Tämä Valiolta mukailemani ohje yllätti minut täysin ja tosi mieluisalla tavalla! En oikein pidä soodaleivonnaisista niiden happaman maun vuoksi- tässä on kohotusaineena sekä ruokasoodaa, että leivinjauhetta ja maku on todella hyvä. Taikina on red velvet kakun tyylinen, mutta tässä ei ole kaakaota. Taikinassa ei myöskään ole lisättyä rasvaa, joten paperiset kuppikakkuvuoat pysyivät siisteinä paistamisen ajan.
Jos vertaa murotaikinaa eli kakkutaikinaa, - jossa vatkataan margariini ja sokeri ja sitten yksitellen vatkaten munat joukkoon ja jauhota lisätään käsin sekoittamalla - pikataikinaan, jossa vaan kaikki aineet sekoitetaan yhteen, niin olen kyllä ennemmin murotaikinan puolella - pikataikinasta tulee usein tiiviimpi ja sitkeämpi, vaikka kuinka välttäisi liikaa sekoittamista jauhojen lisäämisen jälkeen - vehnäjauhojen sitkohan sieltä sekoitettaessa esille tulee. Teeleivissä ja vastaavissa heti lämpiminä syötävissä leivonnaisissa sekoittamalla tehty pikataikina on paikallaan, mutta kuohkeutta siihenkin voi lisätä muffini-ja torttutaikinoissa vatkaamalla vähän kananmuniin ilmaa joukkoon.
Mutta tämä pikataikina - että se oli hyvää!! Ja kaiken kukkuraksi ohjeeseen tulee 2 rkl vadelmaviinietikkaa - laitoin omenaviinietikkaa tilalle ja varovasti vain yhden ruokalusikallisen, kun sekin tuntui paljolta - maistoin ja lisäsin toisen. Viinietikka ei lainkaan maistu taikinassa!
Katsokaapa kuinka ihanan vaaleanpunaisia kuppikakut ovat sisältä! Tein kaksi taikinaa. Ensin laitoin joulun punaista väriä ja vähän runsaammin, koska red velvet kakussakin on vaikea saada taikinaan punaista väriä - mutta liikaa tuli - alla näkyy kuvissa nuo aivan kirkkaan punaiset kuppikakut. Ystävänpäiväksi tahdoin pinkkiä - siis uusi yritys - nyt laitoin aivan vähän pinkkiä elintarvikeväriä (Pro Gel) ja kyllä tuli kaunis! Taikina väri säilyi hyvin paistettaessa kuppikakut.
Taikina näytti tältä:
Pink velvet kuppikakut
Taikina
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 ½ dl sokeria
1 prk (200 g) rahkajogurttia tai rahkaa tai kermaviiliä
2 munaa
2 rkl omena- tai vadelmaviinietikkaa
tippa pinkkiä elintarvikeväriä (uskaltaisin kokeilla etikkapunajuurien lientä muutama tippa taikinaan, jos ei ole elintarvikeväriä kotona)
n. 100 g paistonkestävää vadelmamarmeladia
Kuorrutus
1 dl kermaa
150 g kinuskituorejuustoa
sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan
2 rkl valmista kinuskikastiketta
2 tl vaniljakreemijauhetta
Vähän pinkkiä elintarvikeväriä
Sekoita kulhossa vehnä- ja perunajauho, leivinjauhe, ruokasooda ja sokeri.
Yhdistä kermaviili, munat, etikka ja väri. Sekoita tasaiseksi. Lisää seos kuivien aineiden joukkoon ja kääntele taikina tasaiseksi. Vältä turhaa sekoittamista.
Jaa taikina muffinssivuokiin, jotka olet laittanut muffinipellin koloihin. Täytä vuoat lähes täyteen. Lisää pinnalle teelusikallinen marmeladia - tämän voi jättää poiskin tai laittaa tilalle palat taloussuklaata
.
Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 20 min, kunnes tikulla kokeillen ei tartu taikinaa enää kakun keskeltä tikkuun. Anna jäähtyä.
Notkista tuorejuusto sekoittamalla, vaahdota kerma. Yhdistä juustoa ja kerma, lisää mausteet. Laita pursotinpussiin missä on tähti- tai pyöreäkärkinen tylla. Pursota ruusuke muffinssien pinnalle keskeltä alkaen.
Viimeistele halutessasi sydänkoristeilla ja/tai nonparelleilla.
Ja valmiit paistetut vaaleanpunaiset kuppikakut tässä:
Ensimmäinen taikina oli punaisempaa. Huomaa todella hyvä! kuppikakkutaikinan annostelija - metallinen jäätelökauha. Taikina voi toki pursottaa pursotinpussistakin vuokiin.
Ja näin kirkkaita tuli ensimmäisen satsin muffineista:
Tässä vielä alla lopputulos. Koristeena pikeerillä koristellut piparit ja marmoroidusta sokerimassalevystä tehdyt sydämet - kuviokaulimella pintakoristelu
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: