Siirry pääsisältöön

Perunapitsa pitsakiven päällä paistettuna



Ystävän suosituksesta ostin pitsakiven  - tosin kivet olivat kalliita , yli 50 €, joten päädyin ostamaan keraamisen laatan pitsan paistamiseen ulkogrillissä - ja käyhän se uuniinkin. Keraamisen laatan hinta oli 22 €. Kotona tutkin testituloksia ja huomasin, että ammattikokkien mielestä keraaminen laatta paistaa myynnissä olevia kiviä paremminkin - yllätyin iloisesti niin testituloksista kuin valtavan hyvästä ja rapeasta pitsasta - ilman kiven ei meillä enää pitsaa paisteta, oli tämä niin hyvää!. Testitulokset täällä linkissä.



Sattuikin juuri olemaan paikallislehdessä perunapitsan ohje ja eikun kokeilemaan!

Pitsataikina

2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
1/4 pala hiivaa
1 tl hunajaa tai sokeria
1/2 tl suolaa 
1/2 - 1 dl oliiviöljyä
hiivaleipävehnäjauhoja ja karkeita vehnäjauhoja tai durum vehnäjauhoja

Sekoita mielellään yleiskoneella kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sokeri ja jauhoja sen verran, että saat pehmeän, mutta napakan taikinan. Anna koneen sekoittaa taikinaa 5-10 minuuttia, jotta siihen tulee hyvä sitko. Anna taikina kohota lämpimässä pyyhkeen alla kaksinkertaiseksi.

Laita pitsakivi ajoissa kuumenemaan grilliin tai uuniin, me paistoimme pitsat 240 asteessa kiertoilmauunissa, kun emme kovan vesisateen vuoksi päässeet grillin ääreen. Grillissä paistaessasi sulje kansi ja seuraa pitsan kypsymistä välillä kantta nostaen. Myöhemmin mökillä pitsakivi halkesi, kun osa siitä oli ritilän ja osa grillin valurautatason päällä, joten kiven alla on oltava tasainen lämpö...opiksi meille. Haljennut kivi on nyt juuri grilliririlän päälle sopiva ja siinä käyttökelpoinen, mutta pieni.

Täytteet 

muutama varhaisperuna 
1 dl ranskankermaa
(kinkkua, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia suikaleina)
mustapippuria
parmesanjuustoa ja Emmentalraastetta
(sinihomejuustoa)
tuoreita tai kuivattujaj yrttejä : basilika, oregano, timjami
parmesanjuustoa

Pese ja leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi. Pehmitä hetki mikrossa halutessasi, niin voit varmistua, että ne ehtivät kypsyä. 
Kauli taikina ohueksi pohjaksi silikoonialustan päällä - käytä reilusti jauhoja pohjan alla, että se varmasti irtoaisi pöydästä tai alustasta. Voit kaulia myös leivinpaperin päällä ja alla märkä talouspaperin pala liukuesteenä. Minä sain tästä taikinasta 4 keskikokoista pitsaa, kun taikina oli hyvin kohonnut.

Levitä pitsapohjalle ranskankermaa ohuelti, sitten perunaviipaleet, muut täytteet, halutessasi varovasti suolaa ja mustapippuria -tottakai! Ripottele juustot pinnalle ja taiteile pitsa kuuman kiven päälle - meidän pitsakiven mukana tullut puulasta oli liian paksu, joten siirsimme pitsat kuuman kiven päälle kahden leveän silikoonilastan kanssa - tähän tarvittiin kyllä kaksi tekijää! Jos taikinasta tekee kovemman, pitsa on helpompi siirtää, mutta sitten pohja tulee kovemmaksi. 

Huom! Frutti di mutsin blogista luin, että kannattaa kaulia pitsa leivinpaperin päälle, siirtää se leivinpaperin kanssa kivelle ja paistaa noin 4 min - kun pitsapohja on kova, voi leivinpaperin vetää välistä pois!

Paista, kunnes pitsan reunat ovat kauniin ruskeat, paistuminen tapahtuikin kuumassa uunissa yllättävän nopeasti. 

Lisää valmiin pitsan päälle tuoreita silputtuja pitsayrttejä ja halutessasi parmesanlastuja ja herkuttele!






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi