Siirry pääsisältöön

Mansikkajuustokakku gluteeniton




Juhannukseen kuuluvat mansikat ja tänä vuonna olenkin juhannuksen alla tehnyt useita mansikkajuustokakkuja eri ohjeilla. Tätä Yhteishyvän ohjetta kehuttiin, eikä suotta - kakusta  tuli suussa sulavan maukas, samettimainen rakenteeltaan - vähän ohjetta muuntelin. Lisäsin alla olevaan ohjeeseen yhden liiivatteen verrattuna siihen, mitä itse käytin - hapan mansikka voi usein hyytyä huonosti. Minä käytän tukun isoja liivatteita ja pieniä kaupan liivatteita tarvitaan 1,3-1,4 kpl yhtä isoa kohden. Liivatemäärä kannattaa aina kaikissa ohjeissa tarkistaa mieltymysten ja liivatteen laadun mukaan - minä lasken suuria liivatteita yhden nestedesille ja nestettä ei ole kiinteä tuorejuusto tai rahka tai kreikkalainen jogurtti. 

Suussa sulava mansikkajuustokakku


(22-26 sentin irtopohjavuokaan)
150 g gluteenittomia kaurakeksejä
40 g margariinia sulatettuna


TÄYTE
8 kpl isoa liivatetta (10 kaupan pientä liivatetta)
500 g mansikoita soseutetaan
1 1/2 dl sokeria
4 dl vispikermaa
250 g mascarponejuustoa
200 g  maustamatonta tuorejuustoa Philadelphia
1/1 dl limetin mehua- tarvittaessa voit lisätä maun mukaan
4tl mansikkasiirappia
esim. 20 mansikkaa kakun täyteosan sisään

PINNALLE

mansikoita, marenkeja sulalla valkosuklaalla pohjustettuna, kermavaahtopursotusta, suklaakuvioita  ym.

Sekoita pohjan ainekset monitoimikoneella. Laita irtovuoan reunus tarjoilualustan päälle ja sprayaa vuoan reunat. Painele lusikalla keksimuru kakkualustan päälle reunan sisään. Murskaa keksit pakastepussissa esim. kaulimella. 

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä, kunnes ne pehmenevät.. Perkaa ja soseuta mansikat sokerin kanssa. Vaahdota kerma. Vatkaa toisessa kulhossa mascarponejuusto ja tuorejuusto notkeaksi. Sekoita joukkoon mansikkasose. Kiehauta limettimehu. Purista vesi liivatelehdistä ja liuota mehuun. Anna hetki jäähtyä, kaada seos sähkövatkaimella vatkaten marjajuustoseokseen. Nostele varovasti lastalla kermavaahto joukkoon. Maista ja lisää makua tarvittaessa. Kaada puolet täytteestä vuokaan, painele noin 1-2 sentin päähän ulkoreunasta mansikoita ja kaada loppu täyte päälle, tasoita ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Koristele ja nauti .

Kiille
Halutessasi voit tehdä mansikkamehusta (osa sosetta ) kiilteen hyytyneen kakun päälle. Kiilteeseen tulisi 2 dl mansikkamehua, 2-3 liivatetta . Pehmitä liivatteet, kiehauta mehu tai mielellään osa siitä, liota vähän puristetut liivatteet kiehuvaan nesteeseen ja lisää loppu neste. Anna tämän hetki jäähtyä ja lusikoi kiille hyytyneen kakun pinnalle, anna jähmettyä, koristele.

Valuma ei onnistunut
Kokeilin valkosuklaavalumaa, mutta vaikka  kakku oli hetken pakastimessa - siis kylmä - ja valumasuklaa jähmettynyttä - vähän liikaakin, jolloin valumasta tulee paksu, ei kaunis - niin silti tuo valumasuklaa veti mukanaan juustokakkureunaa - ei siis onnistunut. Samoin minulle on käynyt yrittäessäni kinuskivalumaa juustokakun päälle. Tummasta suklaasta valuma on helpoin saada juustokakkuun. HUOM: suklaan sopivuus gluteenittomalle tarkistettava varmuuuden vuoksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja