Siirry pääsisältöön

Punajuuri-fetapiiras


Suolainen piiras on mielestäni kauniin näköinen, jos pohjan päälle ensin kaataa munamaitoseoksen ja täyteainekset vasta sen päälle, jolloin niiden värit tulevat kauniisti esiin. Minäpä tässä kiireessä taas unohdin tuon kokoamisjärjestykseni, mutta hyvää piirasta tuli! Alkuperäisohje oli Kodin Kuvalehdessä, mutta sitä en netistä löytänyt - tässä oma muunnokseni ohjeesta.

Punajuuri-fetapiiras


Aloita pesemällä ja kuorimalla ja viipaloimalla 400-500 g punajuuria. Laita ne oliiviöljyllä siveltyyn vuokaan ja päälle 1-2 rkl hunajaa, 1/2 - 1 rkl balsami- tai omenaviinietikkaa ja 2 tl kuivattua timjamia ja ripaus rouhittua mustapippuria. Laita vuoan päälle folio ja paista 150-170 asteessa uunissa, kunnes punajuuret ovat pehmeitä haarukalla kokeillen. 

Pohja 

100 g margariinia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/4 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä

Sekoita pohjan ainekset monitoimikoneella. Voitele ja jauhota piirasvuoka. Kaada taikina siihen, ripottele jauhoja päälle ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tue reunat foliokääreillä ja esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia. Esipaistaminen ei ole välttämätöntä, mutta tekee pohjan rapeammaksi ja varmistaa sen kypsyyden keskeltä.

Täyte 

2 munaa
2 dl kasvirasvaseosta tai ruokakermaa - itse käytin osan tästä määrästä  mustapippurikermaa 
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria, ellei sitä ole jo maustetussa kermassa
100-200 g fetajuustoa tai vuohenjuustoa tai sinihomejuustoa
+
Ks yllä: 400-500 g punajuuria, 1-2 rkl hunajaa, 1/2 -1 rkl balsami- tai omenaviinietikkaa, 2 tl timjamia, ripaus mustapippuria

Sekoita munamaitoseoksen ainekset, kaada esipaistetun piiraspohjan päälle. Lisää punajuuriviipaleet ja fetajuusto. Paista 150 - 175 asteessa, kunnes munamaitoseos on hyytynyt. Koristeeksi sopii esim. tuore oregano tai basillika








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...