Siirry pääsisältöön

Kokemuksia ravintolapäivästä 21.5.2016

Pidin ravintolapäivää toista kertaa tyttäreni kanssa nyt vähän syrjässä keskustasta olevan kotimme rakenteilla olevassa pihassa - savikumpujen ja hiekkakasojen vieressä totta puhuen. Kirjaan tänne blogiin nyt kokemuksiani muistiin!





Työajoistani johtuen jouduin itse leipomaan juustokakut ym. etukäteen pakastimeen - toki mieluummin olisin ne leiponut tuoreena tarjolle, mutta kahdestaan leipoen se ei kyllä onnistu, jos kävijöitä on enemmän. Tätä valmistautumista voi hyvin verrata ylioppilasjuhliin valmistautumiseen. Varauduimme sateeseen, koska säätiedotus oli luvannut niin. Kokosimme pihan hiekka-alueelle 5 puutarhapöytää istuimineen ja kokosimme tarjoilupöydän asuntoauton katoksen alle, jotta sade ei kastelisi leivonnaisia. Kahvin ja teen tarjoilua varten sivussa oli teräspöydät. Varasimme sisälle pöydän, johon tarjottavat voisi siirtää sateen sattuessa ja sisältä löytyi kahvipaikkoja myös noin 15 hengelle. Unelmakakkujen leivontatarvikkeiden esittelypöytä oli sisällä ja kukkakoristeita kakkuihin myytiin ulkona.

 Ensimmäistä kertaa toteutimme ravintolapäivän helmikuussa 2016 kahden tyttäreni kanssa - ja mieheni hyvänä apuna vielä - suurella kirpputorilla. Yllätyimme silloin - pelollakin odotimme - kun kävijöitä alkoi kirpputorilla olla vaikka kuinka paljon. Kirpparilla ei ollut vielä silloin kahvioyrittäjää ja saimme kahviotilat käyttöömme korvauksena siitä, että teimme päivän töitä siellä ja tarjoilimme kirpparin kahvia. Tuolloin helmikuussa arvelimme kävijöitä olleen noin 300 ja se oli kyllä tosi kiireinen päivä. Leivonnaisia ei jäänyt paljon ja saimme jopa korvausta työllemme vähän jokainen. Laskin, että kauppaostoineen ja leipomisineen pop up kahvilan pitäminen vaati 9 työpäivää - olihan meitä useampi jakamassa työmäärää. 

Tällä kertaa varasimme Pop Up Cafe Herkkuun 13 juusto- tai moussekakkua, 4 kuivakakkua, noin 30 kappaletta macaronsseja, 3 tsatsikikakkua, yhden karkkikakun ja yhden suklaisen vadelmacurdtäytekakun. Lisäksi oli kuppikakkuja - Browniesjuustokakut, mansikkakakut mascarponetäytteellä ja raparperivalkosuklaakuppikakkuja mansikkakermalla - yhteensä noin 60 kuppikakkua. Tein myös Dajm-mansikkajäätelöä noin 20 kuppia, mutta niitä emme ottaneet myyntiin.  Niin ja suolaista kinkkupiirasta oli noin 30 palaa. Suuri osa tarjottavista oli laktoosittomia ja muutama leivonnainen gluteenittomilla jauhoilla tavallisessa keittiössä leivottu.

Pop Up kahvilassamme vieraili noin 80-100 ihmistä, tuttuja ja vieraita. Oli aivan ihanaa tavata tuttuja pihakahvilassamme - toisaalta uuden asuinalueemme naapurit kävivät kahvilla ja esittäytyivät ja sitten tuli varmasti kauempaakin kävijöitä - jaoimme paljon mainoksia etukäteen postilaatikoihin lapsenlapset ja lapsemme apunamme  ja kahvila oli esillä lehden "minne tänään" palstalla kahtena päivänä. Ilmoittauduimme netissä ravintolapäivään, jolloin kahvilan saattoi löytää sitäkin kautta. Mainostimme facebookissa ja teimme tapahtumasivun nettiin. Samalla kadulla oli Pitseria - se oli iloinen yllätys, nämähän sopivat hyvin kiinnostamaan samoja asiakkaita, harmi kun en itse ehtinyt käymään syömässä, koska aukioloaikamme olivat samat!


Ravintolapäivästä jäi tosi hyvä mieli ja saimme hyvää palautetta - kiitos siitä kaikille osallistuneille!


Leivoin koko edellisen viikonlopun ja myös viikolla joka päivä - tyttäreni leipoi kolmena päivänä. Mieheni järjesti piha-alueen - siinä olikin yhden ihmisen työmaa -  ja jakoi mainoksia sekä auttoi kaikessa. Päivästä jäi hukkatuotteita, leivoin siis liian paljon, kun oli tosi vaikea uudella asuinalueellaamme tietää, minkä verran osallistujia voisi tulla. Jouduin sulattamaan tuotteet etukäteen, jolloin niitä ei enää toiseen kertaan voinut pakastaa, vaikka ylimääräisiäkin jäi. Saimme kuitenkin raaka-aineiden hinnan takaisin ja muutama kymppi jää ehkä sen päälle. Hieno kokemus se oli, kuten ensimmäinenkin kerta ja varmasti osallistumme uudelleenkin.


Tästä opittua:

- on parempi, jos kakut leivotaan mahdollisimman tuoreena, silloin ostajat voivat pakastaakin tuotteita ja toisaalta hukkamenekki pienenee, kun tuotteet voidaan pakastaa kylmäsäilytysketjun katkeamatta.
-pakastimme marmorikivilaattoja ennen tarjoilua, jolloin kakut olivat suht lämpimänä päivänä tarjolla kylmien kivilaattojen päällä - niitä vaihdettiin tarvittaessa kylmempiin - tämä oli hyvä idea!
-jääkaappeja oli käytössämme kaksi isoa kylmiötä ja kolme pakastinta - kylmäsäilytystilaa tarvitaan
-kannattaa leipoa pieniä kakkuja, jolloin yhden kakun pöydässä pitämisaika lyhenee. Kakut pysyvät siistimpänä, kun tilalle haetaan aina uusi kakku sen sijaan, että siistittäisiin ison kakun rippeitä. Tämä ei nyt toteutunut meillä, vaikka usein olen tämän ajatellut juhlia varten etukäteen. Ihmiset ihailivat kuulemma etenkin korkeita kakkuja- muotiasia nyt.
-kakut ja kuppikakut kannattaa koristella etukäteen, niin että kahvilan pitäjät ehtivät myös seurustella ja jutella asiakkaiden - niin tuttujen kuin vieraiden kanssa - nyt meillä oli liiankin kiire. Itse keitin kahvia ja koristelin leivonnaisia, siistin pöytää ja tyttäreni hoiti myynnin. Mies teki kaikkea mahdollista ja piti myös seuraa vieraillemme, mikä oli ihanaa mielestäni.
- tuotteiden nimet kannattaa mwrkitä selvästi lähelle tuotteita -ihmiset kyselevät kovasti, mikä mikin on ja mistä aineksista kakku on valmistettu. Hinnat myös selkeästi esille useampaan paikkaan. Meillä oli reilun kokoinen pala juustokakkua tai täytekakkua tai suolaista piirasta 3 e, kuovakakkupala 50 senttiä
- voisikin olla kiva toteuttaa seuraavaksi kakkubaari, josta saa vapaasti maistella kaikkia paloittelemattomia kakkuja johonkin könttähintaan, kahvi ja tee tai mehu voisi sisältyä hintaan. nyt moni sanoi, että haluaa jakaa paloja, kun olisi mukava maistaa useampia kakkuja. Kahvia ja muita juomia saikin nyt santsata samaan hintaan. Kahvi oli tarjolla 5 litran hanallisessa termarissa, jossa kyllä neljässä tunnissa se vähän ehti jäähtyäkin - toin loppuvaiheessa pienemmän termarin paikalle, kun asiakkaita oli jo vähemmän.
-kakkupalat voivat olla pieniä, koska ei ihmiset jaksa syödä makeaa mahan täydeltä. 
-kuppikakut eivät tee kauppaansa, kun on kakkuja tarjolla
-moni kysyy myös kokonaisen kakun hintaa ja olisi halukas ostamaan 
-gluteenittomia tuotteita kysellään, mutta näillä parilla kerralla huomasin, että ostajia niille ei löydy
-macaronssit kiinnostivat ja niitä ostettiin laatikkokaupalla
-suolaiset leivonnaiset tekevät aina kauppaansa. Nyt tsatsikikakkuni maku kärsi pakastamisesta, koska se sisälsi tuoretta kurkkua raasteena
-uudet maut kiinnostavat kovasti. Tyttäreni leipoma turkinpippurikakku hävisi hetkessä ja sitä tultiin kysymään vielä uudelleenkin, mutta jouduimme myymään "eioota" valitettavasti
- ja kuitit talteen, kannattaa laskea kustannukset ja tarkistaa tulot ja verrata niitä - ja pitäähän selvitykset olla tehtynä, mikäli verottaja niitä tarvitsee. On hyvä tietää, mitä kakkujen raaka-aineet maksavat ja kuinka kauan valmistukseen menee aikaa. Ravintolapäivään osallistuessaan oppii monia asioita ! 
-kannattaa rohkeasti ilmoitella netissä, jos ravintolapäivästä jää asianmukaisesti kylmässä säilytettyjä  leivonnaisia - noin raaka-ainehintaan ihmiset tulevat mielellään hakemaan niitä vielä saman päivän  tai seuraavana, mikäli ei omaan käyttöön saa niitä.


Kirjatkaa toki kommentteihin muutkin ravintolapäivään osallistuneet vinkkejänne!

-

Kommentit

  1. Moi! Tänä vuonna en ennättänyt osallistua ravintolapäivään, koska tyttäreni häät olivat samana päivänä :)

    Mutta vuosi sitten olimme mukana kakkubuffet periaatteella. Eli laitoimme hinnaksi 5 € ja sillä sai kahvin, teen tai mehun ja vapaavalintaisesti oman halun ja maun mukaan ottaa täytekakkuja, keksejä, piirakkaa, donitseja tai pullaa. Mieheni oli vähän skeptinen aluksi ja sanoi, ettei tule onnistumaan, jokuhan voi syödä vaikka yksin kokonaisen kakun, johon sanoin että en usko, ja niinhän siinä kävi. Pari, kolme lajia jaksoivat maistaa ja kaikki olivat tyytyväisiä :)

    VastaaPoista
  2. Onnea tyttärelle ja vanhemmille - ihana syy olla osallistumatta. Kiva kuulla, että tuo puffetti-idea toimi hyvin!

    VastaaPoista
  3. Sinullapa onkin aktiivinen blogi nykyään!

    Täytyy lueskelle vanhempiakin kirjoituksia.

    Mukava, kun jaoit ravintolapäiväkokemuksia - ja mukava kuulla, että edellinenkin kerta sujui niin mahtavasti!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Nina, mukavaa saada kommentteja tästä harrastuksesta. Aloitin loman, joten luulisi aikaa olevan nyt enemmänkin myös blogiiin.. .tai sitten ei :) ..ehkä se riippuu kesäilmoista. Mukavaa kesää!

    VastaaPoista
  5. Ja onnea Nina oman yrityksen perustamisen vuoksi ja menestystä!
    http://www.cakeaus.com

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi