Siirry pääsisältöön

Juhannuksen raparperikakku kiiltävällä kuorrutuksella

Tämän kakun vaniljaisen moussen sisällä on yllätys: raparperikeikauskakku. Päälle kokeilin kiiltävää kuorrutetta, mirror glazea appelsiinimehusta valmistettuna.
Tarkoitukseni oli jättää se valuvaksi reunoilta, mutta koska se olikin melko ohutta nostin sitä alhaalta ylöspäin reunoille lisää ja se oli kyllä virheratkaisu. Tätä mehusta tehtyä kiiltävää pintaa ei pysty kuumalla veitsellä siloittamaan ja sitä oli kyllä melkoisen vaikea saada kakun päältä valuttamalla muutoin kuin raitoina reunaan - mutta mielestäni raidat tai kermaruusut olisivat reunassa kauniit.



Juustokakku kätkee sisäänsä yllätyksen- sisällä on raparperikeikauskakku, päällä vaniljan makuinen juustokakkumassa ja päällisen kruunaa appelsiinin ja sitruunan makuinen peilikirkas pinta. Tein kakun 22 senttiseen irtopohja-kukkavuokaan.

Ennen juhannusta tein peilikirkkaan pinnan juustokakkuun kondensoidun maidon ja valkosuklaata, nyt halusin yrittää peilikirkasta pintaa mehusta tehtynä ja mitä vielä -tahdoin valuvan reunan! Peilikirkas liivatehyytelö vaatii nopeaa käsittelyä, sitä ei pysty korjailemaan kuumalla paletilla tavallisen liivatehyytelön tavoin. Sain valumat tässä kakussa kyllä syntymään, mutta kun sloin korjailemaan sitä, ei tulos tullut aivan kunnollinen. Kakku oli meillä mökillä juhannuspöydässä tarjolla Brita-kakun ohessa.


Raparperikeikauskakku - sisäkakun koosta riippuen tästä voi tehdä koko annoksen tai puolikkaan.

Voitele ja jauhota tai sprayaa lopullista kakkua pienemmän irtopohjavuoan reunat, pohjalle leivinpaperi. Lisää vuoan pohjalle 25 g margariinia nokareina ja 3/4 dl fariinisokeria ja ohueksi leikattuja raparperipaloja

Päälle taikina:


2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria tai ripaus inkivääriä
1/2 dl maitoa tai omena-tai appelsiinimehua
100 g sulatettua margariinia tai 1 dl rypsiöljyä

Sulata rasva. Vaahdota sokeri ja munat. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää varovasti puulastalla käännellen munavaahtoon vuorotellen margariini ja jauhoseos. Liika sekoittaminen aiheuttaa munavaahdon laskehtimisen ja sitkeän taikinan, toisaalta margariini jää helposti kulhon pohjalle sekoittumatta muihin aineksiin. Paista 175 asteessa, kunnes tikulla kokeillen keskeltä taikinaa ei tartu tikkuun. Anna kakun jäähtyä hetken, kumoa kakku ja poista leivinpaperi.

Laita isomman irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja sprayaa tai öljyä vuoan reunat. Sihtaa tomusokeria vuoan reunoille - näin käsitellystä vuoasta juustokakku tai hyytelöity moussekakku irtoaa kevyesti liukumalla ja kakun reunasta tulee kauniin sileä.  Laita jäähtynyt keikauskakku kukkairtopohjavuokaan tai muuhun edellistä suurempaan irtopohjavuokaan -raparperit päällä.
Kaada päälle juustokakkumassa:

Vaniljajuustokakku:


3 pientä liivatelehteä
2rkl sitruunan mehua
2 dl Flora vispiä tai kermaa tai vatkattavaa vaniljakastiketta
200 g tuorejuustoa
1 1/2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä muutaman minuutin. Kiehauta sitruunan mehu. Purista liivatteista vesi pois ja sulata ne kiehuvaanmehuun, jäähdytä minuutin verran. Vatkaa tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri sähkövatkaimella pehmeäksi ja lisää liivateseos ohuena nauhana samalla vatkaten pikaisesti. Tarkista maku. Hyydytä kakku nopeasti pakasteessa tai muutama tunti tai yön yli jääkaapissa. Ennen kiilteen lisäämistä pidä kakkua ainakin puolisen tuntia pakasteessa.

Kakun päälle tein peilikirkkaan hyytelön Pikkumurusia-blogin Mirror glaze-kiilteen ohjeella. Toinen kiinnostava ohje peilikirkkaaseen kiilteeseen löytyisi blogista ebetys.blogspot.fi marjapeilikiilteen ohje.

Mirror glaze peilikirkas kiille


7 liivatetta
-pehmitä kylmässä vedessä muutaman minuutin ajan. Ja lisää sitten ne 115 asteiseen sokeriliemeen -sokerin lämpötila on mitattava mittarilla

115 g glukoosisiirappi
185 g sokeria
50 vettä
kuumenna sekoittamatta kattilassa 115 asteeseen
Lisää
175 g appelsiinitäysmehua ja pehmitetyt liivatteet, joista olet puristanut vettä pois.

Värjää elintarvikeväreillä. Jäähdytä 35 asteeseen -sekoita välillä tai paina pintaan tuorekelmu kuortumisen estämiseksi.  Laita pakastekylmä kakku valutuskuntoon; alimmaksi tyhjä piirasvuoka, sen keskelle kakkua pienempi kulho ja päälle kakku. Valutakiillettä ensin kakun päälle ja anna valua reunoillekin.

Jos haluat tehosteraitoja kakun pintaan,ota ensin kiilteestä pieni määrä toiseen kulhoon ja värjää se eri väriseksi tai helmiäisellä. Tipauta eri väristä kiillettä pintaan ja vedä hammastikulla tai paletilla. Kiille hyytyy tosi nopeasti, jonka jälkeen sitä ei enää voi korjata. Kun kiille on hyytynyt, siisti veitsellä kakun alareuna.














Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi