Siirry pääsisältöön

Rosmariiniparmesanleipä

Tähän rosmariiniparmesaanileipään tuli idea työtoveriltani ja ohje leipään löytyi Kodin Kuvalehdestä - tapani mukaan sitä vähän muuntelin.

Rosmariiniparmesaanileipä

2 1/2 dl vettä
1/2 palaa hiivaa
noin 3 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria

Liuota hiiva lämpimään veteen, sekoita joukkoonsokeri ja vehnäjauhoja sen verran, että saat vellin. Kohota lämpimässä, kunnes juuritaikina kuplii.

Lisää taikinaan

1 dl parmesaaniraastetta
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna( käytin kuivattua, mutta maku on tuoreessa hienompi)
1/2 tl suolaa
1  dl oliiviöljyä
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja

Täytteeksi

mustia kivettömiä oliiveja viipaloituna
aurinkokuivattua tomaattia suikaloituna
parmesaaniraastetta tai- lastuja

Sekoita taikinaan muut aineet. Lisää jauhoja sen verran, että taikinasta muodostuu pehmeä pallo, joka irtoaa kulhon reunoilta. Kohota taikinaa puolisen tuntia.

Kumoa taikina pöydälle ja muotoile siitä leivät, laita täytteen ainekset päälle. Voit myös kaulia taikinan suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja ripotella täytteet levylle, rullata sen kääretortun tavoin patongeiksi ja vetää viiltoja pintaan. Tai voit leipoa taikinasta pieniä neliömäisiä nyyttejä, joiden päälle asettelet täytteen ja taitat kulmat sisään. Kohota leivonnaiset kaksinkertaisiksi kooltaan lämpimässä paikassa liinan alla. Voitele vedellä ja ripottele päälle parmesaaniraastetta tai lastuja.  Paista 200 asteessa vajaa puoli tuntia, kunnes leivät ovat vaalean ruskeat pinnaltaan - mikäli koristeet ovat päällä. aurinkokuivatut tomaatit palavat helposti - kannattaa muistaa, että kiertoilmauunissa voi käyttää 25 astetta vähemmän lämpöä kuin tavallisessa uunissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja