Siirry pääsisältöön

Tekstit

Sitruuna-vadelmajuustokakku

Sitruuna ja vadelma olivatkin oikein hyvä yhdistelmä laktoosittomassa juustokakussa. Pursotuskerma päällä voisi olla banaanimakutomusokerilla maustettu, niin kakussa olisi banana split makuyhdistelmä - nyt en sitä laittanut, kun en tunne tilaajien makumieltymyksiä..kaikki eivät pidä banaanista. Huomioithan ohjeessa, että käytän 4 gramman isoja Meira liivatelehtiä, kaupan pienet lehdet ovat yleensä 2 gramman liivatteita. Minä korvaisin yhden ison lehden kokemukseni mukaan 1,4 pienellä. Sitruuna-vadelmajuustokakku 22 sentin vuokaan Pohja 150 g kaurakeksejä tai Tasangon vaaleita keksejä 50 g margariinia sulatettuna Hienonna keksit monitoimikoneen leikkuuterällä ja lisää sulatettu margariini. Suihkauta vuokasprayta irtopohjavuoan reunaan tai öljyä reuna sisäpuolelta kevyesti. Laita irtopohjavuoan reuna tarjoilualustalle ja Painele keksiseos sen pohjalle, Jos tahdot, ettei pohja näy valmiin kakun reunassa, vedä keksimuru noin sentin päähän vuoan reunasta. Voitele toinen pi...

Vegaaniset juustokakut kokeilussa

Kokeilin ensimmäistä kertaa vegaanisia kakkuja, jotka hyydytin vegaanisen suklaan, agar-agarin ja vege geelin kanssa.

Kevätmessut

Osallistu arvontaan Päivi leipoo facebook  sivulla ja voita lippu kevätmessuille .

Lenni-koira sokerimassasta kakunkoristeeksi

Toinen näistä koirista lähtee pienen tytön synttärikakkua koristamaan. Lenni on kuulemma tytölle tärkeä kaveri. Toivon koristeen tuovan iloa juhlapäivään!

Ryhmä Hau kakunkoristeet

3-vuotiaan pienen tytön suuri haave Ryhmä Hau synttärit. Nyt on koristeet valmiina.

2019 talvilomalla Kemissä

Ihana liikuntaloma aurinkoisilla hangilla on takanamme. Maistelimme tietysti paikallisia makuja matkan varrella. Kemissä kävimme Johanssonin Riikan juuri avatussa Sokeripaakarri-kahvilassa -ihania kakkuja!- ja tarvikeostoksilla valoisassa ja värikkäässä Juhlax- myymälässä, joka juuri oli muuttanut uusiin tiloihin Riikan kahvilassa maistelimme voileipäkakkua ja Mariannejuustokakkya -herkullisia olivat! Ihailin myös kuvakansiota, jossa oli monia Riikan tekemiä leivonnaisia. Juhlax-kaupasta lähti mukaani suuria kakkualustoja, makusokeria macaroneja varten ja suuria koristehelmiä. Valikoimaa oli paljon ja myymälän karkkivärit hivelivät silmääni. Nonware vuokia oli minta hyllyä - niiden luona viivyin pitkään :).  Cake toppereita...mitähän s ne koristeet olisicat suomeksi, kääk...oli monenlaisia ja asiakkaat kuuluivat niitä hakevankin kakkujen päälle. Hyvä ja kiinnostava valikoima ja ihanaa NÄHDÄ tuote ja valikoida ostokset myymälässä. Suosittelen kyllä...

Välimeren leipä teeleivän tavoin

Tässäpä ohje yksinkertaiseen, mutta herkulliseen Välimeren leipään, jota piti nyt leipoa kahtena päivänä peräkkäin. Ohjeesta tulee yksi pyöreä leipä noin 25 cm halkaisijaltaan ja kolminkertaisena tein ohjeen uunipannulle. Kuvaan pääsi ystävältäni saamani hauska kortti - harrastamme siis tanssia. Välimeren leipä 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1 dl sämpyläjauhoja 1/2 tl suolaa 1 tl leivinjauhetta 2 tl oreganoa 2 tl timjamia 1/4 - 1/2 dl rypsiöljyä 2 dl kermaviiliä, jugurttia tai piimää tai ranskankermaa (päiväys saa olla vanha, kunhan tuote on silmäääräisesti kunnossa) 1 1/2 dl juustoraastetta 3 rkl parmesan raastetta (vettä) Päälle: parmesan raastetta, siemensekoitusta Laita uuni lämpenemään 200-225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää nesteiset aineet ja juustoraasteet, sekoita mahdollisimman vähän. Lisää tarvittaessa sekoittamisen aikana vettä, jos taikina näyttää kuivalta - sen pitäisi olla paksun puuron paksuista, silloin tulee hyvä leipä. Painele jauh...

Ihana kaalipiirakka

Kaalipiirakan ohje löytyy vanhoista Valion kirjoista esim. Neljä vuodenaikaa. Ja tapani mukaan taas muuntelin vähän ohjetta, oma versioni tässä alla ja kyllä tuli ah!! niin hyvää. En ole ennen onnistunut kaalipiirakassa näin hyvin. Voit käyttää myös valmista lehtitaikinalevyä, kauli se vain ohuemmaksi.  KERMAVIILI- tai JOGURTTI-  tai RAHKAVOITAIKINA 1 prk (200 g) rahkaa tai rahkajogurttia tai   kermaviiliä 150 g margariinia 5 dl  vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta Sekoita ainekset monitoimikoneessa tai sekoita margariini ja jauhot, lisää neste.  Kääri taikina suorakaiteeksi taputeltuna kelmun sisään ja laita jääkaappiin ( ei pakollista, mutta helpottaa kaulintaa) TÄYTE 750 g - 1 kg  kaalia 1 iso  sipuli 1-2 porkkanaa 3 rkl öljyä   1 kasvis liemikuutio noin 1 dl vettä 1 dl ranskankermaa 1/2 valkosipulin kynsi 2 - 3 rkl s iirappia 2 tl meiramia ½ tl pippurisekoitusta 1 tl suolaa VOITELUUN 1 kananmuna seesamins...

Mustikkamoussekakku suklaapohjalla

Mustikkamoussekakku Leivoin kakkupohjan uunipellillä, kun käytin pohjaa leivoksiinkin. Kakku on 18 cm halkaisijaltaan. Kakkupohjaksi riittää 1-2 munan pohja 18-25 sentin vuokaan. Pohja halkaistaan kahdeksi noin 1,5 sentin paksuiseksi kiekoksi, joista toinen tulee pohjalle, toinen päälle ja väliin juustomousse.  Tein ensin mustikkamoussen Sallisen vaniljakreemijauheella, mutta moussesta tuli niin pehmeä, että kakku siirrettäessä se repesi ja pullisteli pohjien välistä. En onnistu vaniljakreemin kanssa hyydyttämään tarpeeksi täytettä, vaikkamonet tuttavani sitä käyttävätkin säännöllisesti kakkutäytteissä. Ehkäpä syy on siinä, että teen korkeita kakkuja ja moussekerrokset ovat myös paksuja. Tein uuden moussen liivatteen avulla. Alla kuva epäonnistumisestani  Kehitellessäni ja maistellessani täytteitä, saatan useampaan kertaan tehdä samaa moussea, kunnes saan mieleiseni tuloksen. Makumieltymykset ovat kuitenkin niin todella henkilökohtaisia, että se, mik...

Macaron-kurssi Kotkassa maaliskuussa, ilmoittaudu mukaan!

  Tarkemmat tiedot kurssisivulta . Ilmoittaudu sähköpostilla paivileipoo@gmail.com

Tikkari, tikkari - monta tikkaria lohikäärmettä varten

Minulla oli ongelma - mistä tehdä lohikäärmeen selkään sakarat. Sokerimassasta ne saisi tehtyä ja värjättyä hyvin, ja kuivat sokerimassakoristeet säilyvät hyvin marenkivoikreemin pinnassa - yleensä kuitenkin varmuuden vuoksi vielä laitan sulatettua suklaata koristeiden alle. Luulenpa kuitenkin, että kakkua jääkaapissa säilytettäessä (-aina ilman kupua!) kosteutta koristeisiin tulee enemmänkin jääkaapista kuin marenkivoikreemillä päällystetystä kakusta. Kermakakusta kosteutta siirtyy koristeisiin nopeammin ja hyydykekakkujen päällä sokerimassakoristeet kestävät vain muutaman tunnin hyvinä.  Suklaasta tai ennemminkin candieskarkeista tehdyt koristeet säilyisivät myös melko hyvin, mutta ovatko ne riittävän tukevia pysymään pystyssä? Mutta sittenpä keksinkin! - karamellisakarat pysyisivät varmasti hyvinä. Aloin tehdä kokeiluita tapani mukaan. Tikkareita olen tehnyt ennenkin ja myös jouluisia läpinäkyviä tähtikoristeita sekä Frozen- jäätä. Jään tein isomaltoosilla, mu...

