Siirry pääsisältöön

Naanleipiä grillissä tai muurikassa vapuksi




Pääsin maistelemaan viikonloppuna ihanaa intialaista ruokaa ja tänään mies teki vietnamilaista nuudelikeittoa -ohje on oppilaideni  löytö! - niin sen seuraksi tein naanleipää. Sehän paistetaan Intiassa tandooriuunissa, mutta itse olen aina -vuosikymmeniä - tehnyt kiertoilmauunissa. Nyt päätin paistaa leivät valurautapannulla ja tästä taitaakin tulla meille lämpimän hellekesän grillimestarin bravyyri !




Naanleivät grillikiven tai muurikan päällä

1/2 palaa hiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl sokeria tai hunajaa
1 tl suolaa
1 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa tai kermaviiliä, jonka päiväys voi olla vanhakin 
hiivaleipävehnäjauhoja ja vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon muut aineet. Lisää jauhoja sen verran, että taikina jää pehmeäksi ja juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. sekoita kunnolla - mielellään yleiskoneella, että saat hyvän sitkon taikinaan.
Anna taikinan kohota pari tuntia - mökille mennessä taikinan voi tehdä kotona valmiiksi. 
Kaada taikina öljytylle silikoonialustalle ja jaa se paloihin. Tästä annoksesta tuli noin 20 leipää. Painele taikina öljytyin käsin kyyneleen mallisiksi leiviksi, joilla paksuutta on vain noin 3 mm. Nosta eli vedä käsin leivät pannulle ja paista ne ilman rasvaa ruskeapilkkuisiksi molemmin puolin. Pannun lämpötilan säätäminen on tarkkaa - se ei saa olla liian kuuma, ettei leivät pala, mutta toisaalta liian kylmässä pannussa ei muodostu leipään ilmakuplia ja ruskeita pilkkuja. Valmiit leivät voi voidella margariinilla tai voisulalla ja ripotella halutessaan päälle sormisuolaa.
Intialaiset kaapivat ruokaa tämän leivän avulla, joten se on lusikan korvike. Minä maistelen näitä usein juuston kera ja tykkään kovasti!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi