Suolaiset leivokset ovat kuin kerrosleipiä, jotka on koristeltu. Näitä on nopeampi ja helpompi tehdä kuin voileipäkakkuja ja makuja on helpompi valita ja maistella kuin kakussa, jossa usein on useampi maku samassa kokonaisuudessa. Leivokset ovat kauniita kahvipöydässä ja vaivattomia valmistaa pienellekin määrälle vieraita.
Aloita työ leikkaamalla paahtoleivistä (esim. Taikaruis ja kaurapaahtoleipä) kuoret pois. Leikkaa leivät neliöiksi. Lado neliöt suorakaiteen muotoiseen pitkään vuokaan muovikelmun päälle tai laita iso pala muovikelmua vaikka leikkuulaudan päälle. Levitä leivät peräkkäin muovikelmun päälle ja kostuta ne sitruunavedellä tai maidolla tai jäähdytetyllä kasvis- tai kala- tai lihaliemellä. Levitä kostutusvettä vain vähän pullasudilla leipien pintaan. Kääri muovikelmuun ja anna makujen tasaantua yön ajan. Kevyt paino leivän päällä esim. leikkuulauta tasoittaa pinnan.
Alla olevat täytteet riittivät 8 pienen leipäpalan päälle - leikkasin levyn sitten 4 leivokseksi.
Katkaraputsatsiki mintun makuisena
1 iso iivate (laita kaupan pieniä liivatteita 2 kpl)
2 rkl sitruunan mehua
6 cm kurkkua.
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
1-2 dl katkarapuja (sulata sihdissä kaatamalla kuumaa vettä päälle)
1 tl hunajaa
ripaus sitruunapippuria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
ripaus tuoretta, silputtua minttua
Pese ja raasta kurkku. Valuta neste pois, kurkku siiviläään ja painele lusikalla. Pehmitä liivate kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunan mehu ja liuota liivate siihen. Kaada liivate tuorejuuston joukkoon, vatkaa samalla sähkövatkaimella. Lisää turkkilainen jogurtti ja muut aineet. Anna seoksen hieman jähmettyä kylmässä. Levitä sitten seos leiville ja toinen kerros leipiä päälle. Vedä muovikelmu tiukasti päälle, laita leivät kylmään yön ajaksi. Leikkaa sitten seuraavana päivänä sopiviksi paloiksi ja levitä päällinen ja koristele. Paloittele leivoksiksi.
Päälle
1 dl vispikermaa100 g ruohosipulituorejuustoa tai pippurituorejuustoa.
ripaus yrttisuolaa ja pippuria
1 tl sitruunanmehua
Puolet annoksesta riittää 4 leivoksen päälle. Vaahdota yhdessä juusto ja kerma, lisää ripaus yrttisuolaa ja pippuria sekä vähän sitruunan mehua. Maista. Levitä leiville, ei reunoille. Leikkaa saman kokoisiksi paloiksi ja halutessasi pursota kuorrutusta leivosten päälle. Koristele.
Kinkkutsatsiki
Tee muuten samoin leivokset, paitsi täyte ja koristeet ovat erilaiset.
1/2 iso liivate (kaupan pieniä 1 kpl)
1 rlk sitruunan mehua
1 dl vispikermaa
100 g tsatsikituorejuustoa
50-100 g savukinkkua suikaloituna
1 rkl pieniä paprikakuutioita
Pehmitä liivate kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunan mehu ja liuota liivate siihen. Kaada liivate tuorejuuston joukkoon, vatkaa samalla sähkövatkaimella. Vaahdota kerma, lisää se ja muut ainekset tuorejuuston joukkoon. Anna seoksen hieman jähmettyä kylmässä. Levitä sitten seos leiville ja toinen kerros leipiä päälle. Vedä muovikelmu tiukasti päälle, laita leivät kylmään yön ajaksi. Leikkaa sitten seuraavana päivänä sopiviksi paloiksi ja levitä päällinen ja koristele. Paloittele leivoksiksi.
Päälle
1 dl vispikermaa100 g tsatsikituorejuustoa tai pippurituorejuustoa.
ripaus yrttisuolaa ja pippuria
1 tl sitruunanmehua
Puolet annoksesta riittää 4 leivoksen päälle. Vaahdota yhdessä juusto ja kerma, lisää ripaus yrttisuolaa ja pippuria sekä vähän sitruunan mehua. Maista. Levitä leiville, ei reunoille. Leikkaa saman kokoisiksi paloiksi ja halutessasi pursota kuorrutusta leivosten päälle. Koristele.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: