Siirry pääsisältöön

Naanleipiä grillissä tai muurikassa vapuksi




Pääsin maistelemaan viikonloppuna ihanaa intialaista ruokaa ja tänään mies teki vietnamilaista nuudelikeittoa -ohje on oppilaideni  löytö! - niin sen seuraksi tein naanleipää. Sehän paistetaan Intiassa tandooriuunissa, mutta itse olen aina -vuosikymmeniä - tehnyt kiertoilmauunissa. Nyt päätin paistaa leivät valurautapannulla ja tästä taitaakin tulla meille lämpimän hellekesän grillimestarin bravyyri !




Naanleivät grillikiven tai muurikan päällä

1/2 palaa hiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl sokeria tai hunajaa
1 tl suolaa
1 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa tai kermaviiliä, jonka päiväys voi olla vanhakin 
hiivaleipävehnäjauhoja ja vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon muut aineet. Lisää jauhoja sen verran, että taikina jää pehmeäksi ja juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. sekoita kunnolla - mielellään yleiskoneella, että saat hyvän sitkon taikinaan.
Anna taikinan kohota pari tuntia - mökille mennessä taikinan voi tehdä kotona valmiiksi. 
Kaada taikina öljytylle silikoonialustalle ja jaa se paloihin. Tästä annoksesta tuli noin 20 leipää. Painele taikina öljytyin käsin kyyneleen mallisiksi leiviksi, joilla paksuutta on vain noin 3 mm. Nosta eli vedä käsin leivät pannulle ja paista ne ilman rasvaa ruskeapilkkuisiksi molemmin puolin. Pannun lämpötilan säätäminen on tarkkaa - se ei saa olla liian kuuma, ettei leivät pala, mutta toisaalta liian kylmässä pannussa ei muodostu leipään ilmakuplia ja ruskeita pilkkuja. Valmiit leivät voi voidella margariinilla tai voisulalla ja ripotella halutessaan päälle sormisuolaa.
Intialaiset kaapivat ruokaa tämän leivän avulla, joten se on lusikan korvike. Minä maistelen näitä usein juuston kera ja tykkään kovasti!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...