Siirry pääsisältöön

Mustikkapiirakkakakku





Mustikkapiirakkakakku on suosittu tänä kesänä 2020 Kotiliedessä olleen Suklaapossun ohjeen myötä. Minä tein oman ohjeeni tähän kakkuun, koska tahdoin leivinjauheella kohotetun piirakkapohjan ja täytteeksi kerma-tuorejuustoseoksen.


Tein kakun 23 senttiseen vuokaan. Pohjakiekot ovat ohuet ja niitä on kolme kappaletta. Laitoin kakkuvuoan leivinpaperin päälle ja vuorasin leivinpaperilla reunat. Tein taikinan kerralla jääkaappiin ja paistoin yhden kiekon kerrallaan. Vedin kypsän kiekon leivinpaperin avulla työpöydälle jäähtymään, nostin irtoreunan ja reunaa suojaavat leivinpaperit ylös ja asetin leivinpaperilla suojatulle uunipelille ne, kaadoin uuden taikinan ja marjat  ja paistoin seuraavan kiekon samoin. 



Alla olevassa mustikkapiirakkaohjeessa on yhden kiekon ohje. Koska tein kolme kerrosta, tein ohjeen kolminkertaisena. Kakkupohjan kerrokset voivat olla myös paksumpia, tärkeää on kuitenkin paistaa ne vaaleiksi  ja pehmeiksi.


 

MARJAMURUPIIRAKKAPOHJA KAKKUUN (pikataikina)

1 muna 
1 dl sokeria
1 dl voisulaa tai rypsiöljyä
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1/2 dl maitoa tai appelsiinimehua
1 rkl sitruunan mehua pullosta
korkeintaan 2 dl marjoja, omenoita tai raparperia (pehmitä omenat ja raparperit mikrossa sokerin kera)

Sekoita munat ja sokeri. Lisää maito ja sulatettu rasva sekoittaen. Lisää vehnäjauholeivinjauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan. Ripottele päälle marjat pisteiksi. Paista piirakka 175  asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Täyte kolmeen kerrokseen

200 g vaniljatuorejuustoa
200 g Philadelphia tuorejuustoa
1/2-1 dl lemon curdia ( tai käytä valmista kinuskikastiketta tai sulata joukkoon 200j valkosuklaata, jolloin vaniljajreemijauhetta ei tarvita)
4 dl vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
1 dl sokeria
3 tl vanilliinisokeria

Vaahdota juustot ja curd tasaiseksi. Lisää kerma ja vaahdota pehmeäksi vaahdoksi. Mausta sokereilla maun mukaan   ja lisää vaniljakreemijauhe lopuksi vähän vatkaten.

Kokoa kakku irtoreunaan kakkupahvin päälle.sprayaa sisäreunat tai suojaa ne leivinpaperikaitaleilla. Päällimmäiseksi tulee töytettö kerros, jonka voit tasoittaa tai esim raidoittaa haarukalla.Anna kakun olla muutama tunti jääkaapissa, irrota reuna, siisti kakku ja koristele. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...