Siirry pääsisältöön

Karamellisoitu sipulipiiras ja meloonisalaatti




Siitä onkin pitkään, kun olen leiponut sipulipiirasta! Muistan, kuinka vierastin ajatustakin ja kuinka sipulipiiras osoittautui sitten todella hyväksi! Suosittelen kokeilemaan. Alkuperäinen ohje on Valion ja muunsin sitä jonkin verran. 


POHJA
125 g leivontamargariini 60 %
2  dl hiivaleipävehnäjauhoja
½  dl kaurahiutaleita
1  tl leivinjauhetta
        1/2 - 1 dl sipulin makuista creme fraichea tai vettä sen tilalle

TÄYTE
400  g sipulia ja punasipulia ja sipulin varsia
2  rkl  öljyä
1  tl sokeria
ripaus yrttisuolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
2  dl Valio Emmental punaleima raastetta
        3  dl kolmen sipulin ruokakermaa 
        2 kananmunaa

( ruokakerman tilalle käy kermaviili, maustettu tai maustamaton creme fraiche ja maito tai jopa päiväykseltään vanha, mutta muuten pinnalta kunnollisen näköinen kermaviili tai kerma)


POHJA Sekoita monitoimikoneessa leikkuuterällä margariini ja yhdistetyt kuivat aineet murumaiseksi taikinaksi - jos tahdot kaurahiutaleiden rapeuden säilyvän, lisää ne vasta valmiiseen taikinaan. Lisää 1 dl maustettua crème fraîchea tai minä laitoin vettä sen tilalle. Sekoita.
Painele taikina voideltuun (jauhotusta ei tarvita) piirakkavuokaan (Ø 25 - 26 cm). Lämmitä uuni 200 asteeseen. Itse käytän aina kiertoilmatoimintoa.

TÄYTE Leikkaa sipulit 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
Kuumenna öljy isolla paistinpannulla. Lisää sipulit. Jos sipulit eivät kerralla mahdu pannulle ja haluat ne ehjinä piirakan pinnalle, paista ne kahdella pannulla tai kahdessa erässä. Jätä kuitenkin varsisilppu erikseen, sen voit lisätä valmiin piiraan päälle ennen paistamista.

Anna sipuleiden kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä 5-10 min. Ripota pinnalle sokeri. Käännä sipulit varoen, jotta renkaat pysyvät kasassa. Jatka kypsentämistä vielä ilman kantta 5 min. Mausta sipulit suolalla ja pippurilla.

Sekoita kananmunat ja maito, lisää ripaus yrttisuolaa ja valkopippuria.

Levitä piirakkapohjalle juustoraaste, munamaitoseos ja viimeksi sipulirenkaat ja pilkotut sipulin varret..

Paista 175 - 200 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 35 min tai kunnes kypsä. Tarjoa jäähtyneenä esim. salaatin kanssa. Koristele sipulinvarsilla tai tuoreilla yrteillä ja paahdetuilla siemenillä (ostin nämä valmiina).

Salaatti


Pilko kulhoon
lehtisalaattia
keltaista makeaa paprikaa
keltaista luumutomaattia
hunajameloonia

Päälle
Pannulla paahdettuja cashewpähkinöitä
Parmesan juustolastuja
oliiviöljyä ohuena nauhana kaataen ja samoin balsamico viinietikkaa




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...