Siirry pääsisältöön

Mustikkapiirakkakakku





Mustikkapiirakkakakku on suosittu tänä kesänä 2020 Kotiliedessä olleen Suklaapossun ohjeen myötä. Minä tein oman ohjeeni tähän kakkuun, koska tahdoin leivinjauheella kohotetun piirakkapohjan ja täytteeksi kerma-tuorejuustoseoksen.


Tein kakun 23 senttiseen vuokaan. Pohjakiekot ovat ohuet ja niitä on kolme kappaletta. Laitoin kakkuvuoan leivinpaperin päälle ja vuorasin leivinpaperilla reunat. Tein taikinan kerralla jääkaappiin ja paistoin yhden kiekon kerrallaan. Vedin kypsän kiekon leivinpaperin avulla työpöydälle jäähtymään, nostin irtoreunan ja reunaa suojaavat leivinpaperit ylös ja asetin leivinpaperilla suojatulle uunipelille ne, kaadoin uuden taikinan ja marjat  ja paistoin seuraavan kiekon samoin. 



Alla olevassa mustikkapiirakkaohjeessa on yhden kiekon ohje. Koska tein kolme kerrosta, tein ohjeen kolminkertaisena. Kakkupohjan kerrokset voivat olla myös paksumpia, tärkeää on kuitenkin paistaa ne vaaleiksi  ja pehmeiksi.


 

MARJAMURUPIIRAKKAPOHJA KAKKUUN (pikataikina)

1 muna 
1 dl sokeria
1 dl voisulaa tai rypsiöljyä
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1/2 dl maitoa tai appelsiinimehua
1 rkl sitruunan mehua pullosta
korkeintaan 2 dl marjoja, omenoita tai raparperia (pehmitä omenat ja raparperit mikrossa sokerin kera)

Sekoita munat ja sokeri. Lisää maito ja sulatettu rasva sekoittaen. Lisää vehnäjauholeivinjauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan. Ripottele päälle marjat pisteiksi. Paista piirakka 175  asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Täyte kolmeen kerrokseen

200 g vaniljatuorejuustoa
200 g Philadelphia tuorejuustoa
1/2-1 dl lemon curdia ( tai käytä valmista kinuskikastiketta tai sulata joukkoon 200j valkosuklaata, jolloin vaniljajreemijauhetta ei tarvita)
4 dl vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
1 dl sokeria
3 tl vanilliinisokeria

Vaahdota juustot ja curd tasaiseksi. Lisää kerma ja vaahdota pehmeäksi vaahdoksi. Mausta sokereilla maun mukaan   ja lisää vaniljakreemijauhe lopuksi vähän vatkaten.

Kokoa kakku irtoreunaan kakkupahvin päälle.sprayaa sisäreunat tai suojaa ne leivinpaperikaitaleilla. Päällimmäiseksi tulee töytettö kerros, jonka voit tasoittaa tai esim raidoittaa haarukalla.Anna kakun olla muutama tunti jääkaapissa, irrota reuna, siisti kakku ja koristele. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...