Siirry pääsisältöön

Blogissa arvotaan lippuja viini- ja ruokamessuille - nyt voittamaan kiva messupäivä kahdelle

Olen aloittanut Kotkassa Kakkukurssien pitämisen tämän vuoden alussa. Blogini yläpalkista löytyy kurssien aiheet ja ajankohdat. Olisi kiinnostava tietää, mistä asioista sinä tahtoisit lisää oppia leivonnassa. Kokeneella leipurillakin, kuten urheilijalla tai minkä tahansa asian harrastajalla on usein halu ja aina mahdollisuus oppia uutta. Toisaalta moni, joka ei ole kiinnostunut leipomisesta, kokeilee jotain ja innostuu huomatessaan, että leipominen tuo hyvän mielen ja mukavia makuelämyksiä. Itse leipomalla voi säästää pitkän pennin vaikkapa juhlia järjestäessään. Itse olen huomannut, että vaikka olen leiponut aina, riittää uutta mielenkiintoista opittavaa leipomisessa ja koristelussa koko ajan. Macaronssit hämmentävät joka kerta - onnistuuko vai ei - pursotustaitoja voisi hioa vielä paljon, uudenlaisia makuyhdistelmiä kakun täytteisiin tahdon kokeilla kaiken aikaa, punajuuri leivonnassa houkuttaa kokeiluihin ja sokerimassatennareitakaan en ole vielä tehnyt ... ym.

Mikä on sellainen leivonnainen, jota suunnittelet tekeväsi, mutta et ole vielä kokeillut? Tai leivonnainen, jonka toteuttamiseen haluaisit lisäharjoitusta? Mitä koristelutekniikkaa tahtoisit opetella?  

Kyselyyn vastaamalla et sitoudu mihinkään, mutta voit voittaa. Vastaamalla tähän postaukseen olet mukana arvonnassa, jossa voit voittaa liput kahdelle Kirja- viini- ja ruokamessuille, jotka pidetään Helsingin Messukeskuksessa 27. - 30.10.2016. 

http://viiniruoka.fi/
https://shop.messukeskus.com/kirjamessut-viini-ruoka-hyva-elama-2016.html


Viimeisenä messupäivänä sunnuntaina on lisäksi Unelmakakut.fi järjestämät Kakunkoristelun SM-kisafinaali, jota yleisö pääsee seuraamaan.  Ja vielä - samana viikonloppuna on lakritsa- ja salmiakkifestivaalit http://www.lakritsifestivaalit.com/ .


Nyt kannattaa osallistua! Arvon yhdelle blogini tähän kyselyyn vastanneelle kaksi lippua käytettäväksi kertakäyntiin messuilla. Lipulla pääsee kaikkiin samanaikaisiin tapahtumiin messualueella. 

Kommentoi siis tähän postaukseen 12.10 - 20.10.2016 välisenä aikana ja liitä mukaan yhteystietosi, niin otan yhteyttä voittajaan ja lähetän messuliput kahdelle. Halutessasi liity mielellään myös blogini lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevan "Lue" linkin kautta.

Kommentit

  1. Macaronsit haluaisin oppia tekemään ja samoin erilaiset pursotukset vaativat vielä harjoittelua 😊

    VastaaPoista
  2. Parilla kurssillasi jo käyneenä niin mukavaa oli että tulisin mille tahansa koristekurssille.
    T. Mervi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mervi, on ollutkin mukavia iltoja samasta harrastuksesta innostuneiden kanssa ja yhteistyötä olemme kehitelleet muutoinkin jutellessamme kurssin aikana. Opimme paljon toinen toisiltamme :)

      Poista
  3. Pääsin koulussa tekemään ekaa kertaa konvehteja tänään ja voi että innostuin niistä niin paljon! Niitä olisi kiva päästä tekemään lisää. pirpana-@hotmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myy, joulun lähestyessä tuo onkin ajankohtainen aihe ja taito, joka harvalla on. Voit olla iloinen osaamisestasi !

      Poista
  4. Lähes kymmenen vuotta sitten näin kakkukirjassa suklaa-kirsikkakakun ohjeen ja kuvan. Se on piinannut minua kaikki nämä vuodet, mutta vieläkään en ole sitä tehnyt... Koristeluissa ruusupursotukset kiinnostaa, mutta pitäisi vaan tarttua tyllaan ja alkaa harjoittelemaan.
    Mukana arvonnassakin olisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja osoite on cerastes.cerastes ät gmail

      Poista
    2. Tuo suklaa-kirsikka on munkin toteutushaave - ja monella tavalla voi tehdä - ne on upeita.

      Poista
  5. Hei
    Olen seurannut youtube videoita ja ainakin minulle ne olivat hyvin opettavaisia!

    VastaaPoista
  6. Kivoja resepteja löyty tässäblogissa

    VastaaPoista
  7. Vastaukset
    1. Hyvät mahdollisuudet voittaa, kun osallistujia vain muutama :)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Paljon onnea! 2 lippua Kirja-, ruoka- ja viinimessuille osuivat arvonnassa sinulle.

      Poista
  8. Olisi mukava päästä messuille!: )
    minuhno@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt täytekakkuja vuosikausia monenlaisiin perhejuhliin. Haluaisin oppia erilaisia pursotuksia tekemään. Myös sokerimassalla/marsipaanilla koristelemisen taitoa tahtoisin parantaa.

      Poista
    2. Arvonnassa mukana. Leipurilla on aina kehittymisen kohtia, itse tietää, mikä milloinkin on ajankohtaista.

      Poista
  9. Macaronssit ollut pitkään To do-listalla ja haluisin oppia tekemään kun rakastan niitä yli kaiken :) Myös nakukakkua haluisin kokeilla :)

    Outi Pesonen
    pesonen_outi@hotmail.com

    VastaaPoista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  11. Paljon onnea Outi! Arvontaonni toi sinulle 2 pääsylippua Kirja-, viini- ja ruokamessuille.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...