Siirry pääsisältöön

Kirsikkapiiras


Päivin päivän lähestyessä mielessäni on kirsikkakakun toteutus, mutta ensin piti aloittaa kirsikkapiiraasta. Muistan aiemmin nuorena ihmetelleeni jotain lukiessani, millainen olisi kirsikoista tehty piiras, sillä en siihen aikaan tiennyt kenelläkään Keski-Suomessa kirsikoita kasvavan. Ensimmäisiä makeita kirsikkapuita näin Virossa asuessani, nyt kasvaa täällä Kotkassa omassa pihassanikin sekä makeaa että hapanta kirsikkaa ja suklaakirsikkaa - aineksia kirsikkapiiraaseen siis on omasta takaa ja keväiset kirsikankukkajuhlatkin ehkä onnistuvat, kunhan puut saavat ikää enemmän :) . 

Tähän piiraan ohjeeseen käyvät sekä tuoreet että pakastetut kirsikat, minä käytin nyt  eestiläistä kirsikkahilloa, jossa on ihanasti kirsikat kokonaisina joukossa. Ohje on sellainen, johon totuin suurperheen aikana - sekoita ja levitä uunipellille tai piirasvuokaan - tässä piirasvuoan kokoinen annos, minä tein kaksi pientä piirasta.


Kirsikkapiiras


1 1/2 dl nestemäistä margariinia tai öljyä tai 140 g margariinia sulatettuna 
1 1/2 dl kermaa tai kermaviiliä, osa voi olla maitoa, ruokakermakin käy
2 munaa
1 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
 2 tl vanilliinisokeria

kirsikkahilloa tai kirsikoita tai muita marjoja tai raparperia pisteittäin piirastaikinan päälle

Voitele ja jauhota piirasvuoka. Lämmitä uuni 180-200 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää matalampi lämpötila. Sekoita nestemäiset aineet ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet - älä sekoita turhan kauan, ettei pikataikina sitkisty. Levitä taikina vuokaan ja pudottele lusikalla päälle pisteittäin kirsikkahilloa tai kirsikoita. Jos tahdot hillon painuvan pohjaa, laita se heti taikinan päälle, jos tahdot hillon pysyvän pisteitnä pinnalla, voit levittää sen noin 5-10 minuuttia uuniin laiton jälkeen. Paista piirasta uunissa noin 25 minuuttia, kunnes se on kullanruskea eikä keskelle painettuun tikkuun tartu taikinaa. Tarjoa jäätelön kera - hyvää kyllä sellaisenaankin.

Halutessasi voit lisätä piiraan päälle muruseoksen, sen voi laittaa heti paistamisen alussa tai vähän uuniin laiton jälkeen. Tässä valittavaksi kolme ohjetta, minä tein nyt kuvan piiraisiin keskimmäisen muruseoksen


Muruseos 1 

50 g margariinia
1 dl sokeria tai 1 dl fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ tl vanilliinisokeria


Muruseos 2

70 g margariinia
1 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
1  dl kookoshiutaleita
1 tl vanilliinisokeria


Muruseos 3

70 g margariinia
1  dl fariinisokeria tai tavallista sokeria tai ruokosokeria
3  dl kaurahiutaleita
1 tl vanilliinisokeria


Voit pehmittää margariinia ensin mikroaaltouunissa kannellisessa astiassa. Lisätessäsi jauhoja tai hiutaleita älä sekoita liikaa – seos ei saisi tulla tasaiseksi massaksi, vaan sen pitää jäädä murumaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhojen tai hiutaleiden määrää.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja