Siirry pääsisältöön

Pitsa eestiläisestä pitsajauhoseoksesta


Lauantai-iltapäiväksi päätettiin kokeilla pitsan tekemistä vamiista eestiläisestä pitsajauhoseoksesta "Õhukese pitsapõhja pulber". mitä minulle oli kovasti kehuttu. Pussiilliseen jauhetta lisätään  2 dl vettä ja 1/2 dl öljyä. Me lisäsimme sekä vettä että öljyä enemmän, koska taikina näytti turhan paksulta koostumukseltaan.Käytimme oliiviöljyä. Pussin kyljessä kerrotaan, että se sisältää vehnäjauhoa, maitojauhetta ja leivinjauhetta. Sekoitettu taikina kaulitaan ohueksi margariinilla rasvatun uunipellin päälle - no me laitoimme leivinpaperin päälle. Huomasimme, että yksi pussillinen tätä jauhetta muodostaa hieman liian suuren taikinan yhdelle 60 senttisen uunin uunipellille - påitsapohja kannattaa todella kaulia ohueksi, jotta se olisi hyvän makuinen. Pohja kohoaa hieman uunissa ja muistuttaa rakenteeltaan enemmän pannukakkua tai murotaikinaa kuin hiivataikinaa - no eihän siinä hiivaa olekaan. Mukava kokeilu tämä oli, mutta kylläpä me teemme seuraavalla kerralla pitsapohjan entiseen tapaan vehnäjauhojen ja ruisjauhojen tai kauranleseiden kera ja vähällä hiivalla - klikkaamalla pääset ohjeeseen. Makuasioista ei voi kiistellä - minulla on ystäviä, jotka tekevät joka kerta pitsapohjan tämän pussiseoksen avulla.


Pitsan päälle tuli tällä kertaa tomaattikastike, joka löytyy äskeisestä linkistä ja
 suolaveteen säilöttyä artisokkaa puolikkaina
aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
itse kasvatettua oreganoa ja basilikaa
mustapippuria
sinihomejuustoa
mozzarellaraastetta ja emmentalraastetta.

Paistoimme pitsat 225 asteessa ja paistamisen loppuvaiheessa päälle lisättiin ihan lyhyeksi aikaa (minuutti pari?) kirsikkatomaatin puolikkaita ja italialaista serranon kinkkua eli ilmakuivattua kinkkua - se ei saa palaa, vaan vain vähän kuumentua. Kun pitsat saatiin uunista, lisättiin  päälle vielä rucolaa ja tuoretta timjamia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...