Siirry pääsisältöön

Sokerimassaruusut - ruusutehdas - sarjatyönä kukkia





Ruusujen valmistustapoja on useita - hyviä videolinkkejä olen kerännyt blogiini tänne. Vuosikymmeniä opetin ruusujen tekemistä töissä marsipaanista, nykyisin käytän sokerimassaa (mielellään osa sokserimassasta tukevaa massaa esimerkiksi Silikomarts Wonder Cakes, jota Unelmakakut.fi myy verkkokaupassa) tai vaahtokarkkimassaa tai niiden seosta. Massan tulee olla joustavaa, mutta sopivan jämäkkää, jotta terälehdet lähtevät kuivumaan mallissaan. Massaan voi lisätä CMC-jauhetta kuivumisen nopeuttamiseksi tai ruusut voi tehdä kokonaan kalliimmasta ja nopeasti kuivuvasta kukkamassasta tai sekoittaa kukkamassaa sokerimassaan. Mahdollisuuksia on siis monia.

Ruusun terälehtiä varten massa pehmitetään käsissä ja kaulitaan mahdollisimman ohueksi. Terälehtimuotiksi käy pyöreät tyllat, ruusun keskelle pienempiä ja ruusun ulkolaidalle suurempia pyöreitä ympyröitä. Ruusunlehtimuotteja on myös erilaisia saatavana, itse olen tottunut käyttämään pyöreitä tyllia. Terälehtien laidat ohennetaan pallotyökalulla ja reunoja rullataan esim. haamastikun avulla. Ruusun värisävy voi muuttua - keskellä tummempaa massaa. 

Tällä kertaa rakensin ruusun alun "jalan" päälle, kuten ylhäällä olevasta kuvasta näkyy. Kukan rakentamisen voi aloittaa myös cocktailtikun päähän. Keskustan voi aloittaa pallosta, jonka puristaa soikion muotoiseksi tai terälehtiympyrän voi taittaa kaksinkerroin ja rullata alku kuvan tavoin. Terälehtiä asetellessa laietaan uusi lehti aina puolet edellisen päälle - tarvittaessa vettä tai elintarvikeliimaa tai vaaleaa siirappia tai pikeeriä ( myydään tuubissa joulupipareiden koristelua varten) voi käyttää liimana terälehtien alaosassa.

 
Keskiosan kannattaa antaa kuivaa ensin vähän aikaa, sitten ohennetut ja palloraudalla muotoillut terälehdet saavat vähän kuivahtaa esim lusikassa, jolloin ne saavat sopivan "kuprun" muodon - vähän kuivahtaneena ne saa hyvin kiinnitettyä nuppuun muotoonsa. 



Uloimman terälehtikerroksen voi koota vaikka pieneen juomalasiin foliokupin päälle ja tuo ruusun keskusta painetaan liimalla paikoilleen ja uloimmat terälehdet nostellaan siihen vuorotellen. Ruusun muodon voi kuivattaa lopullisesti pienessä lasissa foliomuotissa, silloin ruususta tulee pyöreä malliltaan.  Ruusun pohjaan voi liimata vihreän tähtimäisellä muotilla tehdyn lehden ja samasta massasta voi tehdä lehtimuotilla lehtiä.



Kukkien kuivuttua vuorokauden tai kaksi, ne väritetään tomuväreillä - keskustaan voi tomuväriä laittaa suoraan pensselillä, terälehdet sävytetään ulkopuolelta ja alhaalta ylöspäin reunasta vetäen, niin että ikäänkuin se reuna vain saa sävyä. jolloin kukka tulee luontevamman näköinen. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...