Siirry pääsisältöön

Puolukkamoussekakku


Puolukkamoussekakku sokeripaahdetulla rukiisella hiutalepohjalla 

oli sitten hyvää. Pidän itse raikkaista perusmauista. Tätä kannattaa valmistaa jouluksi! Ohje on nopeatekoinen. tämän kokoisena 10-12 henkilölle ja 20-24 sentin vuokaan.

Pohja 


3 dl ruishiutaleita
50 g margariinia
3/4 dl fariinisokeria.

Paahda ruishiutaleita pannulla hetki. Lisää margariini ja fariinisokeri ja anna niiden sulaa. Levitä seos irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja jonka reunat on öljytty (tai leivontaspray) ja tomusokeroitu > moussekakku irtoaa liukumalla näin käsitellystä vuoasta. Minä teen mousse- ja juustokakut suoraan tarjoilualustan ja kakkupahvin päälle irtoreunassa hyydyttäen. 


Täyte

3 liivatelehteä - Meiran isoja tukusta TAI 4 1/2 pientä liivatelehteä
2 tlk Flora vispiä tai vispikermaa 
2 tlk vaniljarahkaa
noin 100 g valkosuklaata (käytin Lidlin oman levyn)
1/2 dl sokeria
4 tl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria
3 rkl sitruunan mehua

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma, lisää sokerit. Kiehauta sitruunanmehu  ja sekoita vähän puristetut liivatteet kiehuvaan veteen. Anna jäähtyä hetki. 
Sulata suklaa muovikulhossa mikrossa matalalla teholla. Muovikulho ei kuumene liikaa, siksi se on suklaan sulatukseen paras. Suklaa on valmis, kun pystyt lusikalla sekoittamaan sen tasaiseksi.

Sekoita sula suklaa rahkaan, lisää liivateseos. Nostele joukkoon vaahdotettu kerma. Maista ja tarvittaessa mausta lisää. Nostele ja painele seos kakkupohjan päälle - painellessa estät ilmakuplat reunoilla. Laita pakastimeen hyytymään hetkeksi. Kun pinta on hyytynyt, lisää puolukkakerros.

Puolukkakerros pinnalle

2 liivatelehteä tai 3 pientä
200 g pakastepuolukoita
1/2 -1 dl vettä
3 rkl sokeria
2 rkl sitruunanmehua

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Lämmitä vähän aikaa pakastemarjoja mikrossa. Soseuta pakastepuolukat veden ja sokerin kanssa monitoimikoneen leikkuuterällä - jätä kuitenkin joitain marjoja joukkoon, seoksen ei tarvitse olla aivan tasaista massaa. 
Kuumenna sitruunanmehu ja liuota vähän puristetut liivatteet siihen, sekoita tämä puolukoiden joukkoon. Kaada kakun pinnalle, tasoittele, anna hyytyä jääkaapissa yön yli tai nopeammin pakasteessa tai ulkona pakkasessa hyydyttäen. Irrota kakku vuoasta ja nosta se tarjoilulautaselle ja koristele esim puolukan varvuilla ja marjoilla tai kermavaahdolla tai valkoisilla irtokarkeilla tai kuulilla tia kermavaahdolla ja joulupipareilla. Liivateseoksen päällä sokeriset koristeet vaativat alleen keksinmuruja tai sulatettua suklaata, muutoin ne sulavat. Hyvää joulun aikaa!




Kommentit

  1. Nyt löyty! Oon pitkään jo haikaillu tän tyylisestä kakusta. Puolukka on joulukakussa niin huippu. Ehdottomasti teen tätä! Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Hyvän kuuloinen ohje! Mistä olet löytänyt tuollaisen piparin mallisen vuoan? Olen etsinyt, mutten ole löytänyt.

    VastaaPoista
  3. Kiitos viesteistänne. Vuoka on Tallinnasta ostettu, metallinen. Kärkkäisellä olen nähnyt niitä myös, voisi katsoa löytyykö verkkomyynnistä.

    Kiva, jos ohje kiinnostaa! Minä teen näitä omia sovelluksiani eri ohjeita yhdistellen ja nyt tuli mieleeni valkosuklaa puolukan kaveriksi ja se osoittautuikin hyväksi yhdistelmäksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...