Siirry pääsisältöön

Tomaatti-fetapiiras



Tässä piiraassa maistuvat ihanat välimeren maut. Ja idea tuli siitä, kun juhannuksena jäi pikkutomaatteja, jotka alkoivat olla jo liian kypsiä salaattiin ja oli vähän aloitettu fetapurkkikin - basilikaa minulla onkin aina kotona ruukussa, pidän niin kovasti siitä. Miksi en ole keksinyt aiemmin tätä, kun parsakaali-fetapiiras on vanha suosikkini!? Välimeren maut sopivat yhteen kivennäisveden, siiderin tai vaikkapa ihanan italialaisen viinin kanssa - siitä kesäillaksi herkkutarjoilua!

Tein tällä kertaa piiraaseen aivan yksinkertaisen voitaikinapohjan, johon lisäsin vähän leivinjauhetta, jotta pohja tulee pehmeämpi ja parmesanjuustoa. Suolaisen piiraan pohjia voi vaihdella, olen tehnyt koonnin erilaisista pohjista tänne. 

Suolaisen piirakan ohjeethan ovat samankaltaisia. Piiraan täytteeseen tulee kypsät makuaineet ja mahdolliset kasvikset, mitä ne sitten ovatkin, juustoraastetta ja munamaito, jossa maito voi olla kermaa tai kermaviilia tai ranskankermaa tai tavallista maitoa tai ruokakermaa. 2 dl maitotuotetta hyytyy 1 kananmunalla, enemmänkin voi käyttää ja toisaalta 2 tl vehnäjauhoa korvaa yhden munan munamaidossa. Laitan mielelläni pohjan päälle ensin juustoraasteen ja munamaidon, sitten vasta makuaineet, jolloin ne jäävät kauniisti näkyviin paistettaessa.

Piiraan pohjaa voi esikypsentää yksin ensin, mutta jos piiraaseen on paineltu reunat, ne vajoavat alas esipaistossa - niitä voi tökkiä haarukalla uudelleen pystyyn paiston jälkeen tai paistaa piiraan ilman reunataikinaa tai toki reunat voi esipaistossa tukea foliolla tai esim. leivinpaperilal, jonka päälle laittaa karkeaa suolaa tai kuivattuja herneitä - mutta ...no... vähän hankalaa. Tavallisesti teen aina suoraan pohjan päälle täytteen ja paistan ne yhdessä, kyllä se pohja kypsyy!

Tomaatti-fetapiiras 


Ohje on 24 cm :n piirasvuokaan. 28 cm:n vuokaan kannattaa laittaa pohjataikinaan 150 g marg ja 4dl jauhoja  ja vähän muita aineita lisäten. Täytettä isoon piirasvuokaan kaksinkertainen määrä.

Pohja:


3 dl vehnäjauhoja
2-3 rkl parmesanjuustoa (voi jättää poiskin)
125g voita tai margariinia
3 rkl kylmää vettä 
1 tl leivinjauhetta 

Täyte:


1/2  prk Feta kuutioita veteen säilöttynä
noin 10  kpl kirsikka- tai luumutomaatteja
noin 1/2 dl tuoretta basilikaa silppuna  
2 kananmunaa
2 - 3 dl kermaviiliä (osa voi olla maitoa) tai ruokakermaa 
suolaa, mustapippuria
noin 1 dl Emmentaljuustoraastetta

Voitele ja jauhota piirasvuoka. Lämmitä uuni 180-200 asteeseen -kiertoilmauunissa riittää matalampi lämpö. Taikinan sekoitat nopeasti latomalla aineet monitoimikoneen kulhoon ja sekoittamalla ne leikkuuterällä - tai voit nyppiä puulastalla hiertäen rasvan ja jauhot ja lisätä juustoraasteen ja veden. Painele taikina jauhojen avulla piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Halutessasi voit esipaistaa 5-10 min uunissa - mutta ei tarpeen.

Levitä pohjan päälle juustoraastetta ja basilikasilppu sekä keskenään sekoitetut kermaviili ja kananmunat sekä mausteet. Laita päälle tomaatit ja fetakuutiot. Paista uunin alaosassa noin puoli tuntia, kunnes pinta saa vähän väriä ja munamaito on hyytynyt.  Koristele basilikan lehdillä.

Tämä piiras on hyvää sekä lämpimänä että kylmänä. 


Lisää suolaisen piiraan ohjeita löydät blogistani täältä - ohjeita onkin paljon, koska pidän näistä itse kovasti. Suolainen piiras käy ruoasta salaatin kanssa, se on mukava iltapala ja hyvä vierastarjottava ja sopii myös juhlatarjoiluun. 

Ja jos pidät välimeren makunautinnoista, älä jätä kokeilematta bruschettaleipiä - niin yksinkertaista ja niin hyvää .... ihan kuin italialainen ruoka muutoinkin!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...