Siirry pääsisältöön

Raparperimansikka tiramisu

Raparperimansikka tiramisun pohjalla on murokeksejä manteliesanssilla maustetulla kahvilla kostutettuna, raparperimansikkahilloa, italialaista mascarponea ja kaakaota. Ohje on alkoholiton ja todella herkullinen - monia olen maistanut, mutta tämä  Valion ohjeeseen pohjautuva täyte on ylitse muiden maultaan! Tiramisun phjaksi olen leiponut usein kaakaolla maustetun kääretorttupohjan - se on hyvää ja tiramisu voidaan koota täytekakun tavoin kerroksittain. Pohjan saat, kun korvaat tavallisen kääretorttuohjeen jauhoista 2 tl kaakaolla. Italialaisia sormikeksejä eli savoiardi keksejä olen myös käyttänyt tiramisun pohjassa, mutta kahvilla kostutettuna ne pehmenivät liikaa, en tykännyt. Tuota ihanaa raparperimansikkahilloa on nyt kyllä monessa leivonnaisessa, mutta en kyllästy makuun, on se niin hyvää!

Tiramisun voi pakastaa. Kääretorttupohjasta pitkänomaiseen kakkuvuokaan kerroksittain koottuna kakkuna sen voi ottaa pakasteesta huoneenlämpöön sulamaan tuntia ennen tarjoilua  - helppo siis lisätä tarjottavien määrää nopeasti juhlan aikana! Mikäli pakastat kakun tai säilytät sitä jääkaapissa yön yli ja käytät vispikermaa, ei liivatetta tarvitse välttämättä laittaa ollenkaan - kakku pysyy kyllä koossa.


Raparperimansikka tiramisu

**Tämä annos on suuri, riittää hyvin 15 henkilölle - voit puolittaa sen ja tehdä piirasvuokaan puolet ohuempana, itse käytin tuollaista 8 cm syvää posliinivuokaa koko annokseen-

Pohja:
1 1/2 dl kahvia, mausteeksi kahvin joukkoon 1-2 tippaa manteliesanssia
                                                                            tai vähän mantelilikööriä tai kahvilikööriä
vajaa paketti Murokeksejä (jos teet kaksi kerrosta, tarvitset enemmän)
raparperimansikkahilloa

Täyte
1/2 dl vettä
4 liivatetta
250 g (laktoositonta) Garanarolo Italian Mascarponejuustoa tai muuta maustamatonta tuorejuustoa esimerkiksi Philadelphiaa
100 g ranskankermaa
pari tippaa manteliesanssia tai manteli- tai kahvilikööriä
2 keltuaista
1 dl sokeria
2 valkuaista
1dl vatkautuvaa vaniljakastiketta, esimerkiksi laktoositon tuote tai Flora Vanilla tai vispikermaa


Maista ensin kahvin maku - varo lisäämästä liikaa esanssia kahviin, sitä on parasta laittaa tippa kerrallaan! Pohjaa varten levitä keksit tarjoiluastian pohjalle ja sivele pullasudilla maustettua kahvia niiden päälle. Levitä hilloa ohut kerros keksien päälle.
Valmista täyte. Pehmitä liivatteet ensin upottaen ne kylmään veteen. Purista vettä pois ja pudota ne pieneen (1/2 dl) kiehuvaan vesitilkkaan, sekoita, kunnes liivatteet liukenevat.
Vaahdota valkuaiset ja puolet sokerista kovaksi, laita jääkaappiin.
Vatkaa vaahdoksi vaniljakastike tai vispikerma, jätä se jääkaappiin odottamaan.
Vatkaa tuorejuuston joukkoon keltuaiset ja  puolet sokerista. Lisää seokseen ensin liivate, sitten varovasti lastalla nostellen kermavaahto ja viimeksi valkuaiset - maista ja lisää tarvittaessa vanilliinisokeria tai manteliesanssia. Levitä seos keksien päälle ja laita tiramisu jääkaappiin yöksi tai pakastimeen jähmettymään. Ripottele päälle kaakaojauhetta sihdin läpi juuri ennen tarjoilua ja koristele haluamallasi tavalla.

Keksejä ja täytettä voit siis laittaa kahteenkin kerrokseen, päällimmäiseksi täytettä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja