Siirry pääsisältöön

Tekstit

Vehmaan kartanon teehuoneella

  Asuntoautomatkalla on kiva bongailla leivonta-alan liikkeitä ja kahviloita. Tässä kuvaterveisiä Juvalta Vehmaan kartanon teehuoneelta,  pääsimme maistelemaan kello viiden teen tarjoiluantia. Kiva kokemus, toiselle meistä uusi kokemus! Kiitos Hanna vinkistä❤️.! Teelaatuja oli toooodella paljon, maistoimme kahdenlaista mustaa teetö, toinen oli makeaa trooppisilla mauilla maustettua. Kahden hengen kello viiden tee on tilattava päivää ennen, hinta 44 e kahdelle suolaisten ja makeiden leivonnaisten kera. Teetä voi tilata teehuoneella ilman ennakkotilausta leivonnaisten kera, mutta silloinkin paikkavarausta suositellaan.  Ravintolassa järjestetään erilaisia teemailtoja, lisätietoa täältä . 

Foccacia hapanjuurella

Italialainen pitsa on lienee saanut alkunsa foccaciasta, joka on pitsaa paksumpi ohut leipä, jossa on pisteittäin makuaineita. Kiva ajatella, että foccaciassa on jotain alkukantaista - samoin on hapanjuuressa - sekin on alkukantainen leivän leipomisen tapa - tänään ne yhdistyivät keittiössäni :) Italian sana focaccia tulee antiikkin roomalaisten leivästä nimeltä panis focacius eli tulisijassa, siis ilman uunia, paistettua leipää. Vanhoille roomalaisille, samoin kuin monille nykyajan italialaisille, kyseessä oli vain tavallinen leipä eli tuo sana tarkoitti kaikkea leipää. Samanlaista leipää on syöty muuallakin. Etelä-Ranskassa leivän nimi on fougasse ja Pohjois-Ranskassa fouace. Italiassa on leivän päälle pantu erilaisia aineksia kuten kuivattua tomaattia, jolloin siitä on muodostunut eräänlainen pizza. Foccaccia hapanjuurella Pohja: 400 g  vettä 2 tl hunajaa 100 g hapanjuurta 80 - 150 g hiivaleipäjauhoja (käytin Strömsbergin) 350 g vehnäjauhoja (käytin Eesti Kalev jauhoa, jossa 13,...

Aura- paprikapiiras

  Tämä piirasohje on ollut vuosikymmeniä suosittu perheessäni, mutta nyt en olekaan pitkään aikaan tehnyt - laitanpa ohjeen tänne muistiin. Pohjaa voi vaihdella, ohjeita täällä . Voitaikinapohjan voi tehdä perinteisesti ilman  leivinjauhetta, jolloin siitä tulee rapeampi - tai leivinjauheella, jolloin pohja tulee pehmeäksi. Alla oleva juustoraasteella tehty pohja on pehmeä ilman leivinjauhettakin.  Täytteessä olevan kermaviilin voi korvata ruokakermalla tai ranskan cremellä, kuohukermalla. 1 kananmuna hyydyttää 2 dl nestettä, mutta tarvittaessa munamaidossa voi yhden kananmunan korvata 2 teelusikallisella vehnäjauhoa -täytteeseen voi siis lisätä vähän vehnäjauhoa, joka sitoo nestettä. Piiraassa on useita juustoja - niitä voi vaihdella: Aurajuuston voi jättää pois, piiras on erittäin hyvää pelkästä punaisesta Emmentalista tehtynä. Ohjeessa on valkosipulia, tänään en laittanut sitä, enkä kirveliä, vaan käytin mustapippurirouhetta ja paprikajauhetta. Piirasohjetta voi siis m...

Kakut Kotka, tilausleivontaa

  Kotka - onko kakkuleipuri tarpeen? Minulla on kaksi ratkaisua Teen tilauskakkuja Karhulassa hinnasto ja tilausohje täällä Päivi leipoo yrityksessä pidän leivontakursseja kotona ja verkossa. Voin myös pitää livekoulutuksen verkossa yhdelle henkilölle tai pienryhmälle (korkeintaan 4 henkilöä).  Leivontakursseista saat infoa täältä ja Päivi leipoo facebook -sivulta - liity seuraajaksi. Leivonnaisistani on kuvia instagramissa ja Päivi leipoo Facebooksivun albumeissa.   Kysymyksiä ja toiveitasi voit esittää sähköpostilla päivileipoo@gmail.com

Bruschettaleivät

Eat like an Italian... Se olisi bruschetta-ilta. Tänään laitoimme pannulla paahdetun vaalean leivän päälle valkosipuli - oliiviöljyä, punaista pestoa, tomaatteja ja mozzarellaa sekä basilikaa. Herkullista! Ohje täällä  

Omenakeikauskakku

Raparperikeikauskakku  Voitele ja jauhota tai sprayaa  irtopohjavuoan reunat, pohjalle leivinpaperi, voit vuorata myös reunat leivinpaperilla, jolloin voitelu tarpeeton. Lisää vuoan pohjalle 15 g margariinia nokareina ja 3/4 dl fariinisokeria - ripotellen ja ohueksi leikattuja raparperipaloja tai omenaviipaleita. Voit laittaa  vuoan  uuniin taikinan tekemisen ajaksi noin 5 min, jolloin omenat karamellisoituvat - leivinpaperi alle, ettei rasva ja sokeri valu.  Päälle taikina: 2 kananmunaa 1 1/2 dl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1tl leivinjauhetta 1tl vaniljasokeria tai ripaus inkivääriä 1/2 dl maitoa tai omena-tai appelsiinimehua 100 g sulatettua margariinia tai 1 dl rypsiöljyä Sulata rasva. Vaahdota sokeri ja munat. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää varovasti puulastalla käännellen munavaahtoon vuorotellen margariini ja jauhoseos. Liika sekoittaminen aiheuttaa munavaahdon laskehtimisen ja sitkeän taikinan, toisaalta margariini jää helposti kulhon pohjalle sekoit...

Macaron verkkokurssi

  Nyt alkaa jo loppukesän kosteus vähentyä ja on aika macaronien leivonnan 😁. Tule verkkokurssille opettelemaan!  Macaronverkkokoulutuksessa opit macaronien valmistamisen italialaisella menetelmällä, curdin ja muiden täytteiden valmistamisen ja macaronien koristelun. Verkkokurssiin kuuluu videoita ja ohjetiedostoja.  Oppimateriaali jää käyttöösi kurssimaksulla 25 e, opiskele silloin kun sinulle sopii.  Ilmoittaudu paivileipoo@gmail.com Koulutusesitteet

Italialainen marenkikreemi

Italialainen marenkivoikreemi  Päiv. 21.3.2024 on melkoisen vaaleaa, kun sen hyvin vatkaa. Teen sen Sunnuntaimargariinista voista tai osin kookosrasvastakin voi tehdä. Kreemi säilyy muutaman päivän jääkaapissa ja sen voi hyvin pakastaa.  Kreemi kestää pitkään hyvänä kakun päällä ja sen päälle voi laittaa sokerimassakoristeita, macaroneja tai marenkia, ganachevalumat ja sokerikoristeita - useimmat säilyvät hyvin ja pieni suklaakerros alla auttaa, jolloin onnistuu yõn yli jääkaapissa ilman kupua säilytys. Värin valkaiseminen tapahtuu pikkiriikkisellä tipalla esim. Oetkerin tai Progelin lilaa tuubiväriä, itse käytän violettia  suklaaväri jauhetta. Sitten lisätään varsinainen väri. Koko ohje alla: Italialainen marenkikreemi margariinilla tai voilla Italialaista marenkivoikreemiä voi pakastaa ja sulattaa jääkaapissa tai huoneen lämmössä tai ottaa suoraan pakasteesta ja kevyesti miedolla lämmöllä mikrottaa.  Italialainen marenkivoikreemi on  kuohkeaa, ilmavaa, helppo ...

Kukkien ja yrttien kuivaus

Olen vuosittain kuivannut  yrttejä ja myös kukkia sekä elintarvikekäyttöön että koristekäyttöön niin töihin kuin kotiin. Yrtit ripustin aiemmin kimppuina nauhaan ja kuivatin huoneen lämmössä, joskus aikoinaan pannuhuoneen lämmössä tai saunan jälkilämmössä. Muutamia vuosia olen tehnyt myös mausteöljyjä itse kasvatetuiosta yrteistä. Ks  https://paivileip.blogspot.com/2016/11/mausteoljyt.html?m=0   Sittemmin ostimme kuivurin , Avec- merkkinen on meillä - siinä on 5 ritilätasoa kuivatusta varten. Olemme kokeilleet erilaisten juttujen kuivattamista, käytän mahdollisimman matalaa lämpöä 30-40 astetta, jotta värit ja muoto säilyisivät hyvinä.  Koristeeksi leivontaan ja jälkiruokiin kuivata mm. ruiskukkaa, ruusun terälehtiä ja ruusun lehtiä, laventelin kukkaa, oreganon ja timjamin kukkaa... Mausteyrteistä oregano ja timjami sekä minttu ja ruohosipuli ovat meillä suosituimmat kuivatettavat, mutta kuivuriin olen laittanut myös basilikaa, salviaa, meiramia, rosmariinia. ...

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä t...

Mustikkapiirakkakakku

Mustikkapiirakkakakku on suosittu tänä kesänä 2020 Kotiliedessä olleen Suklaapossun ohjeen myötä. Minä tein oman ohjeeni tähän kakkuun, koska tahdoin leivinjauheella kohotetun piirakkapohjan ja täytteeksi kerma-tuorejuustoseoksen. Tein kakun 23 senttiseen vuokaan. Pohjakiekot ovat ohuet ja niitä on kolme kappaletta. Laitoin kakkuvuoan leivinpaperin päälle ja vuorasin leivinpaperilla reunat. Tein taikinan kerralla jääkaappiin ja paistoin yhden kiekon kerrallaan. Vedin kypsän kiekon leivinpaperin avulla työpöydälle jäähtymään, nostin irtoreunan ja reunaa suojaavat leivinpaperit ylös ja asetin leivinpaperilla suojatulle uunipelille ne, kaadoin uuden taikinan ja marjat  ja paistoin seuraavan kiekon samoin.  Alla olevassa mustikkapiirakkaohjeessa on yhden kiekon ohje. Koska tein kolme kerrosta, tein ohjeen kolminkertaisena. Kakkupohjan kerrokset voivat olla myös paksumpia, tärkeää on kuitenkin paistaa ne vaaleiksi  ja pehmeiksi.  

Kouvolassa herkuttelemassa

Taideruukki Kouvolassa yllätti iloisesti. Vanha tehdasalue on muuttunut kulttuuri-ja käsityökeskukseksi. Korutaidetta, tauluja, nukkekotiyhdistyksen työ, lasitaidetta, vaatteiden vintagemyymälä ja Tuomon kahvila ja leipomon myymälä, ,jossa söimme salaatit ja herkuttelimme kakuilla. Hienoa, että meilläkin tehdään tällaista!. Niin...ja lähellä oli Hobby hall outletkin.

Jäätelö pikkupurkeissa

Terveiset jäätelötehtaalta! Teimme pienten tyttöjen kanssa kinuskijäätelöä, mariannerouheella jäätelöä, sitruunajäätelöä ja kirsikka-suklaarouhejäätelöä. Helpompaa kuin heinänteko 😀😀😀: vatkaa 200 g tuorejuustoa tasaiseksi, me lisäsimme vielä puoli purkkia vaniljarahkaa, lisää 4 dl kermaa, vaahdota. Lopuksi lisää 1 prk kondensoitua maitoa, pari rkl sokeria ja pari tl vanilja-tai vanilliinisokeria ja makuaineet. Purkita ja pakasta. Ai kun tuon sitruunan joukkoon olisi sopinut lakritsakastikeraidat, mutta se oli aivan ihanaa muutenkin!

Omar- raparperipiirakka

Omarkarkkien maku sopii hyvin raparperiin eikä liiallisesti tule esille tässä piirakassa. Ihania toffeisia sattumia on piirakan pinnalla. Käytin vajaan pussillisen Omarkarkkeja 50 cm leveän uunin uunipellillä tehtyyn piirakkaan. Omar-raparperipiirakka (1 pellillinen) Pohja 4–5 dl raparperia paloiteltuna (voit pehmittää hetken mikrossa ensin) 3 kananmunaa huoneenlämpöisenä 2 dl sokeria 4 ½ dl vehnäjauhoja 3 tl leivinjauhetta 1 ½ tl aitoa vaniljasokeria tai vanilliinisokeria 150 g voita tai margariinia 1 ½ dl  maitoa Muruseos 1 ps Omar-karkkeja tai vähemmän 2-2 ½ dl vehnäjauhoja 50 g voita tai margariinia : Pese ja pilko raparperit, voit käyttää niitä hetken mikrossa, jos tahdot pehmittää niitä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva. Lämmitä uuni 175-200 asteeseen.  Vaahdota munat ja sokeri valkoiseksi ilmavaksi vaahdoksi kuohkeaksi vaahdoksi.  Kaada rasva kuuman nauhamaisesti munavaahtoon ja jatka vatkaamista samalla. Lisää maito ja keskenään sekoitetut kuivat aine...

Nopea raparperipiirakka

Nopea raparperipiirakka isoon piirasvuokaan 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1 1/2 tl leivinjauhetta 1 dl sokeria 1 tl vanilliinisokeria 2 dl kermaviiliä tai piimää tai päiväykseltään vanha kermakin käy 1 dl öljyä tai nestemäistä margariinia (kasvirasvaseos) tai sulatettua margariinia 1 kananmuna Täytteeksi  3-4 dl raparperia tai marjoja tai omenalohkoja 1-2 rkl fariinisokeria tai ruokokidesokeria Voitele tai sprayaa piirasvuoka, kuumenna uuni 175 -200 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää 175. Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää nesteiset aineet, jos käytät kovin nestemäistä maitotuotetta, lisää tarvittaessa vähän jauhoja - puolisen desiä. Kaada taikina vuokaan.  Kuumenna halutessasi mikrouunissa raparperia tai omenalohkoja sokerin kanssa sen verran, että ne pehmiävät. Jos raparperista irtoaa paljon nestettä, jätä se käyttämättä tai vaihtoehtoisesti lisää hyvin sekoittaen raparperiseokseen 1 rkl perunajauhoja sitomaan nestettä.  Ripottele täytteet pohjan päälle ja paista uunissa k...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Peltipiiras, broilerifetapiiras

Päivin päiväksi piti saada suuremmalla porukalle pikaista syömistä - suolaiset peltipiirakat ovat olleet ratkaisu monta kertaa aiemminkin. Nykyään harvoin teen näin suuria annoksia, mutta oli kiva taas huomata, miten vaivattomasti saa herkkua aikaiseksi! Olen kirjoittanut suolaisten piirakoiden pohjataikinoista täällä - valitse millaisen pohjan tahdot tehdä. Tavalliseen piirasvuokaan riittää taikina, jossa on 100 tai suuremmassa vuoassa 150  margariinia ja peltipiiras vaatii 250 g rasvaa taikinaan - muita aineita samassa suhteessa enemmän tai vähemmän. Löydät blogistani ihanan tomaattifetapiiraan . Tällä kertaa tiesin, että miehet toivovat lihaa piiraaseen, joten katselin ohjeita ja kiinnostuin Kulinaari ruokablogin ohjeesta , jota en kyllä sellaisenaan alkanut tekemään, vaan tein oman ohjeen. BROILERIFETA PELTIPIIRAS 60 senttisen uunin uunipellille leivinpaperin päälle 250 g margariinia sulatettuna (esim. Oivariini) 250 g maitorahkaa 4 dl vehnäjauhoja  1 dl kauranlesettä 1 tl...