Siirry pääsisältöön

Pitsa eestiläisestä pitsajauhoseoksesta


Lauantai-iltapäiväksi päätettiin kokeilla pitsan tekemistä vamiista eestiläisestä pitsajauhoseoksesta "Õhukese pitsapõhja pulber". mitä minulle oli kovasti kehuttu. Pussiilliseen jauhetta lisätään  2 dl vettä ja 1/2 dl öljyä. Me lisäsimme sekä vettä että öljyä enemmän, koska taikina näytti turhan paksulta koostumukseltaan.Käytimme oliiviöljyä. Pussin kyljessä kerrotaan, että se sisältää vehnäjauhoa, maitojauhetta ja leivinjauhetta. Sekoitettu taikina kaulitaan ohueksi margariinilla rasvatun uunipellin päälle - no me laitoimme leivinpaperin päälle. Huomasimme, että yksi pussillinen tätä jauhetta muodostaa hieman liian suuren taikinan yhdelle 60 senttisen uunin uunipellille - påitsapohja kannattaa todella kaulia ohueksi, jotta se olisi hyvän makuinen. Pohja kohoaa hieman uunissa ja muistuttaa rakenteeltaan enemmän pannukakkua tai murotaikinaa kuin hiivataikinaa - no eihän siinä hiivaa olekaan. Mukava kokeilu tämä oli, mutta kylläpä me teemme seuraavalla kerralla pitsapohjan entiseen tapaan vehnäjauhojen ja ruisjauhojen tai kauranleseiden kera ja vähällä hiivalla - klikkaamalla pääset ohjeeseen. Makuasioista ei voi kiistellä - minulla on ystäviä, jotka tekevät joka kerta pitsapohjan tämän pussiseoksen avulla.


Pitsan päälle tuli tällä kertaa tomaattikastike, joka löytyy äskeisestä linkistä ja
 suolaveteen säilöttyä artisokkaa puolikkaina
aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
itse kasvatettua oreganoa ja basilikaa
mustapippuria
sinihomejuustoa
mozzarellaraastetta ja emmentalraastetta.

Paistoimme pitsat 225 asteessa ja paistamisen loppuvaiheessa päälle lisättiin ihan lyhyeksi aikaa (minuutti pari?) kirsikkatomaatin puolikkaita ja italialaista serranon kinkkua eli ilmakuivattua kinkkua - se ei saa palaa, vaan vain vähän kuumentua. Kun pitsat saatiin uunista, lisättiin  päälle vielä rucolaa ja tuoretta timjamia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...