Siirry pääsisältöön

Kinkkupiiras


Ranskalainen juustopiiras Quiche lorraine valmistetaan perinteisesti sekoitettuun voitaikinaan, johon ei kohotusaine kuulu. Pohjasta tulee rapea. Leivon nykyään useimmiten suolaisen piiraan pohjataikinan niin, että lisään vähän leivinjauhetta saadakseni pehmeän pohjan ja tähän ohjeeseen lisäsin myös perunasosejauhetta maun vuoksi. Alla kaksi erilaista pohjataikinaa, joita toki voi käyttää mihin vaan suolaiseen piiraaseen. 

Tänään kuvan piiraat lähtivät pakastimeen. Käytin vanhaa yksinkertaista ohjetta, jolla tulee aina hyvä tulos. Unohtui vaan hetkeksi liian kauan uuniin.

Kinkkupiiras
Perinteinen pohja
– sekoitettu voitaikina
Perunavoitaikina-pohja
100 g margariinia
2 ½ dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
2 rkl vettä
100 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl vettä


Kinkkutäyte:
150 g savukinkkukuutioita
½ paprikaa kuutioina
2 dl Emmental juustoraastetta
1-2 rkl persiljaa

Munamaito
1 dl kermaa tai pippurikermaa tai kolmen juuston kermaa
1 dl maitoa
2 munaa
(ripaus mustapippurirouhetta tai valkopippuria ja suolaa)

Pohja: Sekoita pehmeä rasva ja jauhot keskenään vaikkapa monitoimikoneen leikkuuterällä. Osan jauhoista voit korvata esim. pienillä kaurahiutaleilla. lisää vettä sen verran, että saat koossa pysyvän taikinapallon. Voitele ja jauhota piirasvuoka ja painele taikina vehnäjauhojen avulla piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Voit paistaa pohjaa ensin yksin uunissa 5-10 minuuttia, mutta taikina reunat on syytä tukea foliolla, jotta ne eivät valahda alaspäin. Toisaalta pohja kypsyy kyllä hyvin, vaikka sen täyttääkin heti ja paistaa vasta täytteen kanssa.

Vatkaa munat ja kerma ja maidot sekaisin ja mausta seos. Kaada seos piirastaikinan päälle. Voit laittaa kinkkukuutiot ja paprika nja (pakaste)persiljan joko kermamaidon alle tai päälle. Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes täyte on päältä täysin hyytynyt. Jos pinta alkaa tummua liikaa, voit laittaa päälle leivinpaperin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi