Siirry pääsisältöön

Mustikkapiiras - kesän ensimmäinen


Kävimme eilen poimimassa 2 sangollista mustikoita - aikaa meni pari tuntia ja sadekin piti taukoa juuri sen ajan. Kuljetimme marjoja yli 200 km, sitten ne puhdistettiin ja vielä samana iltana leivoin Jämsässä kesän ekat mustikkapiirakat uusista marjoista. Näiden kuvassa olevien lisäksi tein yhden piiraan ilman kermaviiliä, vain mustikoita, sokeria ja perunajauhoja vähän täytteessä ja kauramuru pinnalla. 

Tavallisesti olen lisännyt kermaviili-munaseokseen vähän vehnäjauhoa -2 tl vehnäjauhoa korvaa yhden munan munamaidossa ja sitoo nestettä - nyt käytin samaan tarkoitukseen perunajauhoja. Kyllä tämä oli tosi hyvää iltakahvilla ja vielä seuraavanakin päivänä. Piiraan voi hyvin pakastaa ja marjoiksi käy mitkä vaan marjat.


Mustikkapiiras - kesän ensimmäinen

Mamman marjapiiras


- tästä ohjeesta tulee uunipellillinen tai 2-3 pyöreää piirakkaa vuoan koosta riippuen.

Lämmitä uuni 175-200 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla tai voitele ja jauhota vuoka. Pyöreään paistovuokaan leivinpaperi asettuu helpommin, jos ruttaat sen ensin ja sitten oikaiset

Pohja

250 g margariinia
1 1/2 -2 dl sokeria
2 munaa
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
3dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl pieniä kaurahiutaleita tai kauranleseitä tai sama määrä grahamjauhoja

Levitä taikina uunipellille ja jauhoja päälle -taputtele keskeltä reunoja päin taikina ensin tasaiseksi levyksi, työnnä sitten reunat taikinasta ylöspäin ja tasoita vielä pohjataikinaa. Toki pohjan voi myös kaulia leivinpaperin päälle -märkä paperi pöydän ja leivinpaperin välissä pitää paperin paikoillaan. 

Levitä pohjan päälle täyte ja marjat. 

Täyte

4prk kermaviiliä
4 kananmunaa
1/2-1  dl sokeria
4 tl vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
2 rkl perunajauhoja


Lisää vasta piiraan ja täytteen päälle +4-6 dl mustikoita

Sekoita kermaviiliseoksen kaikki aineet käsivatkaimella tasaiseksi massaksi -perunajauho ei saa jäädä kokkareiksi. Maista ja lisää sokeria vasta tarvittaessa lisää, minä käytin vain nuo pienemmät sokerimäärät, kun leivoin diabeetikollekin. Kaada seos piirakkapohjan päälle.

Lisää päälle pisteittäin 4-6 dl mustikoita. Paista 175-200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes reunat ovat ruskeat ja täyte on keskeltäkin hyytynyt. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...