Siirry pääsisältöön

Mustaherukka-valkosuklaacookiet


Pientä hyvää - sopii pakastettavaksikin. Cookies- pikkuleivissä voi käyttää erilaisia suklaita - valkosuklaata, tummaa suklaata Brunbergin oma on laktoositon, minttusuklaata tai esim salted caramel suklaata. Marjoina voi olla pakastemustaherukat, kuivatut karpalot, pakastevadelmat, pakastemustikat. Itse asiassa minua houkutti ajatus lisätä cookiesien mausteeksi cacao-chili mausteseosta, mutta en nyt rohjennut sitä kokeilla kuitenkaan.

Olen koonnut cookies aineksista myös joulupurkkeja, jolloin vain margariini ja kananmunat ovat jääneet purkista pois. Käytin silloin kuivattuja karpaloita makuna ja toisissa purkeissa oli smarties- karkkeja.

Näihin cookies pikkuleipiin käytin macaronsseista jääneen karkeamman mantelijauhon - hyvin sopisi mantelilastut tai -rouhe tai sitten sen voi jättää pois ja laittaa vaan jauhoja enemmän. Kannattaa muuten paistaa aina pikkuleivissä koekakku - jos pikkuleivät leviävät liikaa, lisää taikinaan jauhoja. Jos taas cookiesit jäävät kokkareeksi pellille, voi taikinaan lisätä vettä, maitoa, kermaa tai öljyä. Ja murotaikinaahan kannattaa pitää hetki kylmässä, ennen kuin siitä alkaa pikkuleipiä muotoilemaan. Lapsuuskodissani vietiin vielä uunipellilläkin olevat pikkuleivät hetkeksi ulos pakkaseen ennen paistamista - näin pikkuleivät säilyttävät  paistettaessa paremmin muotonsa. Mutta kyllä cookiesit on tarkoitettu leviäväksi. 

Ja tässäpä ohje, joka lähti kokeiluun Kotivinkistä, mutta vastaavia ohjeita on kyllä monessa paikkaa - kokemukseni mukaan makuasioissa on kyllä eroa eri ohjeissa.

Mustaherukka- valkosuklaacookiet 

- tästä annoksesta sain noin 60 kpl

200 g margariinia
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa tai 3 -4 keltuaista, jos niitä on esim. Macaronssien leipomisesta jäänyt
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl mantelijauhoa tai -rouhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g valkosuklaata
1 1/2 dl pakaste mustaherukkaa

Vaahdota margariini ja sokerit, vatkaa joukkoon kananmunat tai keltuaiset. 

(Jos kuivat aineet ovat lahjapurkissa, voi alussa vaahdottaa hieman margariinia ja kananmunia ja kipata kuivat aineet joukkoon ja sekoittaa vain vähän puulastalla niitä.)

Sekoita kuivat aineet ja lisää suklaarouhe kuiviin aineisiin. Sekoita margariinivaahtoon kuivat aineet puulastalla, ei koneella, koska silloin taikina sitkistyy ja rouheiset aineet pilkkoutuvat. Kaada lopuksi päälle pakastejäiset marjat - sekoita mahdollisimman vähän, etteivät marjat värjää.

Laita taikina pakastimeen tai jääkaappiin hetkeksi. Nostele sitten kahdella pienellä teelusikalla kokkareita pellille - älä tee liian suuria, koska pikkuleivät leviävät uunissa. Kannattaa paistaa ensin pari koekakkua ja katsoa, miten ne uunissa käyttäytyvät - tarvitseeko lisätä jauhoja tai nestettä.

Paista 200 asteessa kauniin vaalean ruskeiksi. Jäähdytä. Halutessasi voit koristella esim. vaaleanpunaisella pikeerillä eli tomusokerivalkuaisseoksella ja nonparelleilla tai sulatetulla suklaalla - pussiin ja pussin kulmaan pieni aukko, josta voi valuttaa raitoja pikkuleipien päälle. Jäähdytä hyvin ennen pakastamista, etteivät pikkuleivät tartu toisiinsa- josko näitä sitten pakastimeen jää laitettavaksi. :)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...