Kookoslimejuustokakku

Kookos kakun täytteessä on kiehtonut ajatuksiani, mutta olen suhtautunut epäilevästi sen jälkeen, kun maistoin kookoshilloa ja kookoksen makuista kivennäisvettä, joka oli kova suosikki Eestissä joogafestareilla. Olen kyllä aina pitänyt kookoshiutaleista leivonnassa. Oppilaani tekivät sitten kookosriisivanukasta ja se oli aivan hurmaavan makuista, joten pitipä alkaa testailemaan mousseja! Tein jälkiruoaksi moussen, jossa kookoskermasta, vedestä ja keltuaisista keitettiin kastike, johon jäähtyneenä lisättiin kermaa, laitoin myös limeä ja vaniljasiirappia, silti tämä mousse jäi jotenkin kylmän ja vetisen tuntuiseksi suussa. Ihan hyvää kyllä, mutta...se suuri VOV.. puuttui. Tämän kakun moussen tein kookoskermasta, limestä ja valkosuklaasta ja siitä tulikin loistavan hyvää maultaan. Kannattaa maistella massaa, lisää kookoksen makua saa lisäämällä kookoshiutaleiden määrää tai vähentämällä. Ohjeeseen idea löytyi Herkkukatin kookosjuustokakusta . Kookoslimejuustokakku 18 cm:n vuok...
Ihania bruchettoja voi tehdä monilla täytteillä, näissä on Italian lipun värit päällysteessä ja maku oli juuri niin mahtava kuin värit kertovat -kokkina oli mieheni. Ohje löytyy täältä  Kotilieden sivuilta. 

Matkamessut 2019

Näinkin pääsi matkamessuille laskeutumaan etelänpuoleisesta päädystä. Päätinpä kuitenkin säästää selkääni noista töyssyistä ja tyydyin portaisiin. Tavalliseen tapaan lauantaiaamuna klo 10 oli vielä käytävillä tilaa kulkea, mutta pian messualue täyttyi ihmisistä - näistä asioista on niin moni kiinnostunut Indonesian osastolla oli kauneutta kerrassaan, musiikkiesitys menossa Messuohjelmassa oli kilpailuja - Viron naiset vetivät miehiä käytävältä tekemään kermasta.voita. Voittiko vahvin vai nopein vai kilpailuhenkisin? VOITA syntyi kuitenkin kovaa ravistettaessa lasipurkissa olevaa kermaa. Vielä huomenna sunnuntaina ehtii matkamessuille! Me olimme tänään kuulemassa Singapore-kävijän kertomusta suosikkimatkakohteestaan, kiertelimme maistelemassa eri maiden makuja tasting-alueella ja keräsimme esitteitä joistain kaukokohteista sekä Baltiasta ja Puolasta, jotka ovatkin tutumpia meille . Tokion matkailusta olisi eilen ollut kiinnostava esitys - osa näistä uusitaa...

Appelsiinikakku mustalla valumalla

Ensin oli tikkari, alle piti tehdä kakku ja musta valumakin on odottanut tuduulistalla. Voisokeripohja, veriappelsiinimousse limevivahteella ja appelsiinimarenkikeemi. Kakku on pieni, halkaisijaltaan 12 cm ja korkeus 10 cm. Pysyyhän pala silti pystyssä.

