Siirry pääsisältöön

Lakritsi-suklaa-sitruunakakku



Lakritsi-suklaa-sitruunakakku on hyvän makuinen kuivakakku, jonka paistoin tähden mallisessa vuoassa ja kuorrutin kerma-lakuseoksella ja koristelin lakritsan makuisilla karkeilla. Toki tähän kakkuun olisi voinut käyttää täytteenäkin tuota kuorrutetta, joka maistuikin tosi hyvältä, se ei ollut liian lakritsainen, mutta maun voimakkuutta on helppo säätää mieleisekseen. Tarkoitukseni oli kokeilla Valion uutta lakritsi-sitruunarahkaa, mutta kun maistoin sitä sellaisenaan, en rohjennutkaan laittaa sitä kovin paljon täytteeseen -rahkan maku jakaa mielipiteitä, toiset tykkäävät kovasti, toiset eivät. Kakun pohjan tein Valion ohjeella, päällisen ohjeen tein itse. 

LAKRITSI-SUKLAAKAKKU


1 prk   maustettua rahkaa sitruunainen lakritsi
125 g    margariinia
1,5 dl    sokeria
4     munaa
2 ½  dl    vehnäjauhoja
150  g    leivontasuklaata
3  rkl    kaakaojauhetta
2  tl    leivinjauhetta
2  tl    vaniljasokeria

Jäähtyneen kakun pinnalle 

3 dl kermaa tai Flora vispiä
1 1/2 dl tomusokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta
1/2 prk lakutuorejuustoa
1 dl maustettua rahkaa sitruunainen lakritsi
2 rkl lemon curdia

 lakumakeisia


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu suklaa, sulatettu voi ja purkki rahkaa. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Vuoraa  Ø 24 irtopohjavuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla n. 35 min, kunnes tikkuun ei tartu taikinaa, kun se painetaan kakun keskelle.

Vaahdota kerma, lisää loppuvaiheessa vatkaamista sokerit, rahka, tuorejuusto, johon on hyvin sekoitettu pehmennetty lemon curd ja vaniljakreemijauhe. Tarkista maku. Levitä ensin ohut kerros kuorrutetta kakun pintaan, jäähdytä kakku esim. pakasteessa pikaisesti ja lisää loppu kermaseos joko pursottaen tai lastalla kakun pinnalle. Koristele. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi