Siirry pääsisältöön

Välimeren leipä teeleivän tavoin



Tässäpä ohje yksinkertaiseen, mutta herkulliseen Välimeren leipään, jota piti nyt leipoa kahtena päivänä peräkkäin. Ohjeesta tulee yksi pyöreä leipä noin 25 cm halkaisijaltaan ja kolminkertaisena tein ohjeen uunipannulle. Kuvaan pääsi ystävältäni saamani hauska kortti - harrastamme siis tanssia.


Välimeren leipä


2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sämpyläjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl oreganoa
2 tl timjamia
1/4 - 1/2 dl rypsiöljyä
2 dl kermaviiliä, jugurttia tai piimää tai ranskankermaa (päiväys saa olla vanha, kunhan tuote on silmäääräisesti kunnossa)
1 1/2 dl juustoraastetta
3 rkl parmesan raastetta
(vettä)

Päälle: parmesan raastetta, siemensekoitusta
Laita uuni lämpenemään 200-225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää nesteiset aineet ja juustoraasteet, sekoita mahdollisimman vähän. Lisää tarvittaessa sekoittamisen aikana vettä, jos taikina näyttää kuivalta - sen pitäisi olla paksun puuron paksuista, silloin tulee hyvä leipä.

Painele jauhojen avulla tai kahden leivinpaperin välissä taikina noin 1- 1,5 sentin paksuiseksi levyksi uunipellille, joss leivinpaperi. Ripottele päälle parmesanjuustoa ja erilaisia siemeniä, myös salaatin siemensekoitus käy, minä laitoin myös Chian siemeniä. Paista uunissa, kunnes pinta on kullan ruskea ja nauti juustopn ja margariinin kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...