Siirry pääsisältöön

Nougatpäärynä juustokakku -gluteeniton

Gluteeniton kaurasuklaapohjalla oleva juustokakku sai mökillä koristeekseen syötäviä kukkia - väriminttu sopii koristeluun, mutta kukan kanta ei maistu hyvältä, niinpä kääräisin sen folion suojaan. Tämä oli raikasta ja pehmeän makuista ja maistui kotona hyvältä vielä 4 vrk:n jälkeen - 1-2 vrk valmistuksesta kuitenkin sopiva tarjoamisajankohta.

Kakkupohja

75 g Semper kaurasuklaakeksejä Gluten free (saattaa sisältää pieniä määriä maitoa)
40 g margariinia

Levitä irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, öljyä ja tomusokeroi vuoan reunat- näin hyytelöity kakku irtoaa vuoasta liukkaasti ja reuna tulee aivan tasainen. Joko sokeri tai öljy jättää vähän kiiltoa kakun reunaan - siitä en oikein tykkää, mutta prempi sekin, kuin epätasainen reuna.
Murskaa keksit ja margariini monitoimikoneessa ja levitä  vuoan pohjalle tasaisesti. Käytä apuna perunajauhoja, jos massa uhkaa tarttua käsiin.

Nougatmousse

3 keltuaista
40 g sokeria
1/2 dl vettä
3 liivatetta

2,5 dl laktoositonta vispikermaa
2 pkt  Marabou dröm crisp suklaata (yhteensä noin 200 g)

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä ja sekoita ne 1/2 desiin vettä kattilassa, kuumenna kunnes ne liukenevat, jäähdytä pieni hetki. Vaahdota keltuaiset ja sokeri, pakasta valkuaiset vaikka marenkien valmistusta odottamaan. Lisää liivateseos sähkövatkaimella vatkaten keltuaissokeriseokseen. lisää tähän kattilassa sulatettu suklaa.
Vaahdota kerma ja nostele se puulastalla viimeksi suklaamunaseokseen. levitä vuokaan tasaisesti, anna hyytyä kylmässä.

Päärynämousse

300 g päärynäsosetta (esim. tukusta tai säilykehedelmää soseuttaen)
250 g tuorejuustoa esim. laktoositon Appetit (Lidl)
2 tl vanilliinisokeria
1 dl tomusokeria
4 liivatelehteä + pikku tilkka vettä
2 dl laktoositonta vispikermaa

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Sekoita tuorejuusto ja päärynäsose tasaiseksi seokseksi, mausta sokereilla. Lisää vesitilkassa kuumennettu ja hetken jäähtynyt liivate tuorejuustoseokseen. Vatkaa kerma ja sekoita se tuorejuustoseokseen. Maista maku ja kumoa hyytyneen nougatmoussen päälle. Tasoita pinta, Hyydytä yön yli jääkaapissa. Koristele - minä laitoin mökillä väriminttua ja värirakeita. Listan syötävistä kukista, joita voi käyttää kakkujen koristeluun, löydät täältä - laitan silti kukan varren tuorekelmuun tai folioon ennen kakkuun upottamista.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...