Siirry pääsisältöön

Vaaleanpunainen lohirulla voileipäkakku









Ylioppilasjuhlaleivonnan jälkeen pääsimme lapsenlapsen syntymäpäiville. Hän oli itse suunnitellut leivonnaiset ja leipoi yhdessä perheensä kanssa, mutta minä pääsin tekemään voileipäkakun. 

Sain ideaa kevään juhliin vaaleanpunaisiksi värjätyistä kakuista ja täytteen tein paljon @emmasofiacake ohjetta mukaillen. Minä olen mökillä ja joskus töissä kotitalousluokassa muun värin puuttuessa käyttänyt punajuuria täytekakkukermankin värjäämiseen🤔😉 - Kaunis värihän sillä tulee, mutta on tullut etikkaista makuakin vähän 😁. Varmasti riippuu säilöntäreseptistä, mutta tähän kakkuun ei tullut etikan makua, päinvastoin jouduin lisäilemään mukavasti mausteita. Emman hieno idea oli käyttää grillimaustetta, olen esim. terijakilohen ystävä ja loheen sopivat monet mausteet, mutta tämä oli minulle uusi kokeilu ja tykkäsin kovasti.

Mietin pohjaksi flatbread tyyppistä pohjaa leivinjauheella tai pitsataikinaa hapanjuurella tai hiivalla. Valitsin hiivalla tehdyn ohutleivän ja tulikin oikein hyvä, juuri sopivan pehmeä pohja pienin apukeinoin. 

Vaaleanpunainen lohirulla voileipäkakku

Pohja 

3 dl haaleaa vettä
25 g hiivaa
3 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
2 dl sämpyläjauhoja  esim. Myllärin hurjan viljainen
5- 6 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn veteen, lisää muut aineet tukevalla lastalla sekoittaen. Lisää jauhoja vain sen verran, että taikina lähes irtoaa kulhon reunoista, se saa jäädä pehmeäksi. Tarvittaessa lisää jauhoja.  Anna taikinan kohota noin 15 minuuttia. 

Laita työpöydälle silikonialusta ja leivinpaperi. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja kauli se jauhojen avulla leivinpaperin eli uunipellin (30 x 40 cm) kokoiseksi levyksi. Anna taikinan kohota leivinpaperin tai muovin tai leivinliinan alla vielä 20-30 minuuttia ja laita se sitten paistumaan 200 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi, kunnes taikina saa vähän väriä pintaan, mutta on vielä pehmeä. Kovaa kuorta ei toivota leivän pintaan, se vaikeuttaisi rullausta.

Kun otat leipälevyn uunista, kumoa se silkonialustalle tai toisen uunipellin ja leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi pohjasta ja laita lämpimän leivän päälle puhdas leivinpaperi ja leivinliinoja kaksi päällekkäin tai muovia (käytän Puuilon riistapakastepusseja kohoamista tehostamaan, ne sopivat tähän leivän pehmitykseenkin. Tarkoituksena on pitää leipälevy pehmeänä - voit myös kostuttaa jo lämpimänä levyn, jos teet täytteen saman tien.

Kostutukseen

1-2 dl keitettyä, jäähdytettyä vettä 
sitruunanmehua
ripaus sitruunapippuria 
ripaus  suolaa

Ennen täyttämistä leikkaa leipälevystä reunat pois ja kostuta levy pullasudin tai kostutuspullon avulla.
Varmista levyn kosteus esim. reunapaloja kostuttamalla ja maistamalla. Kosteus tosin tasaantuu 1-2 vuorokauden jääkaappisäilytyksessä. Me söimme nyt voikkarirullan yhden yön jääkaappilevon jälkeen ja se oli oikein hyvää!" Yleensä teen voileipäkakkujen täytteet 2 vrk ennen tarjoilua.


Täyte


350 g Philadephia ruohosipuli tuorejuustoa
50 g ranskankermaa
1 dl juustoraastetta (sininen Emmental)
2-3 tl grillimaustetta
ripaus mustapippuria, ripaus valkopipppuria
270 - 300  g lämminsavulohta perattuna
6- kirsikkatomaattia
1 iso makea punainen paprika tai vastaava määrä kahta väriä
3 tl sitruunanmehua 

HUOM. saman täytteen voisi tehdä kinkkutäytteenä vaihtaen kalan kinkkuun ja ruohosipulituorejuuston esim. paprika-chilituorejuustoon. Kasvistäytteeseen sopisi esim. ranskankerman tilalle turkkilainen jogurtti, juustoraasteen tilalle hienonnettua Fetajuustoa vähän enemmän kuin ohjeen juustomäärä - ja kreikkalaistyylisen täytteen saisi lisäämällä valkosipulia ja pilkottuja oliiveja.


Sekoita täytteen ainekset keskenään, maista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Grillimaustetta käytin reilusti ja sitruunan maku raikastaa täytteitä. Juustoraaste kiinteyttää massaa ja sopi erittäin hyvin makuyhdistelmään.  

Levitä täyte kostutetulle pohjalevylle ja rullaa käyttäen apuna leivinpepria ja sen alla olevaa silikonialustaa. Rullaus sujuu muuten kätevästi, kun alla on liukumaton alusta ja rullaat itseesi päin - pyydä tarvittaessa joku auttamaan ja tukemaan levyn toista päätä, ettei levy luisu. Huolehdi siitä, että rullaus lähtee napakasti liikkeelle, ettei voikkariin jää reikää keskelle. Kääri rulla sen jälkeen leivinpaperiin ja folioon ja vie 1-2 yöksi jääkaappiin. 

Kakun päällinen


500 g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1/4 dl tai enemmän punajuurten säilöntälientä (lisää vähän kerrallaan, niin näet värin ja massan paksuuden)
suolaa maun mukaan
ripaus valkopippuria
ripaus grillausmaustetta
ripaus sokeria
(sitruunanmehua)

Sekoita täytteen ainekset sähkövatkaimella. Tarkista kalarulla, kaipaako se päältä päin kostutusta - itse en kostuttanut. Oio tarvittaessa rullan muotoa ja nosta rulla tarjoilualustalle. 

Levitä täytettä murukerros leivän pinnalle lastalla. Pursota sitten esim. raitoina loppu täyte pintaan. Jos levität täytteen vain palettiveitsellä, riittää sitä varmaan puolet pienempikin määrä kuin mitä pursottaen tarvitaan. Koristele kakku - kuvassa on omenankukkia ja koristeomenapuun kukkia. 

Syötävät kukat ja myrkylliset kukat ja kasvit on aina hyvä tarkistaa täältä - ruokiin ja leivonnaisiin suoistellaan käytettäväksi vain syötäviä kukkia ja jos muita käytetään, tulee siitä selkeästi varoittaa ruokailijoita ja suojata kukat hyvin.




 

Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...