Siirry pääsisältöön

Perunapitsa pitsakiven päällä paistettuna



Ystävän suosituksesta ostin pitsakiven  - tosin kivet olivat kalliita , yli 50 €, joten päädyin ostamaan keraamisen laatan pitsan paistamiseen ulkogrillissä - ja käyhän se uuniinkin. Keraamisen laatan hinta oli 22 €. Kotona tutkin testituloksia ja huomasin, että ammattikokkien mielestä keraaminen laatta paistaa myynnissä olevia kiviä paremminkin - yllätyin iloisesti niin testituloksista kuin valtavan hyvästä ja rapeasta pitsasta - ilman kiven ei meillä enää pitsaa paisteta, oli tämä niin hyvää!. Testitulokset täällä linkissä.



Sattuikin juuri olemaan paikallislehdessä perunapitsan ohje ja eikun kokeilemaan!

Pitsataikina

2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
1/4 pala hiivaa
1 tl hunajaa tai sokeria
1/2 tl suolaa 
1/2 - 1 dl oliiviöljyä
hiivaleipävehnäjauhoja ja karkeita vehnäjauhoja tai durum vehnäjauhoja

Sekoita mielellään yleiskoneella kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sokeri ja jauhoja sen verran, että saat pehmeän, mutta napakan taikinan. Anna koneen sekoittaa taikinaa 5-10 minuuttia, jotta siihen tulee hyvä sitko. Anna taikina kohota lämpimässä pyyhkeen alla kaksinkertaiseksi.

Laita pitsakivi ajoissa kuumenemaan grilliin tai uuniin, me paistoimme pitsat 240 asteessa kiertoilmauunissa, kun emme kovan vesisateen vuoksi päässeet grillin ääreen. Grillissä paistaessasi sulje kansi ja seuraa pitsan kypsymistä välillä kantta nostaen. Myöhemmin mökillä pitsakivi halkesi, kun osa siitä oli ritilän ja osa grillin valurautatason päällä, joten kiven alla on oltava tasainen lämpö...opiksi meille. Haljennut kivi on nyt juuri grilliririlän päälle sopiva ja siinä käyttökelpoinen, mutta pieni.

Täytteet 

muutama varhaisperuna 
1 dl ranskankermaa
(kinkkua, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia suikaleina)
mustapippuria
parmesanjuustoa ja Emmentalraastetta
(sinihomejuustoa)
tuoreita tai kuivattujaj yrttejä : basilika, oregano, timjami
parmesanjuustoa

Pese ja leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi. Pehmitä hetki mikrossa halutessasi, niin voit varmistua, että ne ehtivät kypsyä. 
Kauli taikina ohueksi pohjaksi silikoonialustan päällä - käytä reilusti jauhoja pohjan alla, että se varmasti irtoaisi pöydästä tai alustasta. Voit kaulia myös leivinpaperin päällä ja alla märkä talouspaperin pala liukuesteenä. Minä sain tästä taikinasta 4 keskikokoista pitsaa, kun taikina oli hyvin kohonnut.

Levitä pitsapohjalle ranskankermaa ohuelti, sitten perunaviipaleet, muut täytteet, halutessasi varovasti suolaa ja mustapippuria -tottakai! Ripottele juustot pinnalle ja taiteile pitsa kuuman kiven päälle - meidän pitsakiven mukana tullut puulasta oli liian paksu, joten siirsimme pitsat kuuman kiven päälle kahden leveän silikoonilastan kanssa - tähän tarvittiin kyllä kaksi tekijää! Jos taikinasta tekee kovemman, pitsa on helpompi siirtää, mutta sitten pohja tulee kovemmaksi. 

Huom! Frutti di mutsin blogista luin, että kannattaa kaulia pitsa leivinpaperin päälle, siirtää se leivinpaperin kanssa kivelle ja paistaa noin 4 min - kun pitsapohja on kova, voi leivinpaperin vetää välistä pois!

Paista, kunnes pitsan reunat ovat kauniin ruskeat, paistuminen tapahtuikin kuumassa uunissa yllättävän nopeasti. 

Lisää valmiin pitsan päälle tuoreita silputtuja pitsayrttejä ja halutessasi parmesanlastuja ja herkuttele!






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...