Siirry pääsisältöön

Suolaiset leivokset - katkaraputsatsiki ja kinkkutsatsiki






Suolaiset leivokset ovat kuin kerrosleipiä, jotka on koristeltu. Näitä on nopeampi ja helpompi tehdä kuin voileipäkakkuja ja makuja on helpompi valita ja maistella kuin kakussa, jossa usein on useampi maku samassa kokonaisuudessa. Leivokset ovat kauniita kahvipöydässä ja vaivattomia valmistaa pienellekin määrälle vieraita.

Aloita työ leikkaamalla paahtoleivistä (esim. Taikaruis ja kaurapaahtoleipä) kuoret pois. Leikkaa leivät neliöiksi. Lado neliöt suorakaiteen muotoiseen pitkään vuokaan muovikelmun päälle tai laita iso pala muovikelmua vaikka leikkuulaudan päälle. Levitä leivät peräkkäin muovikelmun päälle ja kostuta ne sitruunavedellä tai maidolla tai jäähdytetyllä kasvis- tai kala- tai lihaliemellä. Levitä kostutusvettä vain vähän pullasudilla leipien pintaan. Kääri muovikelmuun ja anna makujen tasaantua yön ajan. Kevyt paino leivän päällä esim. leikkuulauta tasoittaa pinnan.

Alla olevat täytteet riittivät 8 pienen leipäpalan päälle - leikkasin levyn sitten 4 leivokseksi.





Katkaraputsatsiki mintun makuisena


1 iso iivate (laita kaupan pieniä liivatteita 2 kpl)
2 rkl sitruunan mehua
6 cm kurkkua.
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
1-2 dl katkarapuja (sulata sihdissä kaatamalla kuumaa vettä päälle)
1 tl hunajaa
ripaus sitruunapippuria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
ripaus tuoretta, silputtua minttua 


Pese ja raasta kurkku. Valuta neste pois, kurkku siiviläään ja painele lusikalla. Pehmitä liivate kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunan mehu ja liuota liivate siihen. Kaada liivate tuorejuuston joukkoon, vatkaa samalla sähkövatkaimella.  Lisää turkkilainen jogurtti ja muut aineet. Anna seoksen hieman jähmettyä kylmässä. Levitä sitten seos leiville ja toinen kerros leipiä päälle. Vedä muovikelmu tiukasti päälle, laita leivät kylmään yön ajaksi. Leikkaa sitten seuraavana päivänä sopiviksi paloiksi ja levitä päällinen ja koristele. Paloittele leivoksiksi.



Päälle 

1 dl vispikermaa
100 g ruohosipulituorejuustoa tai pippurituorejuustoa.
ripaus yrttisuolaa ja pippuria
1 tl sitruunanmehua

Puolet annoksesta riittää 4 leivoksen päälle. Vaahdota yhdessä juusto ja kerma, lisää ripaus yrttisuolaa ja pippuria sekä vähän sitruunan mehua. Maista. Levitä leiville, ei reunoille. Leikkaa saman kokoisiksi paloiksi ja halutessasi pursota kuorrutusta leivosten päälle. Koristele.


Kinkkutsatsiki


Tee muuten samoin leivokset, paitsi täyte ja koristeet ovat erilaiset.

1/2 iso liivate (kaupan pieniä 1 kpl)
1 rlk sitruunan mehua
1 dl vispikermaa
100 g tsatsikituorejuustoa
50-100 g savukinkkua suikaloituna
1 rkl pieniä paprikakuutioita

Pehmitä liivate kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunan mehu ja liuota liivate siihen. Kaada liivate tuorejuuston joukkoon, vatkaa samalla sähkövatkaimella.  Vaahdota kerma, lisää se ja muut ainekset tuorejuuston joukkoon.  Anna seoksen hieman jähmettyä kylmässä. Levitä sitten seos leiville ja toinen kerros leipiä päälle. Vedä muovikelmu tiukasti päälle, laita leivät kylmään yön ajaksi. Leikkaa sitten seuraavana päivänä sopiviksi paloiksi ja levitä päällinen ja koristele. Paloittele leivoksiksi.

Päälle 

1 dl vispikermaa
100 g tsatsikituorejuustoa tai pippurituorejuustoa.

ripaus yrttisuolaa ja pippuria
1 tl sitruunanmehua

Puolet annoksesta riittää 4 leivoksen päälle. Vaahdota yhdessä juusto ja kerma, lisää ripaus yrttisuolaa ja pippuria sekä vähän sitruunan mehua. Maista. Levitä leiville, ei reunoille. Leikkaa saman kokoisiksi paloiksi ja halutessasi pursota kuorrutusta leivosten päälle. Koristele.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja