Siirry pääsisältöön

Kalastajan torttu


Tämä ihana kylmäsavulohimoussekakku on ollut perheemme monissa juhlatarjoiluissa mukana. Ohje on alunperin Sunnuntain eli nykyään Raision - ja ohje on vähän käytössäni muuntunut. Toinen hyvä savukalamoussekakkuohje  löytyy Valiolta, se on blogissani täällä. Ja saaristolaisleivän muruista on tehty pohja lohimoussekakkuun tässä ohjeessa.   Mutta pisimpään perheen herkkuohjeena on ollut tämä alla oleva kalastajan torttu.

Kalastajan juustotorttu

12:lle hengelle

Pohja

100 g  Sunnuntai Leivontamargariinia
200 g  hapankorppuja  
1/2 dl maitoa

Täyte: 


6  liivatelehteä  (minä käytän tukun isoa 4 gramman  Meiran liivatelehteä, pieniä liivatelehtiä voisi olla 6-7 kpl)
1 dl sitruunamehua
3 dl  kurkkua pieninä kuutioina  
2 rkl ruohosipulia tuoretta tai pakastettua (tai kevätsipulia tai purjoa )  
1 dl - 1 1/2 dl  tilliä hienonnettuna  
250 g  kylmäsavustettua kirjolohta  
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl kermaa Flora vispiä tai vastaavaa
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 tl sokeria
1/3 tl suolaa


 Koristeluun: kurkkua, kylmäsavustettua kirjolohta, limeä tai sitruunaa, tilliä, pikkusalaatteja, pikkutomaatteja tai paprikaa


Ohjeet

Paloittele hapankorput ja hienonna esim. monitoimikoneessa. Sulata margariini ja anna jäähtyä. Sekoita pohjan aineet keskenään. 

Vuoraa irtoreunaisen vuoan (halkaisija 22 cm) pohja leivinpaperilla ja taputtele siihen hapankorppuseos. TAI kokoa torttu kakkupahvin päälle öljyllä voidellun tai spray'atun irtoreunan sisään. Nosta pohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä, kunnes ne pehmiävät.

Leikkaa kurkku ja lohi kuutioiksi, hienonna sipuli ja tilli. Notkista tuorejuustot kulhossa. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. 

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan mehuun. Kaada seos vähän jäähtyneenä tuorejuuston joukkoon samalla sähkövatkaimella vatkaten. Lisää puulastalal nostellen kermavaahto kurkku- ja lohikuutiot, sipulit, tilli ja mausteet. Maista ja tarvittaessa mausta - mielestäni kirpakka sitruuna ja tilli saa maistua tässä.

Kaada täyte hapankorppupohjan päälle. Tasoita pinta ja anna hyytyä jääkaapissa peitettynä seuraavaan päivään ja hyydytä nopeammin pakasteessa - älä kuitenkaan anna jäätyä, koska kurkku vettyy pakastettaessa.

Irrota reunarengas ja siirrä torttu tarjoiluastiaan. Leikkaa kurkku ja lohi pieniksi kuutioiksi ja lime lohkoiksi. Koristele torttu. Voit tehdä myös lohiruusukkeita, pikkutomaattitulppaaneja tai sydämiä pikkutomaateista.

Tämän tortun voi tehdä myös piirasvuokaan - minä tein samalla kaksi pientä annosvuoan kokoista iltapalaherkkua pikkupiirasvuokiin.

Henkilön Päivi Salonen kuva.

Kommentit

  1. Ihanan näköinen - ohje... ?

    Ulpu

    VastaaPoista
  2. Lupasin tehdä suolasen piirakan lastenlasten synttäreille ja tämä meni kokeiluun, vesi herahti kielelle jo ohjetta lukiessa. Kiitos! t. Immu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joko kokeilit? On meillä monessa juhlassa hyväksi koettu, mutta makuasiat ovat tosi henkilökohtaisia - se mistä toinen tykkää kovasti, ei toiselle maistu ihmeeltä.. sekin on omassa perheessä koettu :)

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...