Peruna pitsaan - yllättävän hyvää, kannattaa kokeilla! Kasvatimme ensimmäistä kertaa perunaa pihassamme - ai, kun ne ovatkin hyviä. Varsien kellastuessa ne leikattiin poikki perunamädän estämiseksi, mutta perunat ovat vielä pellossa nostamista odottamassa. Tänään teimme jälleen kerran perunapitsaa pitsakiven päällä uunissa.
Pizzapohja (2 "pizzeriakokoista" pizzaa tai 4 pientä)
350 g durumvehnäjauhoja tai karkeita vehnäjauhoja (ehdottoman hyviä pitsapohjassa ) TAI Myllyn paras pitsajauhoa
Pieni nokare hiivaa esim. 1/8 pala tai 1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
2 1/4 - 2 1/2 dl lämmintä vettä (vähemmän nestettä < kovempi pohja)
350 g durumvehnäjauhoja tai karkeita vehnäjauhoja (ehdottoman hyviä pitsapohjassa ) TAI Myllyn paras pitsajauhoa
Pieni nokare hiivaa esim. 1/8 pala tai 1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
2 1/4 - 2 1/2 dl lämmintä vettä (vähemmän nestettä < kovempi pohja)
Mittaa tarkasti niin saat juuri sopivan paksuisen taikinan!
Laita jauhot, kuivahiiva ja suola kulhoon, lisää muut aineet ja sekoita yleiskoneella ainakin 5 minuuttia tai käsin mielellään 10 minuuttia – näin syntyy hyvä sitko eikä taikina repeile kaulittaessa.
Kohota lämpimässä, leivinliinan alla tunnin verran.
Kaada taikina jauhotetun leivinpaperin päälle - silikoonialusta alla estää sen luisumisen taikinaa kaulittaessa. Jaa taikina kahteen tai neljään osaan. Jauhoja taikinan päälle ja kauli taikina ohueksi pitsapohjaksi. Levitä päälle ohuelti ranskankermaa perunapitsaan ja toiseen, kinkkupitsan pohjaan tomaattikastiketta ja haluamasi täytteet. Minä laittaisin tomaattikastikkeen päälle juustoraasteen, sitten täyteaineet. Juustoraasteeksi mieluiten pitsajuustoraastetta.
TOINEN TAPA TEHDÄ TAIKINA -LISÄYS 2018 - Nykyään sekoitan pitsataikinan tällä ohjeella edellisenä iltana, teen pehmeän taikinan, käytän Myllyn paras pitsajauhoa tai italialaista pitsajauhoa - jauhoja ei tarvitse mitata, mutta taikinan ei tarvitse aivan irrota edes kulhon reunoista jauhoja lisättäessä. Lisään pitsataikinaan noin ruokalusikallisen hapanjuurta, mutta sekään ei ole välttämätöntä tai sitten hiivan voi jättää pois ja tehdä taikinan vain hapanjuurileivonnan periaatteita noudattaen - se on sitten ihan oman tapansa. Mutta yön yli jääkaapissa kohotettu taikina on sitten seuraavana päivän esim. töistä tullessa todella hyvää. Kaulin sen leivinpaperin päälle, lisään täytteet ja annan taikinan siinä samalla vähän kohota. Vedän uunipellin ja leivinpaperin kanssa pitsan kuuman pitsakiven päälle ja kun lieivnpaperi alta irtoaa, nostan lastalla pitsaa ja vedän paperin välistä pois.
Perunapitsa
Laita pitsakivi ajoissa kuumenemaan grilliin tai uuniin, me paistoimme pitsat 210 asteessa kiertoilmauunissa. Tutki kiven lämmönkestävyys ohjeista. Grillissä paistaessasi sulje kansi ja seuraa pitsan kypsymistä välillä kantta nostaen. Kiven alla on oltava tasainen lämpö, jotta se ei halkea ja se on kuumennettava kylmästä uunista lähtien - lämpötilan vaihtelut voivat myös halkaista kiven.
Täytteet
muutama peruna
1 dl ranskankermaa
pitsajuustoraastetta
2 punasipulia
oliiviöljyä
ruskeaa sokeria tai tavallista sokeria
oliiveja
mustapippuria
tuoreita yrttejä tai kuivattua oreganoa, basilikaa ja timjamia
sinihomejuustoa
parmesanjuustoa tai lastuja
kirsikkatomaatteja
rucolaa tai muuta pikkusalaattia
Pese ja leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi. Pehmitä hetki uunissa - voit töpöttää talouspaperilla vähän öljyä viipaleiden päälle - tai mikrossa halutessasi, niin voit varmistua, että ne ehtivät kypsyä.
Leikkaa sipuli ja varret ohuiksi renkaiksi, pehmitä ne miedolla lämmöllä öljyssä paistinpannulla ja lisää pieni ripaus ruskeaa sokeria tai sokeria. Anna jäähtyä
Kauli taikina ohueksi pohjaksi silikoonialustan ja leivinpaperin päällä - käytä reilusti jauhoja pohjan alla, että se varmasti irtoaisi pöydästä tai alustasta. Minä sain tästä taikinasta 4 keskikokoista pitsaa, kun taikina oli hyvin kohonnut.
Levitä pitsapohjalle ranskankermaa ohuelti, sitten juustoraaste, perunaviipaleet, muut täytteet, halutessasi varovasti suolaa ja mustapippuria -tottakai! Vedä valmis pitsa leivinpaperi allaan uunipellin päälle, siitä kuumalle pitsakivelle uuniin. Paista ensin noin 4 minuuttia ja vedä sitten leivinpaperi välistä pois. ( kuvassa toisella kerralla tehty pitsa ilman homejuustoa)
Paista, kunnes pitsan reunat ovat kauniin ruskeat, paistuminen tapahtuikin kuumassa uunissa yllättävän nopeasti. Koristele pikkutomaateilla, parmesanlastuilla ja pikkusalaateilla. Ripottele päälle tuoreita tai kuivattuja yrttejä.
1 prk tomaattimurskaa
3 rkl tomaattisosetta
mustapippuria ja suolaa maun mukaan (voi lisätä myös valkosipulia puserrettuna)
(basilikaa, oreganoa)
Tomaattikastikkeen voi valmistaa joko siivilöimällä tomaattimurskasta nestettä pois tai keittämällä ja haihduttamalla nestettä. Keittämällä kastikkeen maku tiivistyy. Keittämisaika miedolla lämmöllä on 5- 20 minuuttia - riippuu, kuinka tiivistä kastikkeesta haluaa. Yrttimausteet kannattaa lisätä viimeksi, koska yrttien maut hukkuvat helposti keitettäessä.
juustoraastetta ohut kerros
pala kinkkua noin 100 g riittää hyvin
2 kpl punasipuleita
herkkusieniviipaleita (voi kuumentaa pannulla öljyssä, jos haluat)
oliiveja
pikkutomaatteja
rucolaa
Pitsan päälle
tomaattikastikettajuustoraastetta ohut kerros
pala kinkkua noin 100 g riittää hyvin
2 kpl punasipuleita
herkkusieniviipaleita (voi kuumentaa pannulla öljyssä, jos haluat)
oliiveja
pikkutomaatteja
rucolaa
Pilko kinkku.
Leikkaa sipuli ja varret ohuiksi renkaiksi, pehmitä ne miedolla lämmöllä öljyssä paistinpannulla ja lisää pieni ripaus ruskeaa sokeria tai sokeria. Anna jäähtyä
Kauli taikina ohueksi pohjaksi silikoonialustan ja leivinpaperin päällä - käytä reilusti jauhoja pohjan alla, että se varmasti irtoaisi pöydästä tai alustasta. Minä sain tästä taikinasta 4 keskikokoista pitsaa, kun taikina oli hyvin kohonnut.
Levitä pitsapohjalle tomaattikastiketta ohuelti, sitten juustoraaste, perunaviipaleet, muut täytteet, halutessasi varovasti suolaa ja mustapippuria -tottakai! Vedä valmis pitsa leivinpaperi allaan uunipellin päälle, siitä kuumalle pitsakivelle uuniin. Paista ensin noin 4 minuuttia ja vedä sitten leivinpaperi välistä pois.
Paista, kunnes pitsan reunat ovat kauniin ruskeat, paistuminen tapahtuikin kuumassa uunissa yllättävän nopeasti. Koristele pikkutomaateilla, parmesanlastuilla ja pikkusalaateilla. Ripottele päälle tuoreita tai kuivattuja yrttejä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: