Siirry pääsisältöön

Vuokko Väyrysen kakku kolmella suklaalla

Vuokko Väyrysen kakku kolmella suklaalla. Pohjassa dajmia ja täytteessä valkosuklaata ja minttusuklaata. Tämän makuun  olisi sopinut hienosti kirpakat viinimarjat päälle koristeeksi.

Vuokko Väyrysen suklaakakku

1 Dajm suklaa 56 g
12 kpl Bastognekeksejä
75 g margariinia

Täyte: 
2 munaa
1/2 dl päärynä- tai omena- tai app. mehua
5 liivatelehteä
100 g valkosuklaata
30 g minttusuklaata tai pelkkää valkosuklaata
200 g maustamatonta Appetit tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
2 1/2 dl Flora vispiä tai vispikermaa

Murskaa keksit ja suklaa monitoimikoneen leikkuuterällä. Sulata margariini ja anna hiukan jäähtyä ja lisää se keksiseokseen. Voitele irtopohjavuoan reunat öljyllä ja ripottele päälle tomusokeria, niin juustokakku irtoaa tosi hyvin vuoasta. Vuoraa pohja leivinpaperilla, joka saa jäädä kakun alle kakkua tarjoiltaessakin.

 Kaada pohjan ainekset vuokaan, ripottele vähän vehnäjauhoa päälle ja painele seos irtopohjavuokaan.


Erota kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi kuivin välinein ja keltuaista ei saa olla yhtään joukossa, jotta valkuaiset vaahtoutuvat. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa tomusokeri ja jatka vaahdottamista, kunnes voit kääntää kulhon ympäri ja vaahto ei tipu kulhosta.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kunnes ne pehmiävät. Kiehauta mehu. Purista liivatteista vesi ja liuota kuumaan mehuun. Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä kattilassa - sujuu paremmin, jos kuumennat aivan pienen tilkan kermaa ja annat suklaan sulaa siihen kuumassa kattilassa. Jäähdytä hieman ja lisää joukkoon tuorejuusto ja kananmunan keltuaiset, sekoita tasaiseksi ja lisää liivateseos, sekoita.
Vatkaa Flora vispi vaahdoksi. Kuumalla ilmalla vaahdottaminen on ongelmallista, kerman pitää olla aivan kylmää eli sen ja kulhon voi vaikka hetkeksi laittaa pakastimeen ennen vatkausta.   Lisää juustoseokseen ensin kermavaahto, sitten valkuaisvaahto.
 Kaada täyte irtopohjavuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Vedä leivinpaperin avulla tarjoiluvadille ja leikkaa saksilla ylimääräinen paperi pois näkyvistä - kakun alle se saa jäädä  Koristele - mielellään kirpakoilla marjoilla, koska kakku on makeaa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...