Siirry pääsisältöön

Mansikkajuustokakku gluteeniton




Juhannukseen kuuluvat mansikat ja tänä vuonna olenkin juhannuksen alla tehnyt useita mansikkajuustokakkuja eri ohjeilla. Tätä Yhteishyvän ohjetta kehuttiin, eikä suotta - kakusta  tuli suussa sulavan maukas, samettimainen rakenteeltaan - vähän ohjetta muuntelin. Lisäsin alla olevaan ohjeeseen yhden liiivatteen verrattuna siihen, mitä itse käytin - hapan mansikka voi usein hyytyä huonosti. Minä käytän tukun isoja liivatteita ja pieniä kaupan liivatteita tarvitaan 1,3-1,4 kpl yhtä isoa kohden. Liivatemäärä kannattaa aina kaikissa ohjeissa tarkistaa mieltymysten ja liivatteen laadun mukaan - minä lasken suuria liivatteita yhden nestedesille ja nestettä ei ole kiinteä tuorejuusto tai rahka tai kreikkalainen jogurtti. 

Suussa sulava mansikkajuustokakku


(22-26 sentin irtopohjavuokaan)
150 g gluteenittomia kaurakeksejä
40 g margariinia sulatettuna


TÄYTE
8 kpl isoa liivatetta (10 kaupan pientä liivatetta)
500 g mansikoita soseutetaan
1 1/2 dl sokeria
4 dl vispikermaa
250 g mascarponejuustoa
200 g  maustamatonta tuorejuustoa Philadelphia
1/1 dl limetin mehua- tarvittaessa voit lisätä maun mukaan
4tl mansikkasiirappia
esim. 20 mansikkaa kakun täyteosan sisään

PINNALLE

mansikoita, marenkeja sulalla valkosuklaalla pohjustettuna, kermavaahtopursotusta, suklaakuvioita  ym.

Sekoita pohjan ainekset monitoimikoneella. Laita irtovuoan reunus tarjoilualustan päälle ja sprayaa vuoan reunat. Painele lusikalla keksimuru kakkualustan päälle reunan sisään. Murskaa keksit pakastepussissa esim. kaulimella. 

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä, kunnes ne pehmenevät.. Perkaa ja soseuta mansikat sokerin kanssa. Vaahdota kerma. Vatkaa toisessa kulhossa mascarponejuusto ja tuorejuusto notkeaksi. Sekoita joukkoon mansikkasose. Kiehauta limettimehu. Purista vesi liivatelehdistä ja liuota mehuun. Anna hetki jäähtyä, kaada seos sähkövatkaimella vatkaten marjajuustoseokseen. Nostele varovasti lastalla kermavaahto joukkoon. Maista ja lisää makua tarvittaessa. Kaada puolet täytteestä vuokaan, painele noin 1-2 sentin päähän ulkoreunasta mansikoita ja kaada loppu täyte päälle, tasoita ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Koristele ja nauti .

Kiille
Halutessasi voit tehdä mansikkamehusta (osa sosetta ) kiilteen hyytyneen kakun päälle. Kiilteeseen tulisi 2 dl mansikkamehua, 2-3 liivatetta . Pehmitä liivatteet, kiehauta mehu tai mielellään osa siitä, liota vähän puristetut liivatteet kiehuvaan nesteeseen ja lisää loppu neste. Anna tämän hetki jäähtyä ja lusikoi kiille hyytyneen kakun pinnalle, anna jähmettyä, koristele.

Valuma ei onnistunut
Kokeilin valkosuklaavalumaa, mutta vaikka  kakku oli hetken pakastimessa - siis kylmä - ja valumasuklaa jähmettynyttä - vähän liikaakin, jolloin valumasta tulee paksu, ei kaunis - niin silti tuo valumasuklaa veti mukanaan juustokakkureunaa - ei siis onnistunut. Samoin minulle on käynyt yrittäessäni kinuskivalumaa juustokakun päälle. Tummasta suklaasta valuma on helpoin saada juustokakkuun. HUOM: suklaan sopivuus gluteenittomalle tarkistettava varmuuuden vuoksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...