Siirry pääsisältöön

Runebergin tortut



Leivoin Runebergin tortut tällä kertaa Dansukkerin ohjeella - sokerin korvasin ruokokidesokerilla piparinmurut korppujauhoilla. Täytteenä kermaa, tuorejuustoa, vaniljakreemijauhetta ja manteliaromia, sokeria ja van.sokeria.

Runebergin tortut 6 kpl


150 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1 ½ dl ruokokidesokeria
1 tl  Vaniljasokeria
2 munaa
1 dl korppujauhoja tai piparkakun muruja
1 dl mantelijauhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
manteliaromia yksi pieni pisara

Täytteeksi 

1/2 dl Flora vispiä
50 g tuorejuustoa
pisara manteliaromia
1 tl vaniljakreemijauhetta
 sokeria, vaniljasokeria maun mukaan


Pinnalle

noin 1/2 dl vadelmamarmeladia
n. 1dl Dansukker Tomusokeria
pieni tilkka vettä ja elintarvikeväriä aivan vähän

Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri keskenään. Lisää vaniljasokeri ja munat yksitellen vatkaten. Lisää vielä keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä lopuksi manteliaromi käännellen.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Laita vuoat pellille. Jaa taikina voideltuihin runebergintorttu- tai savariinivuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 20 minuuttia.

Käännä vuoat ympäri uunista otettaessa ja paina, niin saat leivonnaisen pohjan tasaiseksi. Nosta vuoat pois hieman jäähtyneistä tortuista.  Käännä tortut oikein päin. 

Koverra keskelle muffiniporalla kolo, johon laitat kerma-juustotäytettä pursotinpussista. 

Vaahdota kerma ja lisää lopussa tuorejuusto ja vaniljakreemijauhe ja manteliaromi ja sokerit. tarkista maku. Laita seos pursotinpussiin ja leikkaa pussin suu auki.

Pursota keskelle vadelmamarmeladia ja ympärille hammastahnan paksuista tomusokeri-vesiseosta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...