Siirry pääsisältöön

Pikainen punajuuripiirakka vuohenjuustolla tai fetalla


Kakkuviikarin vispailuja blogin Mia kuvaa ja bloggaa ihania ohjeita. Hänen blogistaan sain tämän piirakan täytteen ja tiedon, että punajuurisalaattia voi paistaa. Tuumasta toimeen siis. Ostin Saarioisten Hienon punajuurisalaatin ja vuohenjuustoa, eikä täytteeseen muuta tarvitakaan, yrttejä kasvaa vielä loppukesästä paljon puutarhassani. Toki voit ostaa valmiin pohjataikinankin, mutta sekoitettu taikina valmistuu tuossa tuokiossa! Erilaisia suolaisten piiraiden pohjataikinoita olen koonnut tänne. 

Tässä täytesalaatissa maistuu mielestäni majoneesi, joten itse olisin kaivannut täytteeseen mukaan lisää tuoretta, kypsennettyä punajuurta viipaleina, mutta mieheni piti tästä kovasti juuri näin. Kannattaa siis kokeilla ja tätä ohjetta on helppo tuunata - kypsien punajuuriviipaleiden lisääminen salaattiin voi olla punajuurifriikille hyvä ratkaisu. Juustoa voi vaihtaa - vuohenjuustot ja fetajuustot ainakin sopivat hyvin. Piirakan voi koristella monella tavoin.

Sekoitettu piiraspohja


1 dl ruishiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä tai sulatettua margariinia
1 dl vettä tai maitoa

Punajuuritäyte


tuoretta timjamia tai rosmariinia 
1 prk Hieno punajuurisalaatti
Noin 100 g vuohenjuustoa tai fetajuustoa
auringonkukan tai pinjan siemeniä
(balsamicosiirappia, voit keittää siirapin itsekin, ohje Valion sivulla)

Sprayaa vuokaspraylla pitkän mallinen piirasvuoka, jolloin sitä ei tarvitse jauhottaa - tai voitele ja jauhota. Sekoita taikinan ainekset yhteen tasaiseksi massaksi, sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. 

Painele taikina jauhojen avulla vuokaan ja ripottele päälle tuoretta, hienonnettua yrttiä. Kaada päälle punajuurisalaatti, tasoita pinta ja levitä juusto, halutessasi siemeniä. Paista noin puolisen tuntia, kunnes juusto saa vähän väriä ja pohja on kypsä - tarvittaessa, jos juusto tummuu, kuten minulla kävi, voit suojata pinnan foliolla paistamisen loppuvaiheessa.

Valmiin piirakan pinnalle voi ripotella varoen mustapippurirouhetta ja tuoretta yrttiä voi lisätä, siemenet tai pienet salaatinlehdet sopivat myös. Ennen koristelua voi valmiin piiraan juustojen päälle valuttaa ohuina raitoina balsamicosiirappia. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...