tosin tasaantuu 1-2 vuorokauden jääkaappisäilytyksessä. Me söimme nyt voikkarirullan yhden yön jääkaappilevon jälkeen ja se oli oikein hyvää!" Yleensä teen voileipäkakkujen täytteet 2 vrk ennen tarjoilua.


Täyte


350 g Philadephia ruohosipuli tuorejuustoa
50 g ranskankermaa
1 dl juustoraastetta (sininen Emmental)
2-3 tl grillimaustetta
ripaus mustapippuria, ripaus valkopipppuria
270 - 300  g lämminsavulohta perattuna
6- kirsikkatomaattia
1 iso makea punainen paprika tai vastaava määrä kahta väriä
3 tl sitruunanmehua 

HUOM. saman täytteen voisi tehdä kinkkutäytteenä vaihtaen kalan kinkkuun ja ruohosipulituorejuuston esim. paprika-chilituorejuustoon. Kasvistäytteeseen sopisi esim. ranskankerman tilalle turkkilainen jogurtti, juustoraasteen tilalle hienonnettua Fetajuustoa vähän enemmän kuin ohjeen juustomäärä - ja kreikkalaistyylisen täytteen saisi lisäämällä valkosipulia ja pilkottuja oliiveja.


Sekoita täytteen ainekset keskenään, maista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Grillimaustetta käytin reilusti ja sitruunan maku raikastaa täytteitä. Juustoraaste kiinteyttää massaa ja sopi erittäin hyvin makuyhdistelmään.  

Levitä täyte kostutetulle pohjalevylle ja rullaa käyttäen apuna leivinpepria ja sen alla olevaa silikonialustaa. Rullaus sujuu muuten kätevästi, kun alla on liukumaton alusta ja rullaat itseesi päin - pyydä tarvittaessa joku auttamaan ja tukemaan levyn toista päätä, ettei levy luisu. Huolehdi siitä, että rullaus lähtee napakasti liikkeelle, ettei voikkariin jää reikää keskelle. Kääri rulla sen jälkeen leivinpaperiin ja folioon ja vie 1-2 yöksi jääkaappiin. 

Kakun päällinen


500 g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1/4 dl tai enemmän punajuurten säilöntälientä (lisää vähän kerrallaan, niin näet värin ja massan paksuuden)
suolaa maun mukaan
ripaus valkopippuria
ripaus grillausmaustetta
ripaus sokeria
(sitruunanmehua)

Sekoita täytteen ainekset sähkövatkaimella. Tarkista kalarulla, kaipaako se päältä päin kostutusta - itse en kostuttanut. Oio tarvittaessa rullan muotoa ja nosta rulla tarjoilualustalle. 

Levitä täytettä murukerros leivän pinnalle lastalla. Pursota sitten esim. raitoina loppu täyte pintaan. Jos levität täytteen vain palettiveitsellä, riittää sitä varmaan puolet pienempikin määrä kuin mitä pursottaen tarvitaan. Koristele kakku - kuvassa on omenankukkia ja koristeomenapuun kukkia. 

Syötävät kukat ja myrkylliset kukat ja kasvit on aina hyvä tarkistaa täältä - ruokiin ja leivonnaisiin suoistellaan käytettäväksi vain syötäviä kukkia ja jos muita käytetään, tulee siitä selkeästi varoittaa ruokailijoita ja suojata kukat hyvin.




 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...