Siirry pääsisältöön

Karamellisoitu omenakakku

Karamellisoitunut omenakakku 

kahteen pieneen irtopohjavuokaan (Leivotaan lehden ohje)

2 munaa
2 1/2 dl sokeria
100 g sulatettua margariinia
2dl kiehuvaa vettä
2 tl leivinjauhetta
3tl vanilliinisokeria
6dl vehnäjauhoja ( näistä 1-2 dl voit korvata kauranleseillä)
4 - 6 omenaa
4-8 rkl vaaleaa siirappia tai fariinisokeria
Kanelia 
ja halutessasi mantelilastuja tai pähkinärouhetta tai auringonkukan siemeniä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoan reunat ja peitä pohja leivinpaperilla. Vuoan jauhottamiseen käy mitkä tahansa jauhot, itse käytän usein kauranleseitä korppujauhojen tilalla. 
Valmista ensin täyte: pese omenat ja viipaloi tai kuutioi ne kuorineen mikronkestävään vuokaan. Sekoita omenien joukkoon fariinisokeria ja kuumenna omenoita kuvun alla useamman minuutin ajan, kunnes ne kunnolla pehmiävät.
Keitä vesi ja lisää joukkoon margariini, anna sen sulaa, jäähdytä hetki. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää munasokerivaahtoon lämmin neste vatkaten ja sekoita jauhoseos joukkoon puuhaarukalla. Sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa taikinaa, jotta sen kuohkeus säilyisi. Kaada taikina vuokaan. 
Nostele taikinan päälle omenat ja lopuksi voit kaataa vähän mikrokulhossa olevaa sokerilientä vielä omenapalojen päälle. Paista kakkua 175 asteessa yli puoli tuntia, kunnes se on kypsä eli kakun keskustasta ei tartu taikinaa tikkuun kokeiltaessa sitä cocktailtikulla. Tarjoa vaahdotettavan vaniljakastikkeen kera lämpimänä.

Kommentit

  1. Tein tällaisen täysjyvävehnäjauhoista ja yhteen isoon vuokaan. Hyvä tuli. Bonusta siitä, että omenia sai aika runsaasti menemään, ja että kakku säilyi hyvänä useita päiviä. Resepti ei myöskään ollut liian vaikea tumpelokokille. Suosittelen.

    VastaaPoista
  2. Kiva, jos tykkäsit. Sellaisenaankin tai vaniljakastikkeen tai jäätelön kera tosi hyvää!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...