Siirry pääsisältöön

Marjamurupiirakka pikataikinasta tai munavaahtotaikinasta ja erilaisia muruseoksia

 Voitele ja jauhota ensin piirasvuoka! Laita uuni lämpiämään. Valitse pohjataikina 1 tai 2 ja muruseos
.
MARJAMURUPIIRAKKA 1   (munavaahtotaikina)

Pohja:
2 munaa
1 dl sokeria
2 ½  dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl sulaa rasvaa  (45 g)
½  dl maitoa
1 ½ dl puolukoita, mustikoita, punaherukoita tai raparperia.

Muruseos 1 tai 2 tai 3

Vatkaa munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu margariini ja maito. Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat, mutta taikina ei sitkisty. Ripottele piirakkataikinan päälle marjat pisteiksi. Valmista muruseos ja ripottele se marjojen päälle. Paista piirakka uunin keskiosassa 225 asteessa kullanruskeaksi, kokeile kypsyyttä piirakan keskeltä tikulla. (paistamisaika noin 20 minuuttia)

MARJAMURUPIIRAKKA 2  (pikataikina)

2 munaa
2 dl sokeria
2 dl voisulaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl maitoa
korkeintaan 1 ½ dl marjoja, omenoita tai raparperia

Sekoita munat ja sokeri. Lisää maito ja sulatettu rasva sekoittaen. Lisää vehnäjauholeivinjauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan. Ripottele päälle marjat pisteiksi. Sekoita muruseoksen aineet ja ripottele seos marjojen päälle. Paista piirakka 200 asteessa noin 25- 30 minuuttia.



Muruseos 1 

50 g margariinia
1 dl sokeria tai 1 dl fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ tl vanilliinisokeria

Muruseos 2

70 g margariinia
1 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
1  dl kookoshiutaleita
1 tl vanilliinisokeria

Muruseos 3

70 g margariinia
1  dl fariinisokeria tai tavallista sokeria tai ruokosokeria
3  dl kaurahiutaleita
1 tl vanilliinisokeria




Voit pehmittää margariinia ensin mikroaaltouunissa kannellisessa astiassa. Lisätessäsi jauhoja tai hiutaleita älä sekoita liikaa – seos ei saisi tulla tasaiseksi massaksi, vaan sen pitää jäädä murumaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhojen tai hiutaleiden määrää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...