Siirry pääsisältöön

Mausteöljyt



Kuivatimme yrttejä jo keskikesällä pienissä nipuissa ja hienonsimme niitä maustepurkkeihin. Yrtit olisi hyvä kuivattaa lämpimässä, ilmavassa ja pimeässä paikassa, mutta kun ei meillä sellaista ole, ripustamme pyykkinarun joko kodinhoitohuoneeseen tai mökillä vaikkapa saunan eteiseen ja pienillä metallilangoilla tai pyykkipojilla yrttiniput laitetaan kuivumaan.

Yrttejä meillä kasvaa kukkapenkeissä ja ruukuissa - osa niistä on monivuotisia, mutta joka kesä varmaan jotain uusiakin taimia istutetaan. Eksoottisimmat ovat varmaan eestiläinen metsävalkosipuli, jonka lehdet ovat kuin kielon lehdet, suklaaminttu ja aniksen makuinen saksankirveli, joka heittelee siemeniään ja joka vuosi nousee pieniä taimia, mutta en ole saanut sitä kasvamaan oikein kunnolla suureksi kesän aikana. Näitä kolmea jännityksellä odotamme keväisin nouseeko ne vai ei. Timjami ja oregano, sitruunamelissa, minttu ja rosmariini nousevat penkistä vuosi toisensa jälkeen. Basilikaa istutamme sekä siemenistä, että tökkäämme valmiita kaupan basilikaruukkuja keväällä multaan. Basilika muuten juurettuu hyvin vedessä - noista valmispurkeista saa siten monia taimia alkuun.

Nyt kun satoi ensilumi, kävin vielä pelastamassa oreganon lehtivarsia ja kukintoja - kukkia voisi muuten ruiskukan tavoin kuivata vaikka leivonnaisten koristeeksi. Tein yrttiöljyä. Jos öljykastikkeen käyttää pikaisesti, voi tuoreet yrtit sekoittaa sellaisenaan - pestynä ja kuivattuna - öljyyn, mutta pitemmän päälle, etenkin jos ne nousevat öljyn pinnalle, ne homehtuvat. Olen viime vuosina tehnyt yrttiöljyt niin, että pesen pullot ensin hyvin kuumalla vedellä - usein astianpesukoneessa. Huuhtelen pullot kuumalla vedellä useaan kertaan ja anna pullojen kuivaa. Bakteerit ja pieneliöt saa varmimmin tapettua pulloista kuumentamalla niitä uunissa 100 asteessa noin 5 minuuttia - korkit pitäisi keittää. En ole tehnyt kuumentamista, kun on kyse sisätiloissa säilytetyistä puhtaista pulloista.

Pullon pohjalle voi laittaa kokonaisia mustapippureita, sinapinsiemeniä, kuivattuja pikkuchilejä - ne tekevät öljystä tosi voimakkaan makuisen! - tai muita mausteita maun mukaan. Tänä vuonna laitoin vain mustapippuria ja tuoretta oreganoa. Viime vuonna tein timjami- ja basilikaöljyjä. Yrtit kannattaa pestä ja kastaa nopeasti kiehuvaan veteen pinsettien avulla ja sen jälkeen laittaa pulloon ja kaataa hyvälaatuista oliiviöljyä päälle niin paljon, että yrtit peittyvät. 

Kun kasviksia pakastetaan, ne ryöpätään nopeasti kuumassa vedessä, jotta niiden entsyymitoiminta loppuu ja mahdolliset bakteerit tai muut eliöt kuolevat. Tästä sain idean kastaa yrtit kuumaan veteen ja näin ne säilyvät öljyssä pitempään kuin vuoden. 

Säilytän öljyjä varmuuden vuoksi ainakin jonkin aikaa jääkaapissa, mutta oliiviöljyhän samenee jääkaapissa, joten sen oikea säilytyspaikka on huoneenlämmössä. Viime vuonna otin jääkaapista pullon kerrallaan käyttöön huoneenlämpöön. 

Tämä yrttiöljy on ihanaa salaatin kastikkeena ja käy myöskin leivontaan - sämpylöihin, pitsaan. suolaisiin muffineihin jne.  Neitsytoliiviöljyt puristetaan mekaanisesti oliiveista, eikä niitä kuumenneta - ne soveltuvat parhaiten leivontaan ja salaatin kastikkeisiin, mutta ei niinkään paistamiseen - mutta kevyt kuumentaminen öljyssä onnistuu. Sekoiteoliiviöljyillä (pakkauksessa merkintä olive oil tai pure olive oil) voi paistaakin. 

Yrttiöljyssä voisi käyttää rypsiöljyäkin, koska se sopii niin paistamiseen, leivontaan kuin salaatteihinkin - rypsiöljy on tällä hetkellä suositelluin öljy ja rapsiöljyn koostumus on lähellä rypsiöljyä.  Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan elimistön päivittäin tarvitseman pari grammaa omega-3-rasvahappoja saa  parhaiten parista ruokalusikallisesta rypsiöljyä, kourallisesta saksanpähkinöitä tai 100 grammasta rasvaista kalaa. Oliiviöljynkin rasvahapot ovat elimistölle terveellisiä, mutta omegakolmosia oliiviöljyssä ei juurikaan ole.  Kasviöljyt huolehtivat verisuoniterveydestä ja avaavat verisuonista eläinrasvan aikaansaamia tukkeumia, huolehtivat ihon terveydestä sekä toimivat hormonien rakennusaineina ja aivoterveydenkin kannalta kasviöljyt ovat suositeltavia. 

Kommentit

  1. Tämä on loistava idea! Käytän paljon eri kasviöljyjä ja mietinkin että niitä voisi vähän maustella. En tiennytkään että pullot pitää kuumentaa bakteerien poistamiseksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...