Siirry pääsisältöön

Naurisrieskat


Nauriit ovat ihana aines syksyn leipiin. Olen monena syksynä leiponut hiivalla kohotettuja naurisleipiä, tänä syksynä hapanjuurella kohotettua naurisleipää ja nyt kokeilein ensimmäistä kertaa naurisrieskaa perunarieskan tavoin ,jauhoina vain ohrajauhojen tilalla ruisjauhot - ruis sopii erinomaisesti nauriin makuun. Maistakaapa myös tosi herkullisia naurispiiraitani, jotka tein laiskasti valmiiseen ruistaikinaan - että on maut kohdallaan!

Naurisrieska

500 g naurista (keitä viipaleina ja soseuta pienen vesitilkan kanssa, saat noin 4-5 dl sosetta)
1 tl suolaa
1 1/2  dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl öljyä 
3 dl ruisjauhoja
3 -4 dl vehnäjauhoja

Kuori nauriit ja leikkaa viipaleiksi. Laita kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja keitä pehmeiksi. Kaada vesi pois, jätä vähän pohjalle. Soseuta nauriit.  

Sekoita muut ainekset jäähtyneen naurissoseen joukkoon. Jos taikina on kovasti löysää, voit lisätä vehnäjauhoa. Nostele taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle palloja, joiden päälle ripottelet vehnäjauhoa. Taputtele rieskat noin puoli senttiä paksuiksi pyöreiksi leiviksi. 

Paista 225 asteessa  noin 10 minuuttia, kunnes leipien pintaan tulee ruskeita pilkkuja. Tarjoa lämpimänä juuston kera. Meillä nämä menivät kerralla - esittelin pienille lapsille nauriin ja maistatin sitä - eivät pitäneet raa'an kasviksen mausta, mutta rieskat maistuivat lämpiminä heillekin hvyin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...