Siirry pääsisältöön

Vuokko Väyrysen kakku kolmella suklaalla

Vuokko Väyrysen kakku kolmella suklaalla. Pohjassa dajmia ja täytteessä valkosuklaata ja minttusuklaata. Tämän makuun  olisi sopinut hienosti kirpakat viinimarjat päälle koristeeksi.

Vuokko Väyrysen suklaakakku

1 Dajm suklaa 56 g
12 kpl Bastognekeksejä
75 g margariinia

Täyte: 
2 munaa
1/2 dl päärynä- tai omena- tai app. mehua
5 liivatelehteä
100 g valkosuklaata
30 g minttusuklaata tai pelkkää valkosuklaata
200 g maustamatonta Appetit tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
2 1/2 dl Flora vispiä tai vispikermaa

Murskaa keksit ja suklaa monitoimikoneen leikkuuterällä. Sulata margariini ja anna hiukan jäähtyä ja lisää se keksiseokseen. Voitele irtopohjavuoan reunat öljyllä ja ripottele päälle tomusokeria, niin juustokakku irtoaa tosi hyvin vuoasta. Vuoraa pohja leivinpaperilla, joka saa jäädä kakun alle kakkua tarjoiltaessakin.

 Kaada pohjan ainekset vuokaan, ripottele vähän vehnäjauhoa päälle ja painele seos irtopohjavuokaan.


Erota kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi kuivin välinein ja keltuaista ei saa olla yhtään joukossa, jotta valkuaiset vaahtoutuvat. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa tomusokeri ja jatka vaahdottamista, kunnes voit kääntää kulhon ympäri ja vaahto ei tipu kulhosta.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kunnes ne pehmiävät. Kiehauta mehu. Purista liivatteista vesi ja liuota kuumaan mehuun. Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä kattilassa - sujuu paremmin, jos kuumennat aivan pienen tilkan kermaa ja annat suklaan sulaa siihen kuumassa kattilassa. Jäähdytä hieman ja lisää joukkoon tuorejuusto ja kananmunan keltuaiset, sekoita tasaiseksi ja lisää liivateseos, sekoita.
Vatkaa Flora vispi vaahdoksi. Kuumalla ilmalla vaahdottaminen on ongelmallista, kerman pitää olla aivan kylmää eli sen ja kulhon voi vaikka hetkeksi laittaa pakastimeen ennen vatkausta.   Lisää juustoseokseen ensin kermavaahto, sitten valkuaisvaahto.
 Kaada täyte irtopohjavuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Vedä leivinpaperin avulla tarjoiluvadille ja leikkaa saksilla ylimääräinen paperi pois näkyvistä - kakun alle se saa jäädä  Koristele - mielellään kirpakoilla marjoilla, koska kakku on makeaa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...