Siirry pääsisältöön

Raparperi-valkosuklaakuppikakut - myös gluteenittomana


Näiden kuppikakkujen alkuperäinen Pirkan ohje on kymmeniä vuosia sitten ollut perhejuhlissamme usein käytetty. Kaivoin sen nyt esille jälleen, kun minun piti leipoa babyshower kuppikakkuja. Tein koristeet kuppikakkuihin aamulla kukkamassasta, koska sokerimasssan kovettuminen kosteina kesäpäivinä on vaikeaa. Sainkin koristeet kuivumaan ihan parissa tunnissa ja onnistuin elintarvikeliimalla kiinnittämään taakse tikunkin pienen massan palan avulla - näin koristeet saa pystyyn kuppikakun päälle.
Toinen ilmankosteudesta ongelmoiva assia on kerma ja sen vatkaus. Olisipa ollutkin nyt kermaa, mutta kasvirasvaKnorr, josta pidän juustokakuissa ja jäätelössä, ei nyt suostunut vatkautumaan, joten lisäsin vaniljakreemijauhetta ja käytin vaahtoa pakkasen kautta, jotta sain sen jotenkin jähmettymään.

Mutta kuppikakkuohje on hyvä! tein myös gluteenittoman annoksen 2 munalla, eli vähensin kaikista aineista pois 1/3 osan.

Raparperi-valkosuklaa kuppikakut

Taikina:
200 g(n. 3 dl) raparperia - pese ja paloittele pieniksi paloiksi
100 g valkosuklaata rouhittuna
100 g margariinia
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja (tai 4-5 dl Semperin gluteenitonta jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl maitoa

Koristelu
1dl laktoositonta vispikermaa
100 g laktoositonta Philadelphia tuorejuustoa
1 tl vanilliinisokeria
1 tl Caramelsiirappia  Tai tilalle 1/2-1  dl mansikkatomusokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta

valkosuklaata rouhittuna sekä strösseleitä

Lisäksi
Amerikan muffinivuokia 10 kpl

Kuori ja paloittele raparperi pieniksi paloiksi. Rouhi valkosuklaa monitoimikoneessa
Sulata margariini.. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon rasva ja suklaarouhe.

Sekoita jauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita joukkoon varovasti myös maito ja raparperipalat. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty.
.
Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 175 asteessa  20 minuuttia - kokeile kypsyys painamalla tikku muffinin keskelle - jos taikinaa tartuu, jatka paistamista. Anna kuppikakkujen jäähtyä, tee sillä välillä kuorrute.

PÄÄLLE:
Vatkaa kerma ja tuorejuusto vaahdoksi samassa astiassa ja makeuta vanilliinisokerilla ja vaniljakreemijauhella, joka antaa makua ja paksuntaa massaa. Pursota kermavaahto jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Koristele strösseleillä, rouhitulla valkosuklaalla, syötävillä kukilla tai mintunlehdillä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...