Siirry pääsisältöön

Puolukkaa, karpaloa ja kinuskia piiraassa

Tänään oli ihana aurinkoinen päivä ja pyöräilimme torille. Ostimme puolukoita 2 euron litrahintaan. Tänä vuonna kyllä puolukkaa löytyy Etelä-Suomenkin metsistä.
Pakastimessa vielä olleista puolukoista ja karpaloista tein piiraan, joka maistui hyvältä karamellijäätelön kera. Näitä kinuskipiiraan ohjeita on erilaisia, itse käytin Makulehden ohjetta. Puolukat ja karpalot pehmitin ensin kattilassa aivan pikku tilkassa vettä. Perunajauhot, jotka sitovat marjojen mehua ja kiinteyttävät täytteen,  on helpointa ripotella vuokaan painellun piirastaikinan päälle - siis marjojen alle, tai ne voi sekoittaa munan ja kinuskin joukkoon.

Piiraan maku oli oikein hyvä, mutta kinuski, joka sakeutetaan kananmunalla jäi sameaksi piiraan päällä.

Mietin jälkikäteen, että kyllä tuo kinuskikastike olisi parempaa ollut valutettuna raidoiksi suoraan valmiin piiraan päälle kuin munalla hyydytettyän - seuraavalla kerralla teen toisin!











PuoluKkaA, karpaloa ja kinuskia Piiraassa





     



Täyte

200 g puolukoita ja karpaloita
vajaa 1 rkl perunajauhoja
2 dl kinuskikastiketta
(1 kananmuna)

Voitele ja jauhota pieni pitkän mallinen vuoka. Sekoita margariini ja sokeri sähkövatkaimella, lisää muna vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos puulastalla taikinaan. Kaada taikina vuoan pohjalle, ripottele päälle jauhoja ja painele se vuoan reunoille ja pohjalle.

Sekoita jäiset marjat ja perunajauhot ja lisää taikinan päälle tai pehmitä marjat kuumentaen niitä aivan pienessä vesitilkassa, ripottele perunajauhoja piirastaikinan päälle ja lisää marjat ja vähän nestettä. Sekoita kinuski ja muna ja kaada seos marjojen päälle . Paista 175 asteessa, kunnes reunat ovat kullanruskeat ja täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä ja tarjoa piiras jäätelön kera.

- Munakinuskiseoksen voit jättää poiskin ja kaataa pelkän valmiin  kinuskikastikkeen vasta kypsän ja jäähtyneen piiraan päälle


















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...