Siirry pääsisältöön

Syyslomapäivä Tallinnassa


Teimme syysloman alkuun pikamatkan Tallinnaan leivonta-ja vaateostoksille Ehdimme Helsinkiin Vikingin iltalaivaan, joka lähti klo 19. Varasimme laivalta hytin ja olimme valmiita klo 6 aamulla siirtymään autoon ja ajamaan ulos laivasta. Olemme usein matkanneet näin ja menneet aamun varhaisina tunteina aamupalalle johonkin  hotelliin.  Nyt huomasimme, että Viking line myykin aamiaiskuponkeja Olympia-hotelliin ja laivayhtiöltä aamiaisen saa edullisemmin kuin hotellista. Aamiaisen hinta oli 13 e / henk ja tiesin ennestään, että tässä hotellissa on hyvä tarjoilu rauhallisissa tiloissa. 

Saimme nauttia aamiaisen aasialaisen musiikin soidessa taustalla, ruokailijoita oli aamuvarhain vain muutama. Hotellin kauniit tilat olivat silmäniloa, ihailin myös kauniita kattauksia - kylmät ruoat olivat vadeilla kivien päällä ja kaikki ottimet olivat kaunista, ohutta puuta. Tarjoilijat toimivat todella nopeasti lautasten tyhjennyttyä, asiakkaista huolehdittiin hyvin ja ystävällisesti. Voitte arvata, että saan usein koristelu, kattaus- ja sisustusideoita Tallinnassa käydessäni.





Ruokailusta lähtiesssämme en malttanut olla vilkaisematta Olympia-hotellin kahvioon - jo 90-luvulla Eestissä asuessamme sieltä sai kauneimmat täytekakut ja katsokaapa, kuinka kauniita leivonnaisia oli nytkin tarjolla! Mieheni huomasi heti macaronit - sain luvan kuvaamiseen henkilökunnalta. 




Suuntasimme aamuvarhain Cash and carry Promoon Narvan tielle. Sieltä ostin edullisia kakkualustoja, kauniita kakunkoristesuklaita, mantelijauhoa, makusiirappeja ja hapanjuurileipiä varten italialaisia leipäjauhoja ja jotain muutakin. Sikupillin Prisman vieressä oleva Gemoss oli seuraava kohteemme, mutta huomasinkin sen takana Pakendikeskus-myymälän, josta olen kuullut, mutta en ollut käynyt siellä. Nimensä mukaisesti kyseessä on pakkaustarvikkeita myyvä liike, joka myy sekä yrityksille että yksityisille. Kauniita papereita ja pusseja myymälässä oli, mutta ei erityisen paljon leivontapakkauksia.





Gemossista sain tällä kertaa uuden metallisen amerikkalaistyylisen jäätelökauhan, jolla annostelen kuppikakkutaikinaa ja makusiirappeja ja suklaapalloja. Gemossissa on laaja valikoima ravintoloille ja leipomoille ja yksityisille myytäviä kattaus ja kokkaustarvikkeita, silikoonituotteita leivontaan varmaan Tallinnan paras valikoima, suklaakoristeita, vohvelikoristeita ym. ym. Joka kerta tarttuu mukaani myös infon takana olevasta hyllystä lisää tyllia. Kuvia ja tietoa Gemossista löydät aiemmista postauksistani haulla "paivileipoo Tallinna" tai "paivileipoo Gemoss". Promo ja Gemoss ovat Baltiassa toimivia ketjuja, joilla on liikkeitä eri maissa - Gemossin pääpaikka on Riikassa. Promoon tarvitaan asiakaskortti, infosta saa kertakäyntiin sopivia kortteja, joilla pääsee sisäänmenoportista. Firmat voivat hakea Promon asiakaskorttia, joka tilataan infosta ja noudetaan sieltä myöhemmin. Suomalaiset yritykset eivät saa näissä alennuksia.

Gemossin vieressä on Baltian suurin ostoskeskus Ulemiste, joka onkin jo suomalaisille hyvin tuttu. Niin ja joulukuussahan aukeaa Gemossin ja Ulemisten väliin kai vieläkin suurempi ostoskeskus - mistä näihin riittää asiakkaita??Kävimme vaateostoksilla, mutta Ulemistessä olisi sisustajalle myös keittiöön kaunista tavaraa useassakin liikkeessä. Ulemistessä on infotaulujen mukaan myös edullinen Kodu Extra, jonka astiavalikoima saattaisi kiinnostaa leipureitakin - kyse on edullisesta myymälästä, ei siis hinnoilla ja laadulla prameileva keittiöliike - niitäkin Tallinnassa on. Ilokseni huomasin, että Ulemisten pääsisäänkäynnin viereen vasemmalle on avattu kauniita leivonnaisia tarjoava uusi kahvila-konditoria - huomasimme sen vasta pois lähtiessämme. Ulemistessä on ollut puute kakkukahvilasta, toki 2. kerroksen takasiivessä olevasta Lidosta saa punnittavien eestiläisten ruokien ohella myös eestiläisiä leivonnaisia. Korostan tätä eestiläistä laatua, koska tarjolla on niin paljon kansainvälisiä tuotteita, että on jo vaikea välillä löytää turistipaikoista aitoa eestiläistä ruokaa tai leivonnaista. Ja jos jotain häiritsee Viro ja Eesti -nimien vaihtelu, niin kerrottakoon, että molemmat on kielitoimisto todennut hyväksyttäviksi muodoiksi, mutta suomalaiset käyttävät Viro - sanaa ja eestiläisille sekä eestin kieltä opiskeleville kyseessä on Eesti - rakkaalla lapsella siis monta nimeä!

Lidosta sain tyypillisen eestiläisen leivonnaisen Napoleonin tortun vaniljakiisselitäytteellä ja tuorevadelmasoseella. 





Leipurin matka jatkui Mustamäelle entisen Kadakatorin tilalle rakennettuun Prismaan. Samassa talossa on ihanainen liike Suhkrukunst - sieltä saa langoitettujen kukkien aineksia, tyllia, massoja, muffinivuokia, kakunkoristeita, strösseleitä, värejä, kakkualustoja, teemasynttäritarvikkeita ja vaikka mitä. Fun cakes ja Satin Ice massat olivat nyt etsinnässäni. 

Samassa rakennuksessa on avattu aasialaisen ruoan valitse ja punnitse buffee, vieressä on hyvä pieni kahvila. Laukkuliike on uskomaton valikoimaltaan ja kenkäliikkeitäkin on vielä yläkerrassa, vaikka näyttikin siltä, että liikkeitä oli suljettu ja oli entistä vähemmän. Kampaus - ja meikkialan tukkuliike on myös yläkerrassa, yksityisetkin saavat ostaa, en osaa sanoa niiden tarvikkeiden laadusta mitään.

Olikin ruokailun aika ja tahdoimme kokeilla jotain uutta ravintolaa. Aikaa oli vähän laivan lähtöön, mutta mukvasti matkamme varrelle sattui Terepere Kohvik-Resto Liivalaialla numerossa 27, Olympiasta Mustamäen suuntaan. Ruoka oli hyvää, tilasin vuohenjuustosalaatin punajuurella, tarjolla oli tosi hyvää leipää ruoan lisäksi. Miehen lasagneannos kuulemma olisi voinut olla suurempi, mutta kauniisti se oli tarjolla. Jälkiruoaksi maistoimme eclair-leivonnaista, kuorrutettua ja täytettyä pitkän mallista tuulihattua - näitä minun on pitänyt jo pitkään tehdä kotonakin. 

  





Kaksi jäi vielä puuttumaan, kun laiva lähti niin aikaisin, että satamassa piti autolla olla jo klo 16 - aikatualua oli muutettu. Tahtoisin käydä Levierissä, josta sanotaan löytyvän Tallinnan parhaat macaronit. Kondiittori Angeliika Kangia kutsutaankin Tallinnan ”Laduréeksi”. Macaronkoulutusta eli makroonikoolitust järjestää Tallinnassa mm. Mamac, jota seuraan Instagramissa. 



Leipuri, älä unohda Seikluskohvik nimistä monipuolista tarvikekauppaa lähellä keskustaa - siellä järjestetään myös huippukoulutusta. Järve kaubamajasta eli ostoskeskuksesta ja Rocca al Maresta löydät Apelsin-myymälät, joissa on myös leivontatarvikkeita.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja