Siirry pääsisältöön

Lohidonitsit, myös gluteenittomat donitsit





Tein rotinoita. Hämeessä rotinoiksi vietiin suolaa ja leipää, mutta minä vein pakkasen täytteeksi makeita leivonnaisia ja suolaiset donitsit sekä juustosarvet - todella ihanan makuisia pikkusuolaisia molemmat. Nämä suolaiset leivonnaiset ovat myös nopeita leipoa, suosittelen kovasti näitä ohjeita. Suolaisten sarvien ohje on täällä.



Olen aiemmin postannut suolaisten donitsien ohjeen tänne - nyt huomasin, etttä Kinuskikissa oli lisännyt donitsien ohjeeseen suolaisia makuaineita - voisi olla salamia, kinkkua, öljyssä käänneltyjä kasviskuutioita tai aurinkokuivattua tomaattia, fetaa, oliiveita tms. - minä käytin kylmäsavulohta ja ai kuinka tuli hyviä! Suosittelen kovasti ohjetta, valmistus vie alle puoli tuntia - tarvitset vain donitsipellin tai kaksi. Minun omani ovat nyt kadoksissa, toivottavasti mökillä, vaikka siellä pidänkin eri työvälineet myös leivontaan - kotoa löytyi nämä sydändonitsivuoat ja kauniit suolaiset donitsithan näistäkin tuli.


Suolaiset lohidonitsit


75-100 g kylmäsavulohta
1 punasipuli, vähän rypsiöljyä
2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä tai piimää
1 dl rypsiöljyä
2 kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoa (osa voi olla hiivaleipävehnäjauhoa) TAI GLUTEENITONTA jauhoseosta
1 1/2 dl Emmentaljuustoraastetta
ripaus mustapippuria tai pippurisekoitusta
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 tl kuivattua tilliä

Paloittele punasipuli - monitoimikoneessa saat sen todella hienoksi. Pehmitä sipulia vähän öljyssä paistinpannulla. Pilko myös kala monitoimikoneella pieniksi paloiksi. Sekoita kala, sipuli ja nesteiset aineet ja yhdistä samaan kulhoon  kuivat aineet ja mausteet. Jos käytät gluteenitonta jauhoseosta, sitä voi laittaa vähän enemmän kuin vehnäjauhoa. Sekoita mahdollisimman vähän käännellen, ettei taikinaan tule sitkoa. 

Voitele tai sprayaa vuokaspraylla donitsipellit.  Pursota taikina pussista donitsipellille , donitsipellin kolot lähes täyteen - tästä tulee 10-16 kappaletta. Paista 180-200 asteessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes donitsit saavat vaaleanruskean värin. Kopauta peltiä ylösalaisin ja pudota leivonnaiset lämpiminä ulos vuoasta , auta tarvittaessa pienellä veitsellä, joka ei naarmuta peltiä. Jäähdytä.


Kuorrute  

1/2 pkt Koskenlaskija viherpippuri
Noin 1/2 dl vispi tai kuohukermaa
1-2tl vaaleaa maissisuurustetta

Kuumenna kermaa ja juustokuutioita, sekoita tasaiseksi. Tarvittaessa lisää maissisuurustetta ja kuumenna sekoittaen vielä. Voit myös lisätä kermaa, että saat sopivan paksuisen tahnan, jonka voit ohuena nauha pursottaa nauhaterällä valmiin, jäähtyneen donitsin päälle.Ennen pursottamista jäähdytin hetken juustokastiketta, nopeasti se jäähtyy laittamalla kattila kylmään veteen. Juustokuorrute ei valu yhtään, jos käytät donitsit ennen kuorruttamista hetken pakasteessa.  Laita donitsit kylmään jähmettymään. Koristele tillillä tai muilla yrteillä.
Tai koristele donitsit esim. qvinoa seed mixillä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...