Siirry pääsisältöön

Puolukkaa, karpaloa ja kinuskia piiraassa

Tänään oli ihana aurinkoinen päivä ja pyöräilimme torille. Ostimme puolukoita 2 euron litrahintaan. Tänä vuonna kyllä puolukkaa löytyy Etelä-Suomenkin metsistä.
Pakastimessa vielä olleista puolukoista ja karpaloista tein piiraan, joka maistui hyvältä karamellijäätelön kera. Näitä kinuskipiiraan ohjeita on erilaisia, itse käytin Makulehden ohjetta. Puolukat ja karpalot pehmitin ensin kattilassa aivan pikku tilkassa vettä. Perunajauhot, jotka sitovat marjojen mehua ja kiinteyttävät täytteen,  on helpointa ripotella vuokaan painellun piirastaikinan päälle - siis marjojen alle, tai ne voi sekoittaa munan ja kinuskin joukkoon.

Piiraan maku oli oikein hyvä, mutta kinuski, joka sakeutetaan kananmunalla jäi sameaksi piiraan päällä.

Mietin jälkikäteen, että kyllä tuo kinuskikastike olisi parempaa ollut valutettuna raidoiksi suoraan valmiin piiraan päälle kuin munalla hyydytettyän - seuraavalla kerralla teen toisin!











PuoluKkaA, karpaloa ja kinuskia Piiraassa





     



Täyte

200 g puolukoita ja karpaloita
vajaa 1 rkl perunajauhoja
2 dl kinuskikastiketta
(1 kananmuna)

Voitele ja jauhota pieni pitkän mallinen vuoka. Sekoita margariini ja sokeri sähkövatkaimella, lisää muna vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos puulastalla taikinaan. Kaada taikina vuoan pohjalle, ripottele päälle jauhoja ja painele se vuoan reunoille ja pohjalle.

Sekoita jäiset marjat ja perunajauhot ja lisää taikinan päälle tai pehmitä marjat kuumentaen niitä aivan pienessä vesitilkassa, ripottele perunajauhoja piirastaikinan päälle ja lisää marjat ja vähän nestettä. Sekoita kinuski ja muna ja kaada seos marjojen päälle . Paista 175 asteessa, kunnes reunat ovat kullanruskeat ja täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä ja tarjoa piiras jäätelön kera.

- Munakinuskiseoksen voit jättää poiskin ja kaataa pelkän valmiin  kinuskikastikkeen vasta kypsän ja jäähtyneen piiraan päälle


















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...