Rosmariininäkkileipä hiivalla kohotettu

Sain maistaa ihanaa rosmariinin makuista grahamnäkkileipää ja sen ohje on nyt saatava tänne muidenkin iloksi, oli niin hyvää! Olen aiemmin tehnyt usein siemennäkkileipää ja tämäkin blogissani oleva ohje on huippuhyvä. Molemmat näkkärit on vaan muistettava paistaa  sopivan kuiviksi ja rapeiksi - kun en vähään aikaan ollut tehnyt, unohdin tämän seikan, kunnes pieni lapsenlapseni maistoi ja sanoi, että nämä on ennen olleet rapeita, nyt en tykkää :) No ei kun saman tien uudelleen uuniin rapeutumaan! Saa siis tulla ruskeaa pintaa ja reunaa ja jäähtyessään näkkärin pitää olla rapeaa, ei nahkeaa. En muista tuliko tästä annoksesta kaksi vai yksi pellillistä, mutta taikina kaulitaan aivan ohueksi, noin 2-3 mm paksuksi levyksi. Hiivalla kohotettu näkkäri oli minulle uusi tuttavuus, ohjeita minulla on ollut, mutta en ole tehnyt tällaista. Ohje on Kotitalouskirjasta Onni 7-9, vähän muuntelin. Hiivan voisi hyvin korvata parilla pienellä määrällä hapanjuurta. Rosmariiniset gr...

Siemenleipä hapanjuurella

Taidanpa alkaa keräämään ihania hapanjuurileivonnan ohjeitakin blogiin. Olen nyt parin vuoden ajan harjoitellut hapanjuurileivontaa ja minulla on tunne, etä opittavaa on toooosi paljon, mutta tämän leipomistavan periaatteet alkavat jo olla mielessäni ja tavallisimmat alkukoettelemukset jo käyty läpi, joten on aika kirjata muistiin ohjeita. Tänään aloitin siemenleipää. Siihen voi käyttää mitä vaan siemeniä, mutta minä laitoin salaatinsiemenpussista siemeniä. Hapanjuurileipään lisättävät hiutaleet tai siemenet on syytä kaltata kiehuvassa vedessä yön yli tai ainakin parin tunnin verran enne leipomista ja ne lisätään taikinaan vasta viimeisten taitteluiden yhteydessä. Ruokin juuren aamulla ennen töihin lähtöä suhteessa 1:2:2:een. Laitoin 80 g juurta ja 160 g haaleaa vettä ja 160 g Liperin luomu vehnäjauhoa- ruokalusikallisen siitä korvaan usein Helsingin Myllyn Luomu Hurjan viljaisella sämpyläjauholla, niin nytkin. Kotiin tullessani juuri pulputteli iloisesti. Käytin siitä osan j...

Voita liput matkamessuille facebooksivulla Päivi leipoo

Osallistu arvontaan tykkäämällä facebookissa Päivi leipoo sivusta ja kommentoimalla siellä arvontatekstiäni.  Fb -sivulla arvon yhdelle henkilölle 2 lippua matkamessuille ensi viikonlopuksi. Osallistua voi heti ja arvonta toimitetaan sunnuntaina 13.1.2019 klo 16. Ilmoitan voittajalle henkilökohtaisesti ja Päivi leipoo fb-sivulla.  #matka2019 #paivileipoo http://www.matkamessut.fi/

Mansikkakakku Tonille

Hyvää syntymäpäivää Toni! Tämä mansikkakakku syntyi kovin pikaisesti synttärisankarin kahvipöytään. Suklaapohja ja mansikkamousse, päällä kermapursotus

Taatelikakku

Tein taatelikakut Dansukkerin ohjeella Taatelikakku 1 pkt (250 g) kivettömiä taateleita 1 1/2 dl vettä 1 3/4 dl Ruokokidesokeria tai fariinisokeria tai taloussokeria 150 g voita tai margariinia 1 1/2 rkl Vaniljasokeria 2 kananmunaa 3 1/2 dl vehnäjauhoja 1 1/2 tl leivinjauhetta Koristeluun pikeeriä, sokerimassakoristeita, strösseleitä Lämmitä uuni 170 asteeseen. Sprayaa kakkuvuoka tai voitele ja korppujauhota  se.  Pilko taatelit. Pane palat, vesi ja sokeri noin 2 litran kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa poreillen 2–3 minuuttia.   Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää margariini paloina.  Kun rasva on sulanut ja seos on haaleaa lisää vaniljasokeri ja munat esim. puuhaarukalla hyvin sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kunnolla.  Kaada taikina vuokaan. Paista 150–170 asteessa 60–70 minuuttia.   Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia ennen tarjoiluvadille k...