Siirry pääsisältöön

Pienet kauraleivät


Tämän ohjeen löysin kauan sitten isältäni saamasta Ruokaleivät -kirjasta. Ohjeesta tulee noin 12 leipää. Kuvan pikkuleivät tein käyttäen osittain täysjyvävehnäjauhoa, mutta kyllä tässä tavallinen vehnäjauho kauran lisänä on paras. Todella herkullisia leipiä.

2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl maitoa
100 g margariinia sulatettuna tai 1 dl rypsiöljyä
1/4 pkt hiivaa
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
noin 1/2 litraa vehnäjauhoa
        (jauhoja ei tarvitse mitata, tee pehmeä taikinasta pallo, joka irtoaa kulhon laidoista)

Anna kaurahiutaleiden turvota pari tuntia tai yön yli maidossa. Jos aikaa on vähän, lämmitä kaurahiutalemaitoseos mikrossa ja jäähdytä sitten kädenlämpöiseksi. Lisää öljy tai sula margariini hiutaleiden päälle. Lisää hiiva muruina ja sekoita, kunnes se liukenee. Lisää kuivat aineet. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa siihen tarvittaessa lisää jauhoja - se ei saa tarttua kiinni pöytään. Kaaviloi taikina noin 2 senttimetrin paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä, noin 10 cm halkaisijaltaan olevalla muotilla (mukilla?) leipiä. Nosta leivät leivinpaperin päälle uunipellille. Pistele leivät tikulla tai haarukalla ja kohota leivinliinan alla hyvin. Paista 200 asteessa vaaleanruskeiksi ja jäähdytä valmiit leivät leivinliinan alla.


Kommentit

  1. Hienoa Päivi tästä se lähtee. Tervetuloa tänne bloggailun maagiseen maailmaan. Täytyypä kokeilla tätä reseptiäsikin. Toivotan paljon klikkauksia sinulle ja mukavia tulevia hetkiä leivonnan parissa. Irma

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi