Siirry pääsisältöön

Naanleivät



Tein eilen intialaisia naanleipiä, mutta kaikki tuli syötyä, enkä ottanut kuvaa, joten uusittava tänään. Viime viikolla mieheni teki erinomaista intialaista ruokaakin, joten nyt on saatu herkutella mm. jeeran ja kurkuman mauilla. Keravalla vieraillessamme käymme usein intialaisessa ravintolassa, jossa on niin hyvää naanleipää, että sanoin omistajille, että pelkästään sen takia kannattaa Kotkasta saakka ajaa syömään! No samalla kyllä kyläilemme siellä lähellä. 

Intialainen naanleipähän on oikeastaan ruokailuväline. Pyöreällä isolla thalilla eli metallitarjottimella on ruoat. Intialaiseen ruokavalioon kuuluu olennaisesti riisi,  linssit, leipä ja jugurtti ja kasvis- tai liharuoka. Jokainen ottaa ruokaa thalilta joko oikealla kädellä tai  lusikalla tai leipäpalan avulla. Vasen käsi varataan likaisempiin töihin, mutta juomalasia voi silläkin nostaa.

Tandooriuuni - savesta valettu tynnyrimäinen uuni, joka lämmitetään hiilillä tai lantakakuilla maaseudulla, on tavallinen ruoanlaitossa. Naanleipien taikina lätkitään uunin kuumille reunoilla, liha ja broileri kypsennetään vartaissa tandooriuunissa. Naanleipää ostetaan kuuman pitkin päivää uunien käyttäjiltä.

Lisäys 2/22 Tein taikinan kylmään nesteeseen ja laitoin yöksi jääkaappiin. Hiiva toimii hitaasti kylmässä, mutta kohottaa. Tee pehmeä taikina, älä mittaa jauhoja - jauhot turpoavat kohotuksen aikana ja pehmeästä taikinasta saat pehmeät leivät. 
Aamulla otin pyöreällä kauhalla taikinaa leivinpaperin päälle, taputtelin aivan litteiksi leiviksi ja kohotin noin 10 minuuttia. Paistoin leivät uunissa noin tunnin kuumennetun kiven päällä 250 asteessa, kunnes niihin tuli vaalea pinta. Voidella voi öljyn ja juustokuminan seoksella ennen paistoa, mutta voitelu paiston jälkeen on tärkeämpää. Pehmitä leipiä paiston jälkeen leivinpaperin ja pyyhkeen alla. 



Naanleivät


2 dl vettä
25  g hiivaa
1/2 -1  tl suolaa
2  dl  turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä tai ranskankermaa, voi olla vanha päiväys, kunhan silmämääräisesti kunnossa
1 rkl sokeria
3 rkl öljyä
1 kananmuna
noin 5-6  dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päälle ennen uuniin laittamista 
ruokaöljyä leipien sivelemiseen 
seesaminsiemeniä tai jeeraa (voi hienontaa vähän huhmaressa)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää suola, sokeri, ja öljy, jogurtti ja muna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, joka nopeuttaa kohoamista uunissa. Älä mittaa jauhoja, vaan lisää jauhoja vähitellen voimakkaasti sekoittaen, kunnes saat taikinasta pallon, joka juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista, on siis pehmeä. Kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.

Lämmitä pelti uunissa. Laita leivinpaperi työpöydälle silikonialustan tai märän paperin päälle, nostele 2 lusikalla kokkareita leivinpaperin päälle, ripottele jauhoja niiden päälle ja kauli tai taputtele kyyneleen muotoiseksi ja aivan ohuiksi leivät. Vedä paperi lämpimälle pellille (lyhentää kohotusaikaa) ja anna kohota liinan alla. Voitele öljyllä ja ripottele päälle siemeniä. Paista 225 asteessa vaalean täplikkään ruskeiksi, aikaa paistamiseen kuluu alta 10 min.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...