Siirry pääsisältöön

Punaviinimarjapiiras, marjatorttu


Mietin usein mitä eroa on piirakalla ja tortulla. Me naiset lehdessä ja Kielitoimiston mukaan piiras ja piirakka ovat synonyymejä, ne voivat olla joko suolaisia tai makeita. Piiras voi olla avonainen tai siinä voi olla taikinakansi. Omenapiiraasta taikinakannella käytetään kyllä usein nimeä omenatorttu.

Tortussa on tehty murotaikinasta ja siinä on ristikko päällä. Minä miellän tortuksi myös tällaisen kuohkean munavaahtotaikinaan tehdyn piiraan, jossa täytettä on pisteittäin. Joulutorttu ja kääretorttu ovat suomen kieleen vakiintuneita nimityksiä, vähän erilaisia torttuja.

Pikataikinaleivonnaisista käytetäänkin sitten molempia nimityksiä, ehkä piirakka tai piiras sopisi paremmin niihin. Pikataikinassahan nesteiset ja kuivat aineet sekoitetaan vain keskenään.

Vuosikausia on matkassani kotona ja koulussa kulkenut moniste, jossa on marjamurupiiras, toinen ohjeista munavaahtotaikinalla, toinen pikataikina. Moniste täällä.  

Pikataikinoista on suosittu piimätaikina. Runsas piimän määrä tekee taikinasta kostean, tiiviin ja pannarimaisen. Hyvä rakenne piimä- tai jogurttitaikinaan tulee vähemmällä piimän määrällä ja itse tykkään enemmän leivinjauheesta kohotusaineena, vaikka happamen piimän kanssa ruokasooda toimiikin hyvin. Täällä luotto-ohje piimätaikinaan - siihen voi käyttää myös vanhentuneet kermaviilit tai jogurtit, kunhan silmämääräisesti tuote on kunnossa, happamuus ei haittaa. Kokosin piimätaikinaohjeita paremmuusjärjestykseen tänne - makuasioitahan nämä ovat tietysti 

Tämän yllä olevan kuvan ohje on vähän erilaiseen munavaahtotaikinaan tehty. 

Punaviinimarjapiiras

Noin 22 cm piirasvuokaan
Piiraan päälle sopivat pisteittäin kirsikat, mustikat, vadelmat, omena, raparperi, luumu ym. 

Taikinan voi tehdä irtopohjavuokaan 1,5 -kertaisena, jolloin siitä tulee kakkumainen ja täytteet valuvat pohjan suuntaan -taikinan paksuudesta riippuu se, ovatko pohjalla vai pinnalla valmissa piiraassa. Uunipellille 60 cm uuniin tekisin alla olevan ohjeen nelinkertaisena. 

2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
75 g margariinia
1 dl maitoa
1 tl vanilliinisokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl vehnäjauhoja

Punaisia viinimarjoja, vadelmia tms.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka tai sprayaa vuokaspraylla tai vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperikaitaleilla - kastele reunapaperit, niin ne pysyvät paikoillaan. 

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Sulata margariini. Sekoita kuivat aineet keskenään. 

Perinteisesti munavaahtoon sekoitetaan vuorotellen nestettä, jauhoseosta ja margariinia. Minä vatkaan usein sähkövatkaimella pienellä teholla kuuman rasvan munavaahtoon ja lisään sähkövatkaimella myös maidon. Kuivat aineet lisään viimeksi käsin lastalla sekoittaen - näin nesteet eivät erotu taikinasta. Jauhot voi myös nopeasti ja varovasti pienellä teholla sekoittaa koneella joukkoon - sitkoa ei saisi muodostua taikinaan. 

Kaada taikina piirasvuokaan ja ripottele pisteittäin täytteitä päälle.  Täytteet valuvat alaspäin - jos haluat niiden pysyvän pinnalla, lisää ne siinä vaiheessa, kun torttu on ollut hetken jo paistumassa, mutta pinta ei ole vielä täysin kuortunut. 

Paista vaaleanruskeaksi uunissa noin 20 minuuttia, kokeile kypsyys tikulla piiraan keskeltä - tikkuun ei saa tarttua taikinaa. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kera. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja