Siirry pääsisältöön

Mustaherukka-valkosuklaacookiet


Pientä hyvää - sopii pakastettavaksikin. Cookies- pikkuleivissä voi käyttää erilaisia suklaita - valkosuklaata, tummaa suklaata Brunbergin oma on laktoositon, minttusuklaata tai esim salted caramel suklaata. Marjoina voi olla pakastemustaherukat, kuivatut karpalot, pakastevadelmat, pakastemustikat. Itse asiassa minua houkutti ajatus lisätä cookiesien mausteeksi cacao-chili mausteseosta, mutta en nyt rohjennut sitä kokeilla kuitenkaan.

Olen koonnut cookies aineksista myös joulupurkkeja, jolloin vain margariini ja kananmunat ovat jääneet purkista pois. Käytin silloin kuivattuja karpaloita makuna ja toisissa purkeissa oli smarties- karkkeja.

Näihin cookies pikkuleipiin käytin macaronsseista jääneen karkeamman mantelijauhon - hyvin sopisi mantelilastut tai -rouhe tai sitten sen voi jättää pois ja laittaa vaan jauhoja enemmän. Kannattaa muuten paistaa aina pikkuleivissä koekakku - jos pikkuleivät leviävät liikaa, lisää taikinaan jauhoja. Jos taas cookiesit jäävät kokkareeksi pellille, voi taikinaan lisätä vettä, maitoa, kermaa tai öljyä. Ja murotaikinaahan kannattaa pitää hetki kylmässä, ennen kuin siitä alkaa pikkuleipiä muotoilemaan. Lapsuuskodissani vietiin vielä uunipellilläkin olevat pikkuleivät hetkeksi ulos pakkaseen ennen paistamista - näin pikkuleivät säilyttävät  paistettaessa paremmin muotonsa. Mutta kyllä cookiesit on tarkoitettu leviäväksi. 

Ja tässäpä ohje, joka lähti kokeiluun Kotivinkistä, mutta vastaavia ohjeita on kyllä monessa paikkaa - kokemukseni mukaan makuasioissa on kyllä eroa eri ohjeissa.

Mustaherukka- valkosuklaacookiet 

- tästä annoksesta sain noin 60 kpl

200 g margariinia
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa tai 3 -4 keltuaista, jos niitä on esim. Macaronssien leipomisesta jäänyt
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl mantelijauhoa tai -rouhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g valkosuklaata
1 1/2 dl pakaste mustaherukkaa

Vaahdota margariini ja sokerit, vatkaa joukkoon kananmunat tai keltuaiset. 

(Jos kuivat aineet ovat lahjapurkissa, voi alussa vaahdottaa hieman margariinia ja kananmunia ja kipata kuivat aineet joukkoon ja sekoittaa vain vähän puulastalla niitä.)

Sekoita kuivat aineet ja lisää suklaarouhe kuiviin aineisiin. Sekoita margariinivaahtoon kuivat aineet puulastalla, ei koneella, koska silloin taikina sitkistyy ja rouheiset aineet pilkkoutuvat. Kaada lopuksi päälle pakastejäiset marjat - sekoita mahdollisimman vähän, etteivät marjat värjää.

Laita taikina pakastimeen tai jääkaappiin hetkeksi. Nostele sitten kahdella pienellä teelusikalla kokkareita pellille - älä tee liian suuria, koska pikkuleivät leviävät uunissa. Kannattaa paistaa ensin pari koekakkua ja katsoa, miten ne uunissa käyttäytyvät - tarvitseeko lisätä jauhoja tai nestettä.

Paista 200 asteessa kauniin vaalean ruskeiksi. Jäähdytä. Halutessasi voit koristella esim. vaaleanpunaisella pikeerillä eli tomusokerivalkuaisseoksella ja nonparelleilla tai sulatetulla suklaalla - pussiin ja pussin kulmaan pieni aukko, josta voi valuttaa raitoja pikkuleipien päälle. Jäähdytä hyvin ennen pakastamista, etteivät pikkuleivät tartu toisiinsa- josko näitä sitten pakastimeen jää laitettavaksi. :)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi