Mietin usein mitä eroa on piirakalla ja tortulla. Me naiset lehdessä ja Kielitoimiston mukaan piiras ja piirakka ovat synonyymejä, ne voivat olla joko suolaisia tai makeita. Piiras voi olla avonainen tai siinä voi olla taikinakansi. Omenapiiraasta taikinakannella käytetään kyllä usein nimeä omenatorttu.
Tortussa on tehty murotaikinasta ja siinä on ristikko päällä. Minä miellän tortuksi myös tällaisen kuohkean munavaahtotaikinaan tehdyn piiraan, jossa täytettä on pisteittäin. Joulutorttu ja kääretorttu ovat suomen kieleen vakiintuneita nimityksiä, vähän erilaisia torttuja.
Pikataikinaleivonnaisista käytetäänkin sitten molempia nimityksiä, ehkä piirakka tai piiras sopisi paremmin niihin. Pikataikinassahan nesteiset ja kuivat aineet sekoitetaan vain keskenään.
Vuosikausia on matkassani kotona ja koulussa kulkenut moniste, jossa on marjamurupiiras, toinen ohjeista munavaahtotaikinalla, toinen pikataikina. Moniste täällä.
Pikataikinoista on suosittu piimätaikina. Runsas piimän määrä tekee taikinasta kostean, tiiviin ja pannarimaisen. Hyvä rakenne piimä- tai jogurttitaikinaan tulee vähemmällä piimän määrällä ja itse tykkään enemmän leivinjauheesta kohotusaineena, vaikka happamen piimän kanssa ruokasooda toimiikin hyvin. Täällä luotto-ohje piimätaikinaan - siihen voi käyttää myös vanhentuneet kermaviilit tai jogurtit, kunhan silmämääräisesti tuote on kunnossa, happamuus ei haittaa. Kokosin piimätaikinaohjeita paremmuusjärjestykseen tänne - makuasioitahan nämä ovat tietysti
Tämän yllä olevan kuvan ohje on vähän erilaiseen munavaahtotaikinaan tehty.
Punaviinimarjapiiras
Noin 22 cm piirasvuokaan
Piiraan päälle sopivat pisteittäin kirsikat, mustikat, vadelmat, omena, raparperi, luumu ym.
Taikinan voi tehdä irtopohjavuokaan 1,5 -kertaisena, jolloin siitä tulee kakkumainen ja täytteet valuvat pohjan suuntaan -taikinan paksuudesta riippuu se, ovatko pohjalla vai pinnalla valmissa piiraassa. Uunipellille 60 cm uuniin tekisin alla olevan ohjeen nelinkertaisena.
2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
75 g margariinia
1 dl maitoa
1 tl vanilliinisokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl vehnäjauhoja
Punaisia viinimarjoja, vadelmia tms.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka tai sprayaa vuokaspraylla tai vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperikaitaleilla - kastele reunapaperit, niin ne pysyvät paikoillaan.
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Sulata margariini. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Perinteisesti munavaahtoon sekoitetaan vuorotellen nestettä, jauhoseosta ja margariinia. Minä vatkaan usein sähkövatkaimella pienellä teholla kuuman rasvan munavaahtoon ja lisään sähkövatkaimella myös maidon. Kuivat aineet lisään viimeksi käsin lastalla sekoittaen - näin nesteet eivät erotu taikinasta. Jauhot voi myös nopeasti ja varovasti pienellä teholla sekoittaa koneella joukkoon - sitkoa ei saisi muodostua taikinaan.
Kaada taikina piirasvuokaan ja ripottele pisteittäin täytteitä päälle. Täytteet valuvat alaspäin - jos haluat niiden pysyvän pinnalla, lisää ne siinä vaiheessa, kun torttu on ollut hetken jo paistumassa, mutta pinta ei ole vielä täysin kuortunut.
Paista vaaleanruskeaksi uunissa noin 20 minuuttia, kokeile kypsyys tikulla piiraan keskeltä - tikkuun ei saa tarttua taikinaa. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: