Siirry pääsisältöön

Valkoinen tulppaanikakku







Helppo, mehevä ja kostea vaniljainen kakkupohja

n. 22 cm irtopohjavuokaan (tein itse 16 sentin pikkuvuokaan, laitoin muistaakseni 2/3 annosta, en ole varma oliko annos kokonainen) 


Pohja:

100 g margariinia
1 dl (rypsi)öljyä
2 dl vettä
1.5 dl vähärasvaista ranskankermaa (tai piimää/maustamatonta jogurttia/kermaviiliä)
2 munaa
3 dl sokeria
5.5 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Ohje:
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata margariini. Sekoita sähkövatkaimella joukkoon öljy, vesi, ranskankerma (tai piimä/jogurtti/kermaviili) ja munat - minä vaahdotin munia ensin erikseen, koska se lisää pikataikinan kuohkeutta. Lisää joukkoon myös sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon nopeasti sekoittaen - sekoita siis mahdollisimman vähän, ettei taikinaan tule sitkoa. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan.


Paista ensin noin 15 min. 200 asteessa, sitten 175 asteessa yhteensä n. 50 minuuttia keskitasoa alemmalla tasolla, kunnes kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna pohjan jäähtyä kunnolla, mielellään yön yli jääkaapissa, jolloin se on helpompi leikata. 


Kakun väliin laitoin vaniljamoussea ja passionmoussea - ihana maku - ja kostutin kakun appelsiinitäysmehulla, johon lisäsin sitruunanmehua. Tämä oli raikas kakku, ei lainkaan liian makea, maistajat kiittivätkin makua. 

Leikkasin kakun kakkusahalla neljäksi ohueksi kiekoksi ja kokosin kakun öljyttyyn ja tomusokerilla jauhotettuun irtoreunaan suoraan kakkupahvin päälle. Kahteen väliin tuli passionmousse ja yhteen väliin vaniljamousse. tein passionmoussen tukussa myytävästä Pnthier pakstesoseesta, mutta varmaan kaupastakin löytyy vastaavaa esim. vauvan sosetta tai tropicalsosetta, jossa passion vähän maistuu. Kieltämättä tuo pakastesose on parasta maistamistani. Tuoreista hedelmistäkin voi itse kaapia sosetta ja siivilöidä siemenet.


Passionmousse


1 dl sitruunarahkaa
100 g créme fraîchea tai turkkilaista jogurttia
1/2 dl sokeria
100 g passionpyrettä (sulata tarvittaessa) 
2 liivatetta
3 rkl sitruunan mehua tai vettä
1 dl vispikermaa
1 tl vanilliinisokeria

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Sekoita sähkövatkaimella hiljaa vatkaten passionsose, rahka ja creme fraiche sekä sokeri. Kiehauta sitruunan mehu ja liuota siihen kevyesti  puristetut liivatteet. Vaahdota kerma.  Lisää kerma varovasti nostellen passionseokseen. Lisää vanilliinisokeria ja sokeria maun mukaan, mutta jätät täyte kirpeäksi.


Vaniljamousse 


100 g vaniljatuorejuustoa
1 dl kermaa
1 rkl limemehua
1/2 liivate
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä.  Kiehauta limen mehu ja liuota siihen kevyesti  puristetut liivatteet. Vaahdota kerma., lisää loppuvaiheessa vatkaamista tuorejuusto ja sokerit.  Valuta liivateseos kermaseokseen, sekoita hyvin. Lisää vanilliinisokeria ja sokeria maun mukaan.

Kokoa kakku kostuttaen kakkukerroksia appelsiinitäysmehulla, jossa on sitruunanmehua joukossa.


Kakun päällystämiseen 

4 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa
3 rkl vaniljakreemijauhetta
sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan, tarvittaessa vähän sitruunan mehua
vihreää elintarvikeväriä

Vaahdota kerma, lisää loppuvaiheessa vatkaamista tuorejuustoa ja vaniljakreemijauhe ja mausta kermavaahto. Värjää pieni osa vaahdosta vihreällä elintarvikevärillä.

Tällä massalla ei voinut pursottaa tulppaaneja, en saanut massaa riittävän kylmäksi. Niinpä lisäsin siihen noin 1-2 dl italialaista marenkivoikreemiä, jonka sulatin miedolla teholla pakasteesta ja sekoitin kermavaahtoon kaapimella - johan alkoi tulppaanit onnistumaan.


Irroita yön yli hyytynyt kakku ensin reunavuoasta. Päällystä kakku ensin 1- 2 kerroksella valkoista kermavaahtoa. Ensimmäinen kerros toimii murusuojana. Pursota ensin tulppaanit kakun päälle.  You tube videosta löytyy ohje pursottamiseen. Pursotin tulppaanit valkoisella massalla, mutta värjäsin pitkä cocktailtikun vihreällä elintarvikevärillä ja tökin sitä pursotinpussiin, joka oli täynnä valkoista vaahtoa - toivoin sen avulla saavani vihreää vähän kukan keskelle. Tulppaanien päälle ripotin vihreää sokeriraetta.

Tällä tyllalla pursotin lehdet alhaalta ylöspäin vetäen. Pienet lehdet tulppanien keskelle pursotin "ankansuu"-tyllalla, jossa on v:n muotoinen pää.
Kokeilin kahta eri tyllaa tulppanien pursottamiseen, tuo vasemmalla oleva toimi paremmin ja sitten löysin ohjevideonkin, jossa on sama tylla.  



Ja vielä loppuun lisään aurinkoiseen mieleen ja kakkuun sopivan kuvan - olin positiivisen psykologian koulutuksessa ja tämä koulutuksen alkudia oli kovin vaikuttava - aurinkoa siis mieliin kevään myötä!

Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...