Siirry pääsisältöön

Vadelmajuustokakku


Vadelmajuustokakku

Täältä voit katsoa videon Soppa 365 ohje liivatelehtien käyttöön tai nopea Valion ohjevideo liivatteen käyttöön. Kakkuohjeeni jälkeen kirjoitin kokemustietoa liivatelehdistä

Pohja


2 munaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
2 tl kaakaota
1 tl leivinjauhetta

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla pohjasta. Voitele reuna alhaalta margariinilla. Vaahdota hyvin huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Lisää vaahtoon sihdin läpi puulastalla  varovasti nostellen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista pohjaa 175 asteessa, kunnes tikulla keskustaa kokeillessa ei tikkuun tartu taikinaa. Anna jäähtyä. Siisti jäähtyneen vuoan reunat ja voitele ne öljyllä ja sirottele sihdin läpi tomusokeria reunoille. Kostuta pohjaa esim. appelsiinimehulla tai maidolla pullasutia käyttäen ennen täytteen laittamista.

Täyte

4 liivatelehteä
1 dl rahkaa ja 100 g vaniljatuorejuustoa (rahkan voi korvata tuorejuustolla tai päinvastoin, yht. 2 dl)
1/2 dl appelsiinimehua  tai 1/2 dl vettä 
4 dl vispikermaa
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1-2 tl  sitruunamehua 

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä, kunnes ne pehmiävät. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokerit loppuvaiheessa vatkaamista ja lopuksi sitruunanmehu. Laita kerma se kylmään odottamaan. Vatkaa tuorejuusto ja rahka tasaiseksi. Kuumenna vesi tai appelsiinimehu, puserra liivatteista vesi pois ja liuota liivate kuumaan nesteeseen, sekoita hyvin. Anna liivateseoksen hetki jäähtyä ja kaada se ohuena nauhana samalla sekoittaen tuorejuustorahkaseokseen. Nostele lopuksi vatkattu kerma joukkoon, sekoita tasaiseksi ja kaada kakkuvuokaan. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia jääkaapissa - mikäli haluat nopeuttaa hyytymistä, voit laittaa kakun hetkeksi pakastimeen. kakun voi myös pakastaa ja lisätä kiilteen sen päälle, kun se ensin on yön yli sulanut jääkaapissa.

Päälle kiille:

Pakastevadelmia sen verran, että kakun pinta peittyy - pakastemustikat tai -mansikatkin käyvät
3 dl punaista laimennettua mehua
1 1/2 dl hyytelösokeria

Kun kakku on hyytynyt, levitä pakastemarjat kakun päälle jäisinä ja tee kiille kiehauttamalla punaista laimennettua mehua ja lisäämällä joukkoon hyytelösokeria. Kiehauta seos vielä nopeasti, älä keitä. Anna jäähtyä hetken ja lusikoi kiille marjojen päälle - pakastekylmät marjat hyydyttävät kiilteen nopeasti.  Anna jähmettyä kylmässä ja irrota vuoka, leikkaa leivinpaperi pois näkyvisät - kaku nalle se saa jäädä. Laita kakku tarjolle.


HUOM.  Minua mietityttää liivatteen määrät niin kakuntäyteissä kuin juustokakuissa - ennen laskettiin yksi liivate nestedesiä kohden, nykyisin pakkauksissa lukee 1 1/2 liivatetta nestedesiä kohden, kun on kyse leikattavasta hyytelöstä. Ohjeissa jätetään usein kiinteä tuorejuusto huomioimatta laskettaessa nesteen määrää, sillä tuorejuusto ja kiinteä rahkakin tukevoittavat kermaseosta jo sellaisenaan- samoin valkosuklaa. 


Eri valmistajien liivatelehdet toimivat vähän eri lailla. Kaupoissa myytävän pienen kaksigrammaisen Meiran liivatelehden hyydytyskyky ei mielestäni ole kovin hyvä - kannattaa laskea esim. juustokakkuun liivatelehtiä se 1 1/2 nestedesiä kohden . Käytän itse tukusta ostettua 4 grammaista Meiran isoa liivatelehteä, joka on  tehokas hyydyttäjä, yksi lehti nestedesiä kohti riittää - tähänkin juustokakkuun olisi voinut 3 isoa liivatelehteä olla riittävä määrä. 








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...