Tein rotinoita. Hämeessä rotinoiksi vietiin suolaa ja leipää, mutta minä vein pakkasen täytteeksi makeita leivonnaisia ja suolaiset donitsit sekä juustosarvet - todella ihanan makuisia pikkusuolaisia molemmat. Nämä suolaiset leivonnaiset ovat myös nopeita leipoa, suosittelen kovasti näitä ohjeita. Suolaisten sarvien ohje on täällä.
Olen aiemmin postannut suolaisten donitsien ohjeen tänne - nyt huomasin, etttä Kinuskikissa oli lisännyt donitsien ohjeeseen suolaisia makuaineita - voisi olla salamia, kinkkua, öljyssä käänneltyjä kasviskuutioita tai aurinkokuivattua tomaattia, fetaa, oliiveita tms. - minä käytin kylmäsavulohta ja ai kuinka tuli hyviä! Suosittelen kovasti ohjetta, valmistus vie alle puoli tuntia - tarvitset vain donitsipellin tai kaksi. Minun omani ovat nyt kadoksissa, toivottavasti mökillä, vaikka siellä pidänkin eri työvälineet myös leivontaan - kotoa löytyi nämä sydändonitsivuoat ja kauniit suolaiset donitsithan näistäkin tuli.
Suolaiset lohidonitsit
75-100 g kylmäsavulohta
1 punasipuli, vähän rypsiöljyä
2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä tai piimää
1 dl rypsiöljyä
2 kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoa (osa voi olla hiivaleipävehnäjauhoa) TAI GLUTEENITONTA jauhoseosta
1 1/2 dl Emmentaljuustoraastetta
ripaus mustapippuria tai pippurisekoitusta
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 tl kuivattua tilliä
Paloittele punasipuli - monitoimikoneessa saat sen todella hienoksi. Pehmitä sipulia vähän öljyssä paistinpannulla. Pilko myös kala monitoimikoneella pieniksi paloiksi. Sekoita kala, sipuli ja nesteiset aineet ja yhdistä samaan kulhoon kuivat aineet ja mausteet. Jos käytät gluteenitonta jauhoseosta, sitä voi laittaa vähän enemmän kuin vehnäjauhoa. Sekoita mahdollisimman vähän käännellen, ettei taikinaan tule sitkoa.
Voitele tai sprayaa vuokaspraylla donitsipellit. Pursota taikina pussista donitsipellille , donitsipellin kolot lähes täyteen - tästä tulee 10-16 kappaletta. Paista 180-200 asteessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes donitsit saavat vaaleanruskean värin. Kopauta peltiä ylösalaisin ja pudota leivonnaiset lämpiminä ulos vuoasta , auta tarvittaessa pienellä veitsellä, joka ei naarmuta peltiä. Jäähdytä.
Kuorrute
1/2 pkt Koskenlaskija viherpippuri
Noin 1/2 dl vispi tai kuohukermaa
1-2tl vaaleaa maissisuurustetta
Kuumenna kermaa ja juustokuutioita, sekoita tasaiseksi. Tarvittaessa lisää maissisuurustetta ja kuumenna sekoittaen vielä. Voit myös lisätä kermaa, että saat sopivan paksuisen tahnan, jonka voit ohuena nauha pursottaa nauhaterällä valmiin, jäähtyneen donitsin päälle.Ennen pursottamista jäähdytin hetken juustokastiketta, nopeasti se jäähtyy laittamalla kattila kylmään veteen. Juustokuorrute ei valu yhtään, jos käytät donitsit ennen kuorruttamista hetken pakasteessa. Laita donitsit kylmään jähmettymään. Koristele tillillä tai muilla yrteillä.
Tai koristele donitsit esim. qvinoa seed mixillä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: