Siirry pääsisältöön

Ystävänpäiväksi ihanat vaaleanpunaiset pink velvet kuppikakut



Tämä Valiolta mukailemani ohje yllätti minut täysin ja tosi mieluisalla tavalla! En oikein pidä soodaleivonnaisista niiden happaman maun vuoksi- tässä on kohotusaineena sekä ruokasoodaa, että leivinjauhetta ja maku on todella hyvä. Taikina on red velvet kakun tyylinen, mutta tässä ei ole kaakaota. Taikinassa ei myöskään ole lisättyä rasvaa, joten paperiset kuppikakkuvuoat pysyivät siisteinä paistamisen ajan.

Jos vertaa murotaikinaa eli kakkutaikinaa, -  jossa vatkataan margariini ja sokeri ja sitten yksitellen vatkaten munat joukkoon ja jauhota lisätään käsin sekoittamalla - pikataikinaan, jossa vaan kaikki aineet sekoitetaan yhteen, niin olen kyllä ennemmin murotaikinan puolella - pikataikinasta tulee usein tiiviimpi ja sitkeämpi, vaikka kuinka välttäisi liikaa sekoittamista jauhojen lisäämisen jälkeen - vehnäjauhojen sitkohan sieltä sekoitettaessa esille tulee. Teeleivissä ja vastaavissa heti lämpiminä syötävissä leivonnaisissa sekoittamalla tehty pikataikina on paikallaan, mutta kuohkeutta siihenkin voi lisätä muffini-ja torttutaikinoissa vatkaamalla vähän kananmuniin ilmaa joukkoon.

Mutta tämä pikataikina - että se oli hyvää!! Ja kaiken kukkuraksi ohjeeseen tulee 2 rkl vadelmaviinietikkaa - laitoin omenaviinietikkaa tilalle ja varovasti vain yhden ruokalusikallisen, kun sekin tuntui paljolta - maistoin ja lisäsin toisen. Viinietikka ei lainkaan maistu taikinassa!  

Katsokaapa kuinka ihanan vaaleanpunaisia kuppikakut ovat sisältä! Tein kaksi taikinaa. Ensin laitoin joulun punaista väriä ja vähän runsaammin, koska red velvet kakussakin on vaikea saada taikinaan punaista väriä - mutta liikaa tuli - alla näkyy kuvissa nuo aivan kirkkaan punaiset kuppikakut. Ystävänpäiväksi tahdoin pinkkiä - siis uusi yritys - nyt laitoin aivan vähän pinkkiä elintarvikeväriä (Pro Gel) ja kyllä tuli kaunis! Taikina väri säilyi hyvin paistettaessa kuppikakut. 



Taikina näytti tältä:



Pink velvet kuppikakut


Taikina

2  dl vehnäjauhoja
1  dl perunajauhoja
1  tl leivinjauhetta
½  tl ruokasoodaa
1 ½  dl sokeria
1  prk (200 g) rahkajogurttia tai rahkaa tai kermaviiliä
2 munaa
2  rkl omena- tai vadelmaviinietikkaa
tippa pinkkiä  elintarvikeväriä (uskaltaisin kokeilla etikkapunajuurien lientä muutama tippa taikinaan, jos ei ole elintarvikeväriä kotona)
n. 100 g paistonkestävää vadelmamarmeladia

Kuorrutus

1 dl kermaa
        150 g kinuskituorejuustoa
        sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan
        2 rkl valmista kinuskikastiketta
        2 tl vaniljakreemijauhetta
        Vähän pinkkiä elintarvikeväriä

Sekoita kulhossa vehnä- ja perunajauho, leivinjauhe, ruokasooda ja sokeri.
Yhdistä kermaviili, munat, etikka ja väri. Sekoita tasaiseksi. Lisää seos kuivien aineiden joukkoon ja kääntele taikina tasaiseksi. Vältä turhaa sekoittamista.
Jaa taikina muffinssivuokiin, jotka olet laittanut muffinipellin koloihin. Täytä vuoat lähes täyteen. Lisää pinnalle teelusikallinen marmeladia - tämän voi jättää poiskin tai laittaa tilalle palat taloussuklaata
.
Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 20 min, kunnes tikulla kokeillen ei tartu taikinaa enää kakun keskeltä tikkuun. Anna jäähtyä.

Notkista tuorejuusto sekoittamalla, vaahdota kerma. Yhdistä juustoa ja kerma, lisää mausteet. Laita pursotinpussiin missä on tähti- tai pyöreäkärkinen tylla. Pursota ruusuke muffinssien pinnalle keskeltä alkaen.
Viimeistele halutessasi sydänkoristeilla ja/tai  nonparelleilla.

Ja valmiit paistetut vaaleanpunaiset kuppikakut tässä:



Ensimmäinen taikina oli punaisempaa. Huomaa todella hyvä! kuppikakkutaikinan annostelija - metallinen jäätelökauha. Taikina voi toki pursottaa pursotinpussistakin vuokiin.


Ja näin kirkkaita tuli ensimmäisen satsin muffineista:



Tässä vielä alla lopputulos. Koristeena pikeerillä koristellut piparit ja marmoroidusta sokerimassalevystä tehdyt sydämet - kuviokaulimella pintakoristelu


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi