Siirry pääsisältöön

Foccacia hapanjuurella



Italialainen pitsa on lienee saanut alkunsa foccaciasta, joka on pitsaa paksumpi ohut leipä, jossa on pisteittäin makuaineita. Kiva ajatella, että foccaciassa on jotain alkukantaista - samoin on hapanjuuressa - sekin on alkukantainen leivän leipomisen tapa - tänään ne yhdistyivät keittiössäni :)

Italian sana focaccia tulee antiikkin roomalaisten leivästä nimeltä panis focacius eli tulisijassa, siis ilman uunia, paistettua leipää. Vanhoille roomalaisille, samoin kuin monille nykyajan italialaisille, kyseessä oli vain tavallinen leipä eli tuo sana tarkoitti kaikkea leipää. Samanlaista leipää on syöty muuallakin. Etelä-Ranskassa leivän nimi on fougasse ja Pohjois-Ranskassa fouace. Italiassa on leivän päälle pantu erilaisia aineksia kuten kuivattua tomaattia, jolloin siitä on muodostunut eräänlainen pizza.


Foccaccia hapanjuurella


Pohja:

400 g  vettä
2 tl hunajaa
100 g hapanjuurta
80 - 150 g hiivaleipäjauhoja (käytin Strömsbergin)
350 g vehnäjauhoja (käytin Eesti Kalev jauhoa, jossa 13,4% proteiinia)
          - jauhot voi korvata pelkällä vehnäjauholla
8-10 g suolaa
½ dl oliiviöljyä


Pinnalle:

1 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
3 eri väristä pikkupaprikaa suikaleina
1/2 - 1 dl juustoraastetta
rosmariinia tai oreganoa tai  timjamia ja basilikaa


Ruoki juuri kahdesti, jotta se ei maistu happamelta. Sekoita vesi, juuri, hunaja ja jauhot. , - huom. Eri jauhot turpoavat eri tavalla, viimeksi käytin yhteensä 420 g jauhoja, lisää siis jauhot vähitellen - tee pehmeä taikinapallo, niin saat pehmeän leivän .  Anna taikinan levätä vajaan tunnin. 
Lisää sitten suola ja oliiviöljy ja taittele 2-3 kertaa puolen tunnin välein. Anna taikinan kohota 3-tuntia, levitä se sitten vähäeleisesti, rikkomatta sitkoverkostoa, uunipellille leivinpaperin päälle. Anna kohotaa huoneen lämmössä pitkään esim. 5-7 tuntia, kunnes leipä kuplii pinnastaan. Valmistele sen jälkeen täytteet ja paista leipä.


Leikkaa sipuli ja paprikat renkaiksi ja pehmitä sipulia tai molempia  öljyssä pannulla miedolla lämmöllä. Lisää suolaa, sokeria ja vähän mustapippuria Suikaloi paprikat ja käytä niitäkin pannulla sipulin kanssa niin, että ne pehmenevät. Paprikat voi laittaa leivän päälle kuumentamattakin - paprikat voi korvata pikkutomastin puoliskoilla. 

Ripottele  täytteet leivän pinnalle.   Ripottele pinnalle juustoraastetta vain vähän. Paista uunin alaosassa 200°c , kunnes pinta on kauniin vaalean ruskea. Tämä oli todella herkullista!
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...