Siirry pääsisältöön

Suolaiset leivokset - katkaraputsatsiki ja kinkkutsatsiki






Suolaiset leivokset ovat kuin kerrosleipiä, jotka on koristeltu. Näitä on nopeampi ja helpompi tehdä kuin voileipäkakkuja ja makuja on helpompi valita ja maistella kuin kakussa, jossa usein on useampi maku samassa kokonaisuudessa. Leivokset ovat kauniita kahvipöydässä ja vaivattomia valmistaa pienellekin määrälle vieraita.

Aloita työ leikkaamalla paahtoleivistä (esim. Taikaruis ja kaurapaahtoleipä) kuoret pois. Leikkaa leivät neliöiksi. Lado neliöt suorakaiteen muotoiseen pitkään vuokaan muovikelmun päälle tai laita iso pala muovikelmua vaikka leikkuulaudan päälle. Levitä leivät peräkkäin muovikelmun päälle ja kostuta ne sitruunavedellä tai maidolla tai jäähdytetyllä kasvis- tai kala- tai lihaliemellä. Levitä kostutusvettä vain vähän pullasudilla leipien pintaan. Kääri muovikelmuun ja anna makujen tasaantua yön ajan. Kevyt paino leivän päällä esim. leikkuulauta tasoittaa pinnan.

Alla olevat täytteet riittivät 8 pienen leipäpalan päälle - leikkasin levyn sitten 4 leivokseksi.





Katkaraputsatsiki mintun makuisena


1 iso iivate (laita kaupan pieniä liivatteita 2 kpl)
2 rkl sitruunan mehua
6 cm kurkkua.
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
1-2 dl katkarapuja (sulata sihdissä kaatamalla kuumaa vettä päälle)
1 tl hunajaa
ripaus sitruunapippuria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
ripaus tuoretta, silputtua minttua 


Pese ja raasta kurkku. Valuta neste pois, kurkku siiviläään ja painele lusikalla. Pehmitä liivate kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunan mehu ja liuota liivate siihen. Kaada liivate tuorejuuston joukkoon, vatkaa samalla sähkövatkaimella.  Lisää turkkilainen jogurtti ja muut aineet. Anna seoksen hieman jähmettyä kylmässä. Levitä sitten seos leiville ja toinen kerros leipiä päälle. Vedä muovikelmu tiukasti päälle, laita leivät kylmään yön ajaksi. Leikkaa sitten seuraavana päivänä sopiviksi paloiksi ja levitä päällinen ja koristele. Paloittele leivoksiksi.



Päälle 

1 dl vispikermaa
100 g ruohosipulituorejuustoa tai pippurituorejuustoa.
ripaus yrttisuolaa ja pippuria
1 tl sitruunanmehua

Puolet annoksesta riittää 4 leivoksen päälle. Vaahdota yhdessä juusto ja kerma, lisää ripaus yrttisuolaa ja pippuria sekä vähän sitruunan mehua. Maista. Levitä leiville, ei reunoille. Leikkaa saman kokoisiksi paloiksi ja halutessasi pursota kuorrutusta leivosten päälle. Koristele.


Kinkkutsatsiki


Tee muuten samoin leivokset, paitsi täyte ja koristeet ovat erilaiset.

1/2 iso liivate (kaupan pieniä 1 kpl)
1 rlk sitruunan mehua
1 dl vispikermaa
100 g tsatsikituorejuustoa
50-100 g savukinkkua suikaloituna
1 rkl pieniä paprikakuutioita

Pehmitä liivate kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunan mehu ja liuota liivate siihen. Kaada liivate tuorejuuston joukkoon, vatkaa samalla sähkövatkaimella.  Vaahdota kerma, lisää se ja muut ainekset tuorejuuston joukkoon.  Anna seoksen hieman jähmettyä kylmässä. Levitä sitten seos leiville ja toinen kerros leipiä päälle. Vedä muovikelmu tiukasti päälle, laita leivät kylmään yön ajaksi. Leikkaa sitten seuraavana päivänä sopiviksi paloiksi ja levitä päällinen ja koristele. Paloittele leivoksiksi.

Päälle 

1 dl vispikermaa
100 g tsatsikituorejuustoa tai pippurituorejuustoa.

ripaus yrttisuolaa ja pippuria
1 tl sitruunanmehua

Puolet annoksesta riittää 4 leivoksen päälle. Vaahdota yhdessä juusto ja kerma, lisää ripaus yrttisuolaa ja pippuria sekä vähän sitruunan mehua. Maista. Levitä leiville, ei reunoille. Leikkaa saman kokoisiksi paloiksi ja halutessasi pursota kuorrutusta leivosten päälle. Koristele.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...