Siirry pääsisältöön

Raparperi-valkosuklaakuppikakut - myös gluteenittomana


Näiden kuppikakkujen alkuperäinen Pirkan ohje on kymmeniä vuosia sitten ollut perhejuhlissamme usein käytetty. Kaivoin sen nyt esille jälleen, kun minun piti leipoa babyshower kuppikakkuja. Tein koristeet kuppikakkuihin aamulla kukkamassasta, koska sokerimasssan kovettuminen kosteina kesäpäivinä on vaikeaa. Sainkin koristeet kuivumaan ihan parissa tunnissa ja onnistuin elintarvikeliimalla kiinnittämään taakse tikunkin pienen massan palan avulla - näin koristeet saa pystyyn kuppikakun päälle.
Toinen ilmankosteudesta ongelmoiva assia on kerma ja sen vatkaus. Olisipa ollutkin nyt kermaa, mutta kasvirasvaKnorr, josta pidän juustokakuissa ja jäätelössä, ei nyt suostunut vatkautumaan, joten lisäsin vaniljakreemijauhetta ja käytin vaahtoa pakkasen kautta, jotta sain sen jotenkin jähmettymään.

Mutta kuppikakkuohje on hyvä! tein myös gluteenittoman annoksen 2 munalla, eli vähensin kaikista aineista pois 1/3 osan.

Raparperi-valkosuklaa kuppikakut

Taikina:
200 g(n. 3 dl) raparperia - pese ja paloittele pieniksi paloiksi
100 g valkosuklaata rouhittuna
100 g margariinia
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja (tai 4-5 dl Semperin gluteenitonta jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl maitoa

Koristelu
1dl laktoositonta vispikermaa
100 g laktoositonta Philadelphia tuorejuustoa
1 tl vanilliinisokeria
1 tl Caramelsiirappia  Tai tilalle 1/2-1  dl mansikkatomusokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta

valkosuklaata rouhittuna sekä strösseleitä

Lisäksi
Amerikan muffinivuokia 10 kpl

Kuori ja paloittele raparperi pieniksi paloiksi. Rouhi valkosuklaa monitoimikoneessa
Sulata margariini.. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon rasva ja suklaarouhe.

Sekoita jauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita joukkoon varovasti myös maito ja raparperipalat. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty.
.
Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 175 asteessa  20 minuuttia - kokeile kypsyys painamalla tikku muffinin keskelle - jos taikinaa tartuu, jatka paistamista. Anna kuppikakkujen jäähtyä, tee sillä välillä kuorrute.

PÄÄLLE:
Vatkaa kerma ja tuorejuusto vaahdoksi samassa astiassa ja makeuta vanilliinisokerilla ja vaniljakreemijauhella, joka antaa makua ja paksuntaa massaa. Pursota kermavaahto jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Koristele strösseleillä, rouhitulla valkosuklaalla, syötävillä kukilla tai mintunlehdillä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja