Siirry pääsisältöön

Lohi katkarapu voileipäkakku


Lohi katkarapu voileipäkakku


Voileipäkakun ohje on alunperin Frutti Di Mutsin blogista, mutta kevensin sitä melko paljon ja tässä alla minun versioni.

Juhannuksen voileipäkakkuun tuli 5 viipaletta Vaasan Taikaruisleipää. Varaa voileipäkakkuun 15 viipaletta leipää. Otin leivästä kuoret pois ja laitoin 2 viipaletta vierekkäin ja 2 1/2 peräkkäin leikkuulaudalle leivinpaperin päälle. Kostutin viipaleet maidolla pullasutia apuna käyttäen valmiiseen voileipäkakkuun tuli 3 kerrosta. Voit koota kakun myös pitkän malliseen leipävuokaan ja kääntää kakun, kun maut ja kosteus ovat kylmässä tasaantuneet

Lohitäyte


100 g ruohosipulituorejuustoa
1 dl kermaa, vaahdota
sipulin varsia
ripaus sitruunapippuria
ripaus suolaa
tillisilppua
125 g lämminsavulohta

Vatkaa tuorejuusto ja kerma samassa kulhossa. Lisää makuaineet ja maistele maku hyväksi. Levitä täyte tasaisesti reunasta reunaan kostutettujen leipien päälle ja päälle uusi kerros leipiä, kostuta.

Katkaraputsatsiki


1 avomaan kurkku tai 10 cm tavallista kurkkua
2 dl katkarapuja
1 dl turkkilaista jogurttia
1 tl pakaste -tai tuoretta ruohosipulia tai ripaus kuivattua
2 - 4 rkl tuorejuustoa
sitruunapippuria
sitruunanmehua
tsatsikimaustetta tai chiliä tai minttua

Sulata katkaravut siivilässä valuttaen kuumaa vettä niiden päälle, anna valua. Pese, kuori ja raasta kurkku, anna sen valua siivilääs, painele vähän valumisen aikana. Sekoita sitten ainekset keskenään ja tarkista maku maistellen.

Levitä täyte tasaisesti reunasta reunaan kostutettujen leipien päälle ja päälle uusi kerros leipiä. Laita kevyt paino kakun päälle ja anna sen olla yö kylmässä - maut ja rakenne tasaantuu.



Seuraavana päivänä tasaa kostean kakun reunat lastoilla painaen. Levitä kermavaahtoa kevyt tartunta- ja murunestopintakakun päälle palettiveitsellä ja sitten varsinainen päällys.
  

Kakun päälle


2 dl kermaa
100 g ruohosipulituorejuustoa
vähän sitruunamehua, aivan pieni ripaus valkopippuria

Vaahdota kerma ja tuorejuusto - jos haluat täysin valkoisen pinnan. käytä maustamatonta tuorejuustoa. Mausta, tarkista maku. Pursota tai levitä täyte kakun päälle ja reunoille.

Koristeluun


Koristeluun oli varattu kylmäsavulohta ja katkarapuja ja pikkutomaatteja, mutta ne jäivät mökkimatkalta kotiin, joten mökin yrttipenkistä löytyi ruohosipulia. Syötäviä kukkia, lemmikkejä, syreenin kukkia ja harakankelloa tai orvokkeja voisi myös käyttää, samoin luonnon suolaheiniä tai vuohenjuuren lehtiä nuorena ja puhtaasta paikasta kerättynä.

En ole voileipäkakkujen ystävä, mutta tämä oli hyvää juhannuksen kahvipöydässä. Itse varoisin liian rasvaisia täytteitä ja päällyksiä - liikaa tuorejuustoa, ranskankermaa, majoneesia tai smetanaa - minun makuuni ne eivät ole, mutta makuja on monenlaisia, kuten maistajiakin :)









